'Çin, Kuzey Kore'yi saldırılara karşı savunmak zorunda değil'

Çinli diplomat ve askeri yetkililer, Çin'in "Kuzey Kore'yi saldırılardan savunmak zorunda olmadığını" öne sürdü.

Dış Haberler

Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında ilk kez 1961 yılında karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması imzalanmıştı. "Batılı güçlere karşı birleşik cephe" oluşturmak için yapılan anlaşma, 1981 ve 2001'de yenilenmişti. 

Söz konusu anlaşmanın 2021'e kadar geçerli olduğu bilinirken, South China Morning Post'a konuşan Çinli yetkililerden aksi yönde açıklama geldi.

'ÇİN KUZEY KORE'Yİ SAVUNMAK ZORUNDA DEĞİL'

Çinli diplomatlar ve askeri yetkililer, anlaşmada bir ülkenin saldırıya uğraması durumunda diğerinin savunacağı söylenmesine karşın, böyle bir zorunluluk olmadığını öne sürdü.

Çinli yetkililer, anlaşmada iki ülkenin de "barış ve güvenliği koruması" gerektiğinin söylendiğine işaret ederek, KDHC'nin bunu ihlal ettiğini iddia etti.

Çinli emekli asker Li Jie, "Çin'in savaş durumunda Kuzey Kore'ye askeri destek vereceğini söylemek zor, çünkü Kuzey Kore nükleer silahlar geliştriyor, bu eylem iki ülke arasındaki anlaşmaya aykırı" diye konuştu.

'SALDIRIYI PYONGYANG BAŞLATIRSA...'

Fudan Üniversitesi'nden profesör Cai Jian ise başka bir iddiada bulunarak, saldırıyı KDHC'nin başlatması durumunda Çin'in savaşa girmesinin gerekmeyeceğini söyledi.

Askeri analist Antony Wong Dong ise, anlaşma son yenilendiğinde Çin'in KDHC'yi "sorumlu olmaya" çağırdığını belirtti. SCMP'ye konuşan Wong "ikinci bir Kore savaşı olmayacak" iddiasında bulundu.

'EN İYİ SEÇENEK NÜKLEER SİLAHLANMAYI BIRAKMAK'

Çin Komünist Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Global Times ise, KDHC için en iyi seçenğin "nükleer programını bırakmak" olduğunu öne sürdü.

Yazıda KDHC'nin bunu gerçekleştirmesi durumunda, Çin'in aktif olarak ülkeyi koruyacağı söylendi.

ABD'nin nükleer varlığına dikkat çeken KDHC, nükleer programını caydırıcılık amacıyla sürdürdüğünü duyuruyor.