BM’ye göre ABD’nin Afganistan’da hastaneyi bombalaması ‘muhtemelen suç'

Birleşmiş Milletler, ABD ordusunun Afganistan’da Sınır Tanımayan Doktorlar yönetimindeki bir hastaneyi bombalayarak 19 kişiyi öldürmesini, “affı olmayan, muhtemelen suç teşkil eden bir olay” diye niteledi.

Dış Haberler

ABD ordusunun bu sabah, yerel saatle 2.10’da Afganistan’ın Kunduz kentinde bir hastaneyi bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 19 olduğu açıklandı. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (MSF) yönetimindeki hastanede 12 sağlık çalışanı ve 3’ü çocuk 7 hastanın hayatını kaybettiği, 37 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

MSF, bugün yaptığı bir açıklamada hastanenin GPS koordinatlarının Washington ve Kabil’e iletilmiş olduğunu, hastanenin saldırıya uğraması üzerine yapılan bildirime rağmen saldırının 30 dakikadan uzun süre devam ettiğini açıkladı. MSF açıklamasında vurulduğu sırada hastanede 105 hasta ve 80 MSF personeli bulunduğu ifade edildi.

‘MUHTEMELEN SUÇ’

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, BM’nin saldırıyı “affı olmayan” bir olay olarak değerlendirdiğini ve kınadığını söyledi. AFP’ye göre Hussein, “Bu son derece trajik, affı olmayan, hatta muhtemelen suç teşkil eden bir olay” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise olayla ilgili soruşturma başlatıldığını söylemekle yetindi.