Rusya’yı sivilleri bombalamakla suçlayan ABD hastaneyi vurdu: 19 ölü!

ABD, Afganistan’ın Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından yönetilen bir hastaneyi bombalayarak en az 19 kişinin ölümüne neden oldu.

Dış Haberler

ABD ordusu, bu sabah saatlerinde Afganistan’ın Kunduz kentinde bulunan ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü tarafından yönetilen bir hastaneyi bombaladı. İlk belirlemelere göre saldırıda aralarında hastanenin başhekimi Abdül Settar’ın da bulunduğu 12 sağlık çalışanı ve 7 hasta hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

KOORDİNATLARI BİLİNİYORDU

Sınır Tanımayan Doktorlar, Twitter üzerinden hastanenin koordinatlarının Kabil ve Washington tarafından bilindiğini, buna karşın bombardımanın 30 dakikadan uzun süre devam ettiğini açıkladı.

Pentagon’dan yapılan açıklamada ise, “ABD kuvvetlerini tehdit eden güçlerin hedef alındığı” ancak bombardıman sırasında “yakınlardaki bir sağlık tesisinde istenmeyen hasar oluşmuş olabileceği” söylendi.

MSF’den yapılan açıklamada ise “Kunduz’daki hastanemiz Kuzeydoğu Afganistan’da benzeri bulunmayan bir tesistir” denildi.

RUSYA’YI SUÇLADIKTAN 1 GÜN SONRA

Dün Rusya’nın Suriye’de IŞİD mevzilerine yönelik başlattığı hava saldırılarını eleştiren ABD’li yetkililer, Rusya’yı sivilleri hedef almakla suçlamıştı. ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power, Twitter’da, “Rusya’yı derhal Suriyeli muhaliflere ve sivillere yönelik saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz” diye yazmıştı. ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Katar’la birlikte bir de bildiri yayımlayarak Rusya’yı “sivil ölümlerine karşı” uyardı.

Dün Time dergisini ziyaret eden ABD’li yetkililer de Rusya’nın başlattığı hava saldırılarının “yeni teröristler yaratacağını” söyledi. ABD Hava Kuvvetleri Kurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Bob Otto, “Dikkatsizlik sonucu masum erkek, kadın ve çocukları öldürürseniz bunun geri dönüşü olacağına inanıyoruz. Üç terörist vurabilir, 10 terörist yaratabilirsiniz. Mesele dönüp dolaşıp, yarattığımızdan daha fazlasını öldürüyor muyuz sorusuna dayanıyor” diye konuştu.