BM’den Suudi Arabistan’a Yemen uyarısı

BM, işgalci Arap koalisyonuna Yemen'de açlık uyarısında bulundu.

BM’ye bağlı kuruluşlar, Suudi Arabistan liderliğindeki işgal koalisyonuna Yemen’e hayati malzemelerin girişini önleyen ablukayı kaldırması konusunda bir kez daha çağrı yaptı. BM’ye göre Yemen’de abluka devam ederse binlerce kişinin hayatı tehlikeye girecek.

Amerika'nın Sesi'ne göre Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, yayınladıkları ortak bildiride Yemen’deki ablukanın bedelinin yok olan hayatlar olacağını ifade ettiler.

Açıklamada ayrıca Yemen’de 7 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ve bu sayının 3 milyonu aşabileceği bildirildi ve Yemen’deki krizden “dünyanın şu anda gördüğü en büyük insani kriz” olarak söz edildi.

Geçen hafta direnişçilerin Yemen’den Riyad’a balistik füze fırlatmasının ardından, Suudi liderliğindeki koalisyon Yemen’e hava, kara ve denizden girişleri kapatmıştı.

Ancak uluslararası baskılar sonucunda Suudi Arabistan bazı limanlardaki kontrolü hafifletmişti. 

'KITLIK TEHDİDİ ARTACAK'

BM’ye bağlı organizasyonlar yakıt, gıda ve tıbbi malzeme, olmadığı sürece, su dağıtım sistemleri ve atık su arıtma planlarının bozulacağını bunun da kıtlık tehdidini arttıracağını söylüyor.

Organizasyonlar, ülkedeki difteri salgını konusunda da uyarıyor ve salgın kontrol altına alınmazsa en az 1 milyon çocuğun etkileneceğini belirtiyor. Kurumlar, son altı ayda 900 bin vaka ile rekor seviyeye çıkan kolera salgınının da yeniden patlak verebileceği konusunda uyarıyor.

'SALGIN HASTALIKLAR KAPIDA'

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Yemen’de üç kentte temiz su dağıtımının durduğunu ve bir milyon kadar kişinin yeniden kolera ve su kaynaklı diğer salgın hastalıklara yakalanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Kızılhaç’a göre temel malzemelerin ülkeye girişinin engellenmesine devam edilmesi halinde başkent Sana gibi diğer büyük kentler de iki hafta içinde aynı duruma gelecek.

Kızılhaç’ın Yemen delegasyonu direktörü Alexandre Faite, jeneratörlerle ayakta kalan hastane, klinik ve acil tıbbi servislerin yakıt eksikliği nedeniyle yakında çalışamaz hale geleceklerini söyledi. Yemen’in aylardır can çekişen sağlık kuruluşlarının, bu gidişle tamamen işlevsiz hale gelebileceğini anlatan Faite, iç savaşın çok sayıda yaralının hastanelere akın etmesine neden olduğunu da aktardı. Kızılhaç’ın sağladığı malzemelerin tükenmek üzere olduğunu söyleyen yetkili, yakında onlarca sağlık kuruluşunda hayati sağlık hizmetlerini yürütemez konuma geleceklerini aktardı.