ABD, Suriye'nin güneyinde El Kaide ile birlikte çalışıyor

ABD basını, ABD'nin eğitim ve silah desteği verdiği militanların Suriye'de El Kaide ile birlikte savaştığını teyit etti.

Dış Haberler

Merkezi ABD'de olan haber ajansı Associated Press (AP), Suriye'de ABD'nin silah verip eğittiği "muhaliflerin", El Kaide ile birlikte savaştığını itiraf etti.

Bassem Mroue imzasıyla çıkan haberde, başkent Şam'ın güneyinde bulunan ABD destekli çetelerin, önemli kazanımlar elde ettiği iddia ediliyor.

Çetelerin ilerleyişinin, ABD ve müttefiklerinin eğitip silahlandırdığı "ılımlı" muhaliflerin nadir görülen bir başarısı olduğuna dikkat çekiliyor.

Ancak haberin devamında, "Güney Cephesi"nde, ABD destekli çetelerle, El Kaide'nin resmi Suriye kolu Nusra Cephesi'nin birlikte orduya karşı savaştığı söyleniyor. Savaş tecrübesi olan Nusra militanlarının, güneydeki ilerleyişe büyük katkı sunduğu belirtiliyor.

Haberde, bu işbirliğinin, ABD'nin bir yandan İslamcıları izole ederken öbür yandan "ılımlı" bir muhalefet inşa etmesindeki zorluklara işaret ettiği vurgulanıyor.

Haberde, "ilerleyişe" rağmen, ordunun hala Dera'da ve Şam çevresinde kritik noktaları tuttuğu, çetelerin buraları ele geçiremediği yazıyor.

Güneydeki militanların, Ürdün'de 2 yıl CIA'den eğitim aldığı tahmin ediliyor.