ABD müttefiki Suudi Arabistan, 2016 yılında 150'den fazla kişiyi idam etti

İnfaz ve işkence rakamları rahatsız edici boyutlara ulaşan Suudi Arabistan Krallığı tüm bunlara rağmen hala Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde yer tutuyor. Bu yılsa Suudi Arabistan'ın 150'den fazla kişiyi idam ettiği öğrenildi.

Dış Haberler

Suudi Arabistan Krallığı'nın Batı ülkelerinin de desteğiyle Yemen'e yönelik işgal ve ablukası ve Körfez ülkelerine silah satışı artarak devam ediyor.

İngiliz bağımsız insan hakları kuruluşu Reprieve'in dün yayımladığı raporda, Suudi Arabistan'ın 2016 yılı boyunca çeşitli suçlamalarla 153 kişiyi idam ettiği bilgisi yer aldı.

Reprieve'in hazırladığı raporda aynı zamanda cezai uygulamaların gizli mahkemeler aracılığıyla yürütüldüğü ve ''suçluların'' genellikle avukatı dahi olmadığı ifade edildi.

Bunun yanı sıra insanları itirafa zorlamak için de işkencenin bir yöntem olarak yoğun bir şekilde kullanıldığı aktarıldı.

Reprieve Direktörü Maya Foa, rapora eşlik eden açıklamasında İngiltere hükümetine, ''Gerçek bir değişim sağlamak için Suudi Arabistan ile acilen sürekli yakın ilişki kurmanız gerekir.'' ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın 2014 yılında 87, 2015 yılında ise 158 kişiyi idam ettiği söyleniyor.

İdamların büyük bir kısmının ''devlet güvenliği'' kisvesiyle gerçekleştirildiği aktarılıyor.

İşkence yönetiminin de yoğunlukla siyasi suçlular üzerinde kullanıldığı rapor ediliyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında, Suudi Arabistan yönetiminin hapis tuttuğu Şeyh Nimr'i idam etmesi neticesinde başta ülkenin doğusunda yer alan Katif bölgesi olmak üzere ülkenin muhtelif yerlerinde protesto gösterileri düzenlenmişti.

Bu protestoların başlamasıyla Suudi Arabistan'ın sadece bir günde 47 kişiyi idam edttiği bilgisi veriliyor.

Şeyh Nimr'in de aynı zamanda bir protesto sonrasında yakalanıp hapsedildiği biliniyor.

Bunun yanı sıra 2002 yılında, Davud Merhun isimli 17 yaşındaki bir genç de yine protesto gösterilerine katıldığı gerekçesiyle hapsediliyor.

Tüm bu feci boyuttaki insan hakları ihallelerine rağmen Suudi Arabistan Krallığı hala, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ndeki koltuğunu koruyor.

Bu yılın Mart ayında Suudi Arabistan Krallığı'nın Kültür Bakanı, Cenevre'de yaptığı konuşmada ülkelerinin ''insan haklarının kalesi'' olduğu iddiasında bulunarak ''tüm maddi ve manevi işkencelere karşı savaştıklarını'' ifade etmişti.