ABD Kongresi Irak’ı ‘böldü’

ABD Temsilciler Meclisi, Çarşamba günü kabul ettiği yasayla Irak’taki silahlı Sünni gruplarla peşmergeye ayrı yardım yapılmasını kararlaştırdı.

Dış Haberler

ABD Kongresi’nin alt kamarası Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından hazırlanan Irak’la ilgili yeni bir yasa tasarısı Çarşamba günü oylanarak kabul edildi. Yasa, Irak’taki silahlı Sünni gruplarla Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmerge güçlerine ayrı ayrı ABD yardımı yapılmasını öngörüyor.

AYRI DEVLET MUAMELESİ

Musul harekatıyla ilgili tartışmalar devam ederken çıkartılan yasa, Irak’ta Kürt ve Sünni bölgelerine ayrı devletler olarak yaklaşması nedeniyle Irak yönetiminin tepkisini çekti.

Yasa ABD’nin 27 Nisan’da onaylanan yıllık savunma bütçesinden Kürtleri ve Sünni bölgelerini ayrı ayrı yardım yapılmasını ve Irak’a aktarılan 715 milyon dolar tutarındaki askeri yardımın en az yüzde 25’inin IŞİD’e karşı mücadele amacıyla doğrudan bu bölgelere verilmesini öngörüyor. Yasa aynı zamanda Kürtlere ve Sünnilere verilecek payın yüzde 60’a kadar çıkartılabilmesini öngörüyor.

SADR: ‘SİLAHLI KANADIMIZI YENİDEN AKTİF HALE GETİREBİLİRİZ’

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Çarşamba günü yasalaşan tasarıyı eleştirerek, “Birlik ve bütünlük içinde verdiğimiz mücadele sayesinde Irak’ın her santimetrekaresini kurtaracağız. Ancak ABD Kongresi’nde önerilen yasa bölgede yeni bölünmelere neden olacaktır” diye konuştu.

Şii lider Mukteda el Sadr da yasayla ilgili olarak, “ABD Irak'a karşı bir kez daha kötü emelleri olduğunu belli etti. ABD Kongresi'nde Irak'taki Kürt ve Sünnilere iki ayrı devlet gibi muamele edilmesini öngören bir kararın kabul edilmesi durumunda, Irak içerisinde ve hatta dışarısında ABD'nin milli menfaatlerine zarar vermek için pasif konumda beklettiğimiz silahlı kanadımızı yeniden aktif hale getirme durumunda kalabiliriz” diye konuştu.

Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar el Hakim de yasaya tepki göstererek, ABD Kongresi’nden geçen yasanın Irak toplumundaki bölünmeleri derinleştirecek, “ciddi bir mesele” olduğunu belirtti. Hakim, Kongre’nin kabul ettiği yasayı “tehlikeli bir adım” diye değerlendirdi.