Yazan ve 'senaryolaştıran' Mazlum-Der: AKP'yi aklama Reyhanlı halkını suçlama raporu

Reyhanlı’da yaşanan katliamın ardından AKP’nin saldırgan Suriye politikalarına destek veren kurumlar, şimdi ise Suriye’deki savaştan kaçmak zorunda kalan mültecileri kendilerine kalkan edinerek adeta Reyhanlılıları katliamcı ilan ediyor.

Gerici yazar Hakan Albayrak’ın ardından Reyhanlı raporu hazırladığını öne süren Mazlum-Der de Reyhanlı halkını linççi ilan etti.

Reyhanlı halkı linççi, AKP ve ÖSO ak kaşık…
Mazlum-Der’in raporunda, gerici yazar Hakan Albayrak’ın ileri sürdüğü “Suriyeliler öldürüldü” iddiasına yer verilirken, Reyhanlı’da yaşanan saldırılarda hükümetin rolüne ilişkin ise sessiz kalındı.

Raporda Reyhanlıların AKP politikaları sonucunda yaşadıkları katliamın ardından şimdi de açık şekilde linççi ilan edilmesi dikkat çekerken, Suriyelilere sürekli biçimde saldırı olduğu iddia edildi. Aynı raporda Reyhanlı’da 50 bin Suriyeli olduğu iddia edilirken, Reyhanlı’da yaşayan Suriyelilerin çoğunluğunun AKP talimatıyla otobüslerle Reyhanlı’dan götürüldüğüne ise yer verilmedi.

Sürekli biçimde Suriyelilere linç girişimi olduğunu belirten Mazlum-Der’in raporuna karşın kentte böyle bir olay yaşandığına ilişkin henüz net bir haber ortaya çıkmış değil.

“Halkın tepkisi ÖSO’cu çetelere”
Reyhanlı’da yaşanan saldırı sonrası ilçeye giderek gözlemlerde bulunan soL gazetesinden Onur Emre Yağan, Mazlum-Der’in iddialarına ilişkin şöyle konuştu:

İlçede gerginlik olduğu doğru. Bu gerginlik patlama ile de başlamadı. Ancak ortada söylendiği gibi görülen Suriyeli linç ediliyor gibi bir durum yok. Halkın tepkisi önceden de patlama sonrasında da Reyhanlı’yı merkeze çeviren, burada bomba üretip Suriye’de saldırılar yaptığı bilinen cihatçı, ÖSO’cu gruplara. Buraya geldiğimden beri bir linç veya saldırı olayı ile karşılaşmadım, bir kez Suriyelilere saldırı olduğunu duydum ama bunu doğrulatamadım. Burada görüştüğümüz insanlar Suriye’de savaş ortamından kaçıp sığınan sivillere değil ÖSO’cu çetelere ve AKP’ye tepki duyuyor ve bunu da her defasından dile getiriyor. Buradaki gerginliğin ve gelinen durumun tek sorumlusunun açıkça hükümet olduğu söyleniyor.”

İlçede yaşayan Suriyelilerin birçoğunun Reyhanlı’dan ayrıldığını belirten Yağan, Reyhanlı’da kalan Suriyelilerin gerginlik dolayısıyla evlerinden dışarı çıkmadığını söyledi.

Yaralılar derken?
Raporda “Yaralı olduğu halde korkudan hastaneye gidemeyen, evden çıkamayan bazı Suriyelilerin tedavileri gizlice gece vakitlerinde bazı gönüllüler tarafından yapılmaya çalışılmaktadır” ifadeleri ise dikkat çekti.

Bilindiği üzere Antakya’nın birçok bölgesinde ve Reyhanlı’da birçok ev gizli şekilde ÖSO’cu militanların tedavileri için kullanılıyor. Bu evlerde cihatçı çetelere yardım için “gönüllü” doktorlar çalışıyor.

Yani bu durum Reyhanlı için yeni bir durum değil. ÖSO’cu çeteler uzun süredir Reyhanlı’da devletin açıkça göz yumması sonucu hastanelerde ameliyat oluyor, sonrasında ise hastaneye çevirdikleri binalarda “gizlice” tedavilerini sürdürüyor. Sonrasına ise yeni katliamlar için Suriye’ye yeniden gönderiliyor.

Ancak yaşanan son saldırıların ardından bu militanların da AKP’nin düzenlediği gece yarısı operasyonuyla Reyhanlı’dan otobüslerle çıkarıldığı tahmin ediliyor.

Mazlum-Der Reyhanlı halkıyla konuştu mu?
Mazlum-Der ilçe girişinde bir grup tarafından durdurulduğunu ve polisin bu gruba sessiz kaldığını söylüyor. Emperyalist destekli saldırılara destek olan bir gruba tepki gösterilmesine şaşıran Mazlum-Der "bazı Reyhanlıları fanatik ilan ederken" müdahale istiyor:

Reyhanlı’da her sokakta bir taziye çadırı kurulmuş durumdadır. Fanatik, saldırgan gruplar taziye çadırlarını ziyaret ederek propaganda yapmakta ve taraftar sayılarını her geçen dakika artırmaktadırlar. Taziye süresinin bitmesi ile intikam alınacağı bu fanatik gruplar tarafından dillendirilmektedir. Reyhanlı’da her geçen gün güçlenen aşiret destekli fanatik gruplara derhal müdahale edilmeli, böylece, Suriyeli vatandaşlar içinde bulundukları sıkıntılı bekleyişten kurtarılmalıdır.

Raporun ardından akıllarda kalan soru ise Mazlum-Der'in raporu hazırlarken, AKP saldırganlığı sonucu hayatını kaybeden yurttaşlarımızın aileleri ve Reyhanlı'da yaşayan ve AKP'ye tepki gösteren insanlarla konuşup konuşmadığı oldu.

(soL – Haber Merkezi)