İşte Hatay'daki kaçak ÖSO hastanesi!

Hatay’da halk arasında çok konuşulan söylentilerden birisi “Suriyelilerin apartman binalarını hastaneye çevirerek burada tedavi edildiği” yönündeydi. Konuşulanların izini sürdük ve ÖSO mensupları için hastaneye çevrilmiş bir binaya ulaştık.

Anaakım medyada “Suriye yalanları” olarak tarif edilen olaylardan birisi apartman binalarının hastaneye çevrilip Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri için tedavi merkezine dönüştürülmesiydi. Biz de soL olarak Hatay’daki bu söylentilerden birinin peşine düştük. Sonuç olarak yaklaşık 10 binanın bulunduğu bir site içinde, Özgür Suriye Ordusu militanları için oluşturulmuş bir tedavi merkezine ulaştık…

“Apartmandan bozma hastaneye girerken üst araması”
soL’a gelen bir bilgi üzerine Hatay Merkeze yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunan Yeşil Konaklar sitesinin bulunduğu bölgeye gittik. Buradan yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan bir başka sitede gördüğümüz sakallı militanların bulunduğu binaya giderken, elimize ulaşan bilginin doğru olduğunu da anlamış olduk.

Binaya girerken üzerinde resmi kıyafet olmayan, silah ve cop taşıyan Türk güvenlik üst araması yaptıktan sonra Arapça bilmediğimiz için bizleri hastane bölümündeki bir görevliye teslim etti. İçerde hiçbir biçimde görüntü almamıza izin verilmezken, katlarda dolaşmamıza da imkan sağlanmadı.

Eli silahlı insanlar arama, doktor kimlik kontrolü yapıyor
İblid’li olduğunu öğrendiğimiz güvenlik, hemşirelerin ve onlarca ÖSO’lu yaralının içerisinden bizi hastanenin dördüncü katına çıkararak yetkili kişilerle görüştürdü. Odaya ilk olarak giren orta yaşlı bir doktor kimliğimizi isterken, aldığı basın kimliğimiz ve nüfus cüzdanımızla birlikte yan odaya geçti.

“soL Portal’a görüş vermeyeceğiz”

Odada dikkat çeken nokta kapıda bekleyen yaralı ÖSO’lular dışında muhaliflerin bayrağı ve Türk bayrağının bulunduğu masa oldu. Daha sonra aralarında Arapça konuşan üç kişi odaya girerken, arkalarından giren bir Türk, “soL Portal’ı biliyoruz. Siz bize karşısınız ve ne yazacağınızı tahmin ediyoruz. Şimdi çıkın buradan size görüş vermeyeceğiz” dedi.

Kapıda birçok ÖSO üyesi bulunmasına karşın sesli bir biçimde siz “Esad yanlısısınız” diyen Türk yetkilinin röportaj talebini reddetmesi üzerine apartman binasından bozma kaçak hastaneden ayrılıp, site sakinleri ile yaşanan süreci konuştuk.

Site sakinleri huzursuz
Yaklaşık 10 binanın bulunduğu sitedeki diğer apartmanlarda kalan site sakinleri, Suriyeli yaralıların gelişinin ardından huzursuzluk yaşadıklarını dile getirdiler. Hemen her gün taksi ve ambülanslarla ÖSO üyelerinin sitedeki binaya getirildiğini ve tedavi gördüğünü belirten site sakinleri, şimdiye kadar Suriyelilerle aralarında bir tartışma olmadığını çünkü karşılaşmamaya dikkat ettiklerini ifade ettiler.

“Göz yumuluyor”
Konuya ilişkin bilgi aldığımız CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, bu tip yerlerde Hatay’da ameliyat olan ancak tedavi süreci uzun sürecek olan Suriyelilerin tedavilerinin yapıldığını dile getirdi.

Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap ise, benzer birçok duyumu il sağlık müdürlüğüne ilettiklerini ancak hep inkârla karşılaştıklarını söyledi. soL’un tespit ettiği bina gibi birçok apartmandan bozma hastanenin bulunduğunu belirten Matkap, bunların kesinlikle yasal olmadığını, buna karşın yetkililerce bu girişimlere göz yumulduğunu söyledi.

(soL – Ali Ufuk Arikan)