ODTÜ'de neler oluyor?

Gökçek'in iş makineleri, polis ve TOMA'larla ODTÜ'ye yaptığı bayram baskını, ağaç katliamı, taşlı-sopalı belediye 'çalışanları', fidan dikenlere gaz bombası ve TOMA'larla yapılan polis saldırısı, kesilen ağaçların parasını ödeme cüreti...

(soL - Haber Merkezi) ODTÜ'den geçecek yol için hukuki süreç sonlanmadan yapılan bayram baskınıyla binlerce ağaç katledildi. O günden bu yana yaşananlar "AKP hukukunu" net bir biçimde gözler önüne serdi.

"Parasını verdim ağaçları kestim" diyen, hukuk tanımayan Melih Gökçek'in karşısına ellerinde binlerce fidanla dikilen öğrencilere Gökçek'in sopalı sivilleri ve AKP'nin polisi saatler boyunca saldırdı. AKP'nin Haziran Direnişi'nde ortaya çıkan korkusunun devam ettiğini gösteren ODTÜ saldırısında yaşananlar şöyle:

18 EKİM
*ODTÜ'den geçecek yola ilişkin hukuki süreç devam ederken, bayram sürecinde okula adeta gece baskını yapıldı. TOMA ve polis eşliğinde iş makineleri ODTÜ'ye giriş yaptı.

*Olay yerine giden ve ağaç sökümünü görüntülemek isteyen BirGün foto-muhabiri belediye yeleği giyen şahısların saldırısına uğradı. Anayolu kapayan kişilere kim olduklarını soran BirGün muhabiri Recep Yılmaz, “Kimseyi geçirmiyoruz, fotoğraf çekeceksen buradan çek. Melih Başkan’ın talimatı var” yanıtını aldı.

*Ve ODTÜ'de ağaç katliamı öğrencilerin bayram tatilinde olması fırsat bilinerek gece geç saatlerde başladı.

*Olayın duyulmasının ardından ODTÜ'ye gelen az sayıdaki öğrenci ve mahalleli polisin sert saldırısına uğradı.

*AKP Gençlik Kolları MKYK üyesi Ahmet Sarıduman,ODTÜ'de ağaç katliamı ve saldırı sürerken, "ODTÜ'den güzel haber var, polise sabırlar diliyorum" dedi.


19 EKİM
*19 Ekim sabahı ODTÜ'deki ağaç katliamının boyutları ortaya çıktı. Yaklaşık 3 bin ağacın iş makineleri ile söküldüğü anlaşıldı.

*ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, gece yarısı baskınına ilişkin “Bu tamamen yasadışı bir tasarruftur. ODTÜ arazisine izinsiz olarak girildi” açıklamasında bulundu.

*ODTÜ öğrencileri ve 100. Yıl Mahallesi sakinleri olaya ağaç dikerek yanıt verdi.


20 EKİM
*ODTÜ'lüler 21 Ekim Pazartesi günü 5 bin fidanın dikileceği büyük bir ağaç senliği düzenleyeceklerini duyurdu.


21 EKİM
*Mimarlar Odası, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ruhsatsız yol yapım çalışması için ODTÜ ağaçlarını keserek kamu malına zarar verdiğini belirtti ve Gökçek hakkında suç duyurusunda bulundu.

*ODTÜ'lü öğrenciler, Melih Gökçek'in talimatıyla ODTÜ'ye yapılan "bayram" baskınına 5 bin fidan dikerek yanıt vermek için ODTÜ'de toplanırken, okul binlerce polisle ablukaya alındı.

*Katliamın yapıldığı alana gelen öğrenciler polis barikatıyla karşılandı, katliam alanı polisler ve Gökçek'in sopalı adamlarında öğrencilerin ellerindeki fidanlardan korundu.

*Engellere karşın öğrenciler yanlarındaki binlerce fidanı ODTÜ'ye dikti. Fidanlara ve öğrencilere ilk önce Gökçek'in sopalı adamları ardından polis saldırdı.

*Ankara Büyükşehir Belediyesi, ANKA Güvenlik şirketinde çalışanlara sopa ve gaz maskesi dağıtarak öğrencilere saldırttı.

*Polisin ODTÜ saldırısına karşı öğrenciler direnişe geçerken, saldırı gece geç saatlere kadar sürdü.

*Aynı gün Gökçek ağaç katliamını savunmak için kameraların karşısına geçti. Gökçek, iş makineleriyle sökülen 2 bin 388 ağaç için ODTÜ'ye 211 bin TL ödeme yaptıklarını söylerken, gece baskınını için ise tanıdık bir savunma yaptı: "Olay çıkmasın diye, "marjinaller gruplar var".

*Bu açıklamanın hemen ardından ODTÜ Rektörlüğü konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sökülen ağaçlara karşılık ödendiği açıklanan 211 bin lirayı iade etme kararı aldığını duyurdu.