ODTÜ öğrencilerinin davası başladı

Tayyip Erdoğan’ın 15 Aralık 2010 tarihinde ODTÜ çıkarmasından sonra öğrenciler 5 Ocak 2011 günü AKP’ye yürümek istemiş ve polisin müdahalesine maruz kalmışlardı. Olaylarla ilgili 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan öğrenciler "mücadeleye devam edeceklerini" dile getirdiler.

15 Aralık 2010 tarihinde ODTÜ A1 kapısında yaşanan olaylara ilişkin aralarında ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Himmet Şahin, ODTÜ Eğitim-Sen üye ve temsilcilerinin ve çeşitli üniversitelerden öğrencilerin de bulunduğu toplam 117 kişiye dava açılmıştı. İlk duruşma bugün 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Dava 14 Aralık tarihine ertelendi
Sabah 09.00’da başlayan davada ilk olarak öğrencilerin ifadeleri alındı. Tam katılımın sağlanmadığı dava diğer sanık konumundaki öğrencilerin de ifadelerinin alınması işleminin tamamlanması için 14 Aralık 2011 tarihine ertelendi.

Avukatların itirazı kabul edilmedi
Mahkemede avukatlar iddianamenin kabulü yönünde kanun yararına bozma talep ettiler. Ne karakolda ne de savcılıkta soruşturma aşamasında öğrencilerin ifadesinin alınması nedeniyle deliller toplanmadan eksik bilgi ile iddianame hazırlanmasının hukuka aykırı olması gerekçesiyle avukatlar mahkemeye itiraz etti. Avukatların itirazının kabul edilmemesi nedeniyle öğrencilerin ifadeleri alınmaya başlandı.

“Mücadeleyi yükseltme zamanı”
"Paralı eğitime, YÖK’e, sermayeye ve AKP’ye başkaldırıyoruz" diyen öğrencilerin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“AKP iktidarı bugünkü davayı kullanarak, geçtiğimiz yıl yaptıkları eylemlerle meşruiyetine büyük darbe vuran, üniversitelerde adım atamaz hale getiren öğrenci gençlikten hesap sormak istemektedir. Polis terörüyle yıldıramadığı öğrenci gençliği, düzmece iddianameleri kullanarak vermek istediği hapis cezalarıyla sindirmeyi amaçlamaktadır. İktidara geldiği günden bu yana mücadele içerisinde olduğu TSK ve yüksek yargıyı denetim altına alan AKP, kendisine yönelecek tepkinin taşıyacağı düzene muhalif kimlik, başta AKP olmak üzere bütün egemenleri rahatsız etmektedir. Kurdukları paralı eğitim, üniversiteleri sermayenin çiftliklerine dönüştürme hayallerinin bu muhalif damarın ezilmesiyle mümkün olacağını bilmektedirler. Üniversite gençliği geçtiğimiz yıl yaptığı eylemlerle emekçi sınıflardan büyük bir sempati kazanmış ve AKP’yi durduracak tek gücün sokaktan yükselecek mücadeleler olduğunu göstermiştir. Tıpkı 5 Ocak 2011’de olduğu gibi bugün de ‘AKP’ye, YÖK’e, Polise Başkaldırıyoruz’ sloganını yükseltme zamanıdır”

“Lokumcu’nun kavgasını ileriye taşıyacağız”
Bu mücadele sadece bugün yargılanan ODTÜ, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi öğrencileri için değil diyen öğrenciler açıklamalarının sonunda şunları dile getirdiler: “Bu mücadele Hopa protestolarının ardından tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakılması için, Hopa’da katledilen Metin Lokumcu'nun kavgasını daha ileriye taşımak için verilmelidir. Biz mücadele alanlarında olduğumuz sürece AKP ve egemenler ne paralı eğitime geçit verileceğini, ne üniversitelerde sermayenin onların sözcülerinin at koşturabileceğini anlamalıdırlar.”

Basın açıklamasının ardından söz alan Eğitim-Sen sözcüsü öğrencilerinin arkalarında olduklarını ve haklı mücadelelerini desteklemeye devam edeceklerinin söyledi. Ayrıca yargılanan 117 kişi içerisinde yer alan ve aynı zamanda Hopa olayları nedeniyle tutuklu bulunan 8 öğrenci de ifade vermek için adliyeye getirildi.

(soL - Ankara)