Neden Hopa?

AKP’nin Başbakan Erdoğan’ın katılacağı miting için AKP’nin en az oy aldığı ilçelerden olan Hopa’yı seçmesi ve günler öncesinden ilçeye yığınak yapılması akıllarda soru işaretleri doğuruyor.

Dün Tayyip Erdoğan'ın Hopa'da yapacağı seçim mitingi öncesi protesto gösterisi yapan yüzlerce Hopalı'nın ardından, Hopa’daki müdahaleyi protesto etmek üzere Ankara, İstanbul ve Bursalı'da toplanan halka da polis sert bir şekilde müdahale etti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, seçim çalışmaları kapsamında Artvin‘in Hopa ilçesinde düzenleyeceği miting öncesinde kentte polis terörü estirildi.

Mitingin yapılacağı Hopa Meydanı‘nda AKP hükümetinin politikalarını protesto etmek üzere yüzlerce kişi bir araya geldi.

Çoğunluğunu çay üreticilerinin oluşturduğu yüzlerce kişi, taleplerini dile getiren pankartlar taşıdı, "Çayın fiyatı belirlensin", "Sömürüye son" şeklinde sloganlar attı.

Hopa Meydanı‘na girmek isterken, polisin engellemesi ile karşılaşan protestocular "Çayımıza, fındığımıza, derelerimize, suyumuza sahip çıkacağız" diyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Alternatif miting düzenlemek isteyen ve meydanı gören yüksek bir binaya "Karadenizin asi çocuğu çaya sahip çıkıyor", "Su haktır satılamaz" ve "Tayyip Hopa'yı terk et" pankartları asan Hopa halkına polis sert bir şekilde müdahale etti. Bu sırada emekli öğretmen Metin Lokumcu meydanda horon ve halay çeken bir grubun içerisindeydi. Polisin bu gruba da müdahale etmesiyle göğsüne darbe aldı. Lokumcu’nun göğsünde darp izine rastlandığı, kaldırıldığı Hopa Devlet Hastanesi önünde savcılık tarafından doğrulandı. Lokumcu’nun cesedi otopsi yapılmak üzere Trabzon’a gönderildi.

Saldırıyı kınamak üzere İstanbul, Ankara ve Bursa’da toplanan yüzlerce kişiye de cop, taş, gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi. Onlarca kişi gözaltına alındı, pek çok kişi yaralandı.

Gaz, cop yetmedi, bir de hakaret!
Erdoğan, Hopa’da yaşanan olayların ardından Trabzon mitinginde, bir emekli öğretmenin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin gazdan zehirlendiği Hopa halkına hakaret etti. "Zira ben Hopa'ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa'ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş. Ve ne yazık ki taşlarla araçlarımıza saldırdılar" diyerek bir skandala daha imza atan Erdoğan ''Enteresan, CHP'nin devasa bir pankartı yanında kimler iş tutuyor, bilmenizi istiyorum'' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Tek yol sokak diyor, tek yol devrim diyor. Altındaki imza 'halk evleri' diyor. Değerli kardeşlerim CHP'nin yanında böyle bir pankartın asılmasına göz yummasının ne anlama geldiğini Hakkari'de gördük. Orada da BDP'lilerin eline CHP bayrakları verdiler. İçeride bir tane Türk bayrağı var mıydı, yoktu.”

Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş da ayrı bir skandala imza attı. Hopa'da olaylar nedeniyle ölen olmadığını iddia eden Aktaş, Metin Lokumcu'nun ölümünü "kalp hastası olmasına" bağlayarak "Belki de oradan geçiyordu" dedi.

Olaylar planlı mı?
AKP’nin Hopa’da düzenlediği miting için Rize ve Trabzon’dan çok sayıda destekçisini getirdiği biliniyor. İlçeye önceki haftada itibaren Erzurum, Kars, Erzincan, Trabzon ve Rize’den polis tedarik edildiği, miting sırasında yaklaşık 3 bin polisin görev yaptığı belirtiliyor.

Bütün bunlara ek olarak Hopa halkının protesto eylemleri düzenleyeceği tahmin edilerek polisin günler öncesinden bu eylemlere müdahale etme kararı aldığı düşünülüyor. Çatışma çıkacağının öngörülmüş olması ilçeye birkaç gün önceden farklı illerden 20’ye yakın ambulans getirilmesinden de anlaşılıyor.

Hopa nasıl bir yer?
“Karadeniz’in asi çocuğu” diye anılan Hopa, geçmişten bugüne “solun kalesi” olarak adlandırılan ilçelerden biri. 1970’lerden bu yana halkın solculuğu ile bilinen Hopa, Artvin’in Gürcistan Sınırı’na yakın 17 bin nüfuslu ilçesi. Geçimini büyük ölçüde çay üretimi ve tır nakliyatı ile sağlayan Hopa halkı, sosyal meselelere duyarlılığıyla biliniyor. HES’lere karşı Platform, Derelerin Kardeşliği Platformu gibi yapılanmaların oldukça etkili olduğu Hopa’da Türk, Kürt ve Gürcü kökenli vatandaşların yanı sıra Hemşin ve Laz halkları yoğun olarak yaşıyor.

Çeşitli sol parti ve grupların oldukça örgütlü olduğu Hopa, AKP’ye karşı tavrıyla da tanınıyor. Bir önceki dönemde ÖDP’li Yılmaz Topaloğlu’nun belediye başkanı olduğu Hopa, sosyalist belediye başkanı tarafından yönetilen ilçelerden biri olarak tarihe geçmişti. 2002 seçimlerinde CHP’nin yüzde 33, ÖDP’nin yüzde 4 oy aldığı Hopa’da, 2007 genel seçimlerinde ise CHP yüzde 38, ÖDP yüzde 8 oy almıştı. Şu anda CHP’li belediye tarafından idare edilen Hopa halkı, 12 Eylül’deki anayasa referandumunda yüzde 63 “hayır” oyu vermişti.

Erdoğan’ın katılacağı AKP mitinginin, AKP’nin oy oranının oldukça yüksek, teşkilatının kuvvetli olduğu komşu ilçelerde değil de Hopa’da düzenlenmesi, ilçeye günler öncesinden ambulanslar getirilmesi ve polis yığılması, saldırıları kınayan binlerce kişiye çeşitli kentlerde aynı gün içinde müdahale edilmesi, dün yaşanan olayların "AKP'nin Hopa halkına meydan okuması" olarak yorumlanmasına yol açtı.

(soL - Haber Merkezi)