Komisyon açıkladı: Bolu cezaevi yaşanılamayacak halde

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki cezaevlerine ilişkin daimi alt komisyonun, Bolu'daki 2 cezaevinde yaptığı inceleme raporunda, “(Kapalı) Cezaevinin fiziki şartlarının yaşanılamayacak kadar kötü olduğu” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Alt komisyon, Bolu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaptığı incelemeye ilişkin rapor tamamlandı.

Raporda, Bolu Kapalı Cezaevinin kapasitesinin çok üzerinde mevcudu bulunduğu, koğuş sisteminin uygulandığı ve fiziki şartlarının yaşanılamayacak kadar kötü olduğu kaydedildi. Raporda, “Yeni kurum inşaatı yapılması nedeniyle tamirat ve düzenleme yapılmaması ekonomik olarak izah edilebilir olmakla birlikte, halen içerisinde çok olumsuz şartlarda 194 insanın yaşadığı ve yeni kurum yapılıncaya kadar da yaşamaya devam edecek olması sıkıntı kaynağıdır. Bu olumsuzluğun bir an önce giderilmesi gerekmektedir” denildi.

“Cezaevi idaresinin tutuklu ve hükümlülerle iletişim kurmada daha fazla gayret göstermesinin yerinde olacağı” ifade edilen raporda, “tutuklu ve hükümlülerin cezaevine girişleri ile ziyaretçi aramalarında, yasada belirtilen 'şüphe halinde elle arama yapılır' ibaresinin çerçevesinin belirlenerek görevliye göre farklılık arz edebilecek uygulamaların önüne geçilmesi” önerildi.

Raporda, “Yasada belirtilen 'aramalarda insan onuruna saygı esastır' ilkesinin sadece aramalarda değil tüm uygulamalarda hatırda tutulması gerektiğine” yer verildi.

1944 yılında inşa edilerek 1945'te hizmete açılan 65 yıllık cezaevinin “tarihi” bir görünüm arz ettiği ifade edilen raporda, kapasitesi 110 olmasına rağmen, cezaevinde 194 tutuklu ve hükümlünün kaldığı belirtildi.

Raporda, şu ifadelere yer verildi:
“Özellikle kadınların bulunduğu bölümde yaşananlar tam bir trajedidir. Fiziki şartlar olabildiğine kötüdür. Koğuş soğuk olup yeterli miktarda kömür verilmemekte, havalandırmaya çıkarılmamakta, kurslara ve faaliyetlere katılamamakta, hiçbir sosyal etkinlikten yararlandırılmamaktadır. Sıcak su sınırlı ölçüde verilmekte, temizlik ihtiyacı tam olarak karşılanamamaktadır. Bu şartlarda tutuklu ve hükümlülerin nasıl ıslah edileceği sorusuna verilecek cevap bulunmamaktadır.

Haftada 4 gün 1 doktorun sadece iki saatliğine kuruma gelmesi sağlık hizmetlerinde de sorun olduğunu ortaya koymaktadır ki görüşülen tutuklu ve hükümlülerin nerede ise tamamı bu konuda şikayetlerini alt komisyonumuza iletmiştir. Yaklaşık 200 kişinin çok kötü şartlarda yeterli gıdadan yoksun bir şekilde barındırıldığı kurumda, tedavinin aksaması sorunu daha da derinleştirmektedir.”

(soL-Haber Merkezi)