IŞİD Türkiye'de nasıl örgütleniyor: Urfa'da gizli bir IŞİD hastanesi

Türkiye'deki IŞİD şebekesi, militan devşirme örgütlenmesinden ibaret değil. Örgütün sınır komşusu olan Urfa'nın merkezindeki iki katlı bir villa, IŞİD'in gizli hastanesine dönüştürülmüş durumda.

(soL - Urfa, Haber Merkezi) Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Türkiye'deki şebekesi, çeşitli boyutlarıyla ortaya çıkmaya başladı. Farklı illerde örgütlenme faaliyetleri yapan şebekeler, örgütün Türkiye'deki varlığının tek boyutu değil. Örgüt, Türkiye'yi yalnızca bir örgütlenme havzası değil, aynı zamanda lojistik merkez olarak da kullanıyor.

Dosya: IŞİD Türkiye'de nasıl örgütleniyor?
soL, Türkiye'deki IŞİD şebekesine dair daha önce iki ili, Kocaeli ve Antep'i incelediği detaylı haberler yapmıştı. Urfa haberimiz, bu serinin devamı.

IŞİD Türkiye'de nasıl örgütleniyor: Kocaeli örneği

IŞİD Türkiye'de nasıl örgütleniyor: Antep'te bir IŞİD'liyle görüşme

Şanlıurfa'nın merkez ilçesi Karaköprü'nin Yamaç Evleri mevkiinde, görece tenha bir bölgede bulunan villa tipi bina, dışarıdan bakıldığında, yeni dönem müteahhit zevksizliğinin İslami desenleri beceriksizce kullandığı diğer çirkin binalardan farklı görünmüyor. Oysa villa, IŞİD tarafından tam teçhizatlı bir hastane olarak kullanılıyor.

Urfa, sınırın Suriye tarafını büyük oranda IŞİD kontrol ettiği için örgüt açısından önemli bir il. Akçakale'nin karşısında bulunan Tel Abyad, bu senenin başında IŞİD tarafından ele geçirilmişti. IŞİD'in "kalesi" sayılan bu bölge, hatırlanacağı üzere örgütün elinde bulunan 49 konsolosluk rehinesinin de Türk yetkililere teslim edildiği yerdi.

Şimdiye dek çeşitli kereler, Suriye'deki çatışmalarda yaralanan IŞİD militanlarının Urfa'daki hastanelerde tedavi edildiği iddiaları gündeme gelmişti. Eylül ayı başında IŞİD'in saha komutanlarından Ebu El Veled El Libi'nin kentteki bir hastanede tedavi olduğuna dair iddialar gündeme gelmiş, Urfa Emniyeti iddiayı yalanlamıştı. Ardından Taraf gazetesi, örgütün sonradan öldürülen lideri Bağdadi'nin sağ kolu Ahmet el H.'nin de aralarında bulunduğu 8 militanının ildeki hastanelerde tedavi edildiği iddiası ortaya atıldı. Son olarak iki gün önce Hürriyet'te yayınlanan Dinçer Gökçe imzalı haberde, Kobane'deki çatışmalarda yaralanan 28 yaşındaki Ammar Alo isimli IŞİD militanının önce Akçakale Devlet Hastanesi'ne getirildiği, durumu ağır olduğu için buradan Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne aktarıldığı belirtildi. Hürriyet'e konuşan bir hastane görevlisi, IŞİD militanının tedavi gördüğü odanın kapısında polislerin beklediğini öne sürmüştü.

Tüm bu haberlerin ardından Urfa Valisi İzzettin Küçük, iki gün önce bir açıklama yaparak, “Şanlıurfa'da tedavi gören hiçbir IŞİD üyesi yoktur, bunu bilmenizi isterim” dedi.

'Danışma odası'nda Türkiye bayrağıyla IŞİD bayrağı yan yana
Oysa kentte yalnızca tedavi gören IŞİD militanları değil, örgüte ait bir hastane bulunuyor.


Hastane olarak kullanılan bina, ortadaki. Bölgedeki çoğu bina, villa tipinde yakın zamanda inşa edildi. Binanın ameliyathane olarak kullanılan odalarının dış cephelerinde yedi klima motoru görülüyor.

Karaköprü'de bulunan binanın girişinde, sedyelerin girip çıkması için düşünülmüş bir rampa dikkat çekiyor. Binaya girildiğinde, sağ tarafta katın geri kalanından bir perdeyle ayrılarak yaratılmış olan bölüm, “danışma odası” olarak tasarlanmış. Danışma odasında dikkat çeken ayrıntı, Türkiye bayrağıyla IŞİD bayrağının yan yana asılmış olması.

Binanın içinde Türkçe ve Arapça levhalarla, acil müdahale odası gibi farklı bölümlerin ne tarafta olduğu belirtiliyor.

soL, hastanenin yoğunluğunu takip etti. Hastanenin düşük yoğunluklu çalışması, dikkat çekmesi istenmeyen bu binanın, üst düzey örgüt yetkililerine hizmet verdiği izlenimi uyandırıyor. Binada görev yapan sağlık personelinin aksansız bir Arapça konuşması, Türkiyeli olmama ihtimallerini güçlendiriyor.

'BM yetkilisi' kisvesiyle medikal malzeme alıyorlar
Sınırın hemen öte yanında, başta Rakka kenti olmak üzere geniş bir bölgeyi kontrol eden örgüt, niye orada değil Türkiye'de bir hastane kurmak ihtiyacı hissetti? Yanıt, medikal malzemeye erişim kolaylığı gibi görünüyor.

soL, bina yakınında bulunan tıbbi malzeme dükkanları ve eczanelerin çalışanlarıyla görüştü. Çalışanlar, söz konusu binadan gelen kişilerin kendilerini “Birleşmiş Milletler görevlisi” olarak tanıttıklarını aktardı.

'Lojistik ihtiyaçlarının karşılandığı biliniyor'
HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, benzeri iddiaların kendilerine de ulaştığını fakat henüz doğrulayamadıklarını belirtti: “Akçakale'de, Antep'te tedavi edildikleri iddialarını da meclise taşıdık ve herhangi bir yanıt alamadık. Ayrıca askerin IŞİD'in mühimmat olmak üzere lojistik ihtiyaçlarını karşıladığı, sınırdan rahatlıkla gelip geçtikleri de biliniyor.”

Karaköprü Kaymakamlığı yetkilileri, konuyla ilgili bilgileri olmadığını, iddiayı ilk kez soL'dan duyduklarını ve araştıracaklarını ifade etti.