Hilmi Özkök: Balyoz diye bir darbe planı hiç duymadım

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından Balyoz davası bugün yeniden başladı. Duruşmada tanık olarak ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "Balyoz diye bir darbe planı hiç duymadım" dedi.

Güncelleme 13:59

Yeniden görülen Balyoz davasında tanık olarak ifade veren Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. Balyoz, Suga Oraj gibi planların hiçbirini duymadım" dedi.

Özkök'ün ifadesi 15 dakika sürdü.

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi bekleniyor.


Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılanmasına bugün yeniden başlandı.

Eşi sanık sandalyesine oturdu
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugün ilk duruşmasına, 204 tutuksuz sanık katıldı, 32 sanık ise duruşmaya gelmedi. 1 Mayıs 2014'te tutuklu bulunduğu Mamak Askeri Cezaevinde beyin kanaması geçiren, kaldırıldığı hastanede hayata veda eden Kurmay Albay Murat Özenalp'in yerine sanık sandalyesine eşi Sema Özenalp oturdu. Özdenalp, sanıklara ayrılan bölümde, önden ikinci sırada yerini aldı.

Duruşmada, daha önceki süreçte dinlenmeyen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesine geçilmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin 18 Haziran 2014 tarihli "Hak ihlali" kararı doğrultusunda 236 hükümlünün infazlarının durdurularak tahliyelerine ve yeniden yargılanmalarına karar vermişti. Mahkeme ayrıca, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın 10 Kasım’daki duruşmaya tanık olarak dinlenmesine karar vermişti.

Öte yandan Balyoz Davası’nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yargılandığı davada, mahkeme ilk celse kararını vererek 25 sanığın beraatına, 62 sanığın ise dosyasını ayırarak yeniden yargılanmalarına hükmetmişti. Dosyası ayrılan 62 sanığın yargılandığı dava ise 10 Kasım 2014 tarihine ertelenmişti.

Ayrıntılar gelecek...