Gülen'den AKP'ye 'dış politika' eleştirisi

The Atlantic dergisine demeç veren Fethullah Gülen Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili 'Türkiye'nin bölgede iyi ilişkiler kurması dünyanın çıkarına. Ancak Şu anda bunun gerçekleştiğini düşünmüyorum" dedi.

Aylık yayın yapan The Atlantic dergisi muhabiri Jamie Tarabay, Fethullah Gülen’le bir söyleşi yaptı. AKP-Cemaat geriliminin yansımalarının da su yüzüne çıktığı söyleşide, Gülen Türk dış politikasını eleştirdi.

Gülen, "‘Türkiye’nin politikalarını ve dünyadaki yerini nasıl buluyorsunuz’ sorusu üzerine şunları söyledi:

"Türkiye, Avrupa Birliği ile üyelik görüşmeleri sürdürüyor. Türkiye'nin bir parçası Avrupa’da diğer kısmı Asya’da ve bazen Orta Doğu'da kabul ediliyor. Bu siyasi ve coğrafi olarak çok önemli. Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle ilişkisi demokrasi hedefine ulaşabilmesi ve bunu geliştirme yolunda çok önemli. Ayrıca Türkiye’nin bölgede daha aktif bir rol üstlenmesi için bazı dinamiklerden yararlanması gerekiyor. Tarihsel bağları ve görünümü nedeniyle Türkiye’nin olumlu bir algısı var. Türkiye bu algıları korumak için dikkatli olmalı. İyi ilişkiler, etki ve sevgi hedeflere ulaşmada birleştirici olabilir. Türkiye şu anda bunu yapıyor mu? Bu tartışılması gereken bir soru. Türkiye’nin bölgede iyi diplomatik ilişkiler geliştirmesi Avrupa’nın ABD’nin ve dünyanın çıkarınadır. Ama ben şu anda Türkiye’nin buna yönelik yapacaklarını gerçekleştirdiğini düşünmüyorum."