Fener, Balat ve Ayvansaray'ı yıkamayan AKP, acil kamulaştırma kararı çıkarttı!

AKP'nin Fener-Balat-Ayvansaray'da hayata geçirmek istediği kentsel dönüşüm projesini mücadeleleriyle sekteye uğratan bölge halkının evlerine bu kez "acil kamulaştırma" kararı getirildi, kararla bölgeye el konulacak.

AKP’nin kentsel dönüşüm saldırıları artarak sürüyor. Kentsel dönüşüm hamlelerini pürüzsüz hayata geçirmek için afet yasasını çıkartarak yol alan AKP’nin bölgelere, bölge sakinlerine saldırısı bu kez Fener-Balat-Ayvansaray’da "acil kamulaştırma" kararı çıkarttı. Proje içerisinde yer alan konutlara, yaşam alanlarına el konulması hedeflenen "acil kamulaştırma" kararı ile AKP faşizmi saldırganlığını ilan ediyor.

Çareyi "acil kamulaştırma" kararında buldular
AKP’li Fatih Belediyesi eliyle yıllardır bölgede uygulanmak istenen kentsel dönüşüm projesinin istenen gerçekliğe kavuşamaması, proje hakkında mahkemenin iptal kararı vermesi, mülk sahiplerinin evlerini satmak istememesi ile bölge halkının birçok kez eylemlerini gerçekleştirmesi sonucu çare “acil kamulaştırma” kararı çıkartmakta bulundu.

Afet alanı olmayan bölgeye el konulacak!
Bakanlar Kurulu tarafından 9 Eylül 2012’de çıkartılan Acele Kamulaştırma kararı iki gün önce Resmi Gazete’de yayınlandı. Bakanlar Kurulu’nun “takdir” yetkisiyle çıkartılan ve afet alanı olan bölgeler için kullanılan 27. maddenin dayanak gösterildiği acil kamulaştırma kararı sonucu afet alanı ilan edilmemiş, kentsel dönüşüm projesi mahkemeyle iptal edilmiş bölgeye el konulacak! Acil kamulaştırma ile bölgedeki mülkler sahiplerinin rızası olmadan belirlenen bedellerle satın alınacak.

AKP mahkeme kararını tanımıyor
Fener Balat Ayvansaray halkının yaşam alanlarına saldırı niteliği taşıyan kentsel dönüşüm projesinin iptal edilmesi istemiyle açılan dava kazanımla sonuçlanmıştı. Henüz Danıştay sürecinde olan mahkeme kararına rağmen bölgenin afet alanı gösterilip “acil kamulaştırma” kararı çıkartılması büyük bir çelişki olarak göze çarpıyor. Bölgede yenileme projesine gerek olmadığı yönünde verilen mahkeme kararını tanımadığını ilan eden AKP, gözden çıkaramadığı yatırım alanlarını afet alanı gösterip "acil kamulaştırma" aracıyla bölgenin boşaltılmasını sağlıyor.

Çiğdem Şahin: "Mücadelemize devam edeceğiz"
Görüşünü aldığımız bölgedeki kentsel dönüşüm uygulamalarına karşı uzun süredir mücadelelerini sürdüren Fener Balat Ayvansaray Derneği Basın Sözcüsü ve Kent Hareketleri temsilcisi Çiğdem Şahin, seferberlik, olağanüstü hal olmadan verilen “acil kamulaştırma” kararı ile artık can ve mal güvenliklerinin kalmadığını ifade etti.

Şahin, “Savaşta mıyız da acil kamulaştırma kararı verilebiliyor? Bunun takdirini kim neye göre vermiş? Verilen karar kesinlikle siyasidir, halkla beraber mücadelemize devam edeceğiz, karara karşı dava sürecini de başlatacağız” diyerek yakın zamanda eylem yapacaklarını duyurdu.

(soL - Haber Merkezi)