4+4+4 uygulaması çalışan anneleri de eve hapsetmek istiyor!

AKP’nin eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçmesi ile ortaya çıkan skandallar bitmek bilmiyor. İstanbul’da çalışan anne ve babaların çocuklarını gönderdiği etüt ve beslenme uygulaması yapan 19 ilköğretim okulunda statü değişikliği yapılıyor.

4+4+4 eğitim modeliyle birlikte çalışan anne ve babaların çocuklarını gönderebildiği etüt-beslenme ilköğretim okulları uygulaması son buluyor. Uygulama anneler eve hapsedilmek mi isteniyor sorusunu akıllara getiriyor.

Çalışan anneler mi hedef alınıyor?
AKP 4+4+4 uygulaması ile çalışan anneleri de hedef aldı. Çalışan anne ve babaların çocuklarını sabah 09.00’da okula bıraktığı ve akşam 18.00’da aldığı etüt-beslenme ilköğretim okulları statü değişikliği ile kaldırılıyor.

Ön kayıtlar yapılmıştı
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklaması ile 1-15 Haziran tarihleri arasında gerekli belgeleri toplayıp ön kayıt ücreti olarak 100 TL ödeyen veliler, kesin kayıt için 20 Haziran’ı beklerken, MEB’den gelen talimatla etüt-beslenme okullarının kayıtları durduruldu.

Veliler eylemde
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, bakanlıktan gelen bir emirle İstanbul genelindeki toplam 19 etüt ve beslenmeli ilköğretim okulunu normal okula dönüştürmek üzere çalışma başlatmasına düzenleme ile birlikte mağdur olan binlerce veli tepki gösteriyor.

Düzenleme ile birlikte normal okula dönüştürüleceği belirtilen ve kayıtları durdurulan okullardan biri olan Halil Türkkan İlköğretim Okulu velileri konuya ilişkin bugün saat 11.00'da İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Binlerce aileyi etkiyecek olan uygulamaya karşı Halil Türkkan İlköğretim Okulu velileri "Okuluma dokunma" başlıklı bir imza kampanyası başlattı.

“Uygulamayı kabul etmiyoruz”
Uygulama kapsamında normal okula dönüştürülecek olan Halil Türkkan İlköğretim Okulu velileri duruma tepkili.

Düzenlemeyi soL’a değerlendiren öğrenci velisi Çiğdem Özmen, çalışan anne ve babaların saat 09.00- 18.00 arası çocuklarını okula gönderdiği beslenme ve etüt gibi ihtiyaçlarının karşılandığı bu uygulamanın sonlandırılmak istenmesini kabul etmediklerini dile getirdi.

4+4+4 ile birçok okulun İmam Hatip’e dönüştürüldüğünü belirten Özmen, bununla birlikte ortaya çıkan açığın etüt-beslenme okullarının kapatılarak çözülmek istendiğine dikkat çekti.

“Kadınların çalışması istenmiyor”
Uygulamayla birlikte çalışan anne ve babaların eğer parası varsa çocuklarını bakıcıya teslim etmesi, yoksa okuldan sonra saatlerce evde yalnız kalmasına razı olması gerekeceğini belirten Özmen, uygulamayla kadınların çalışmasının da önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.
Düzenlemeye karşı bir de imza kampanyası başlattıklarını belirten Özmen, binlerce veliyi zor duruma sokacak bu düzenlemenin geri çekilmesini istediklerini dile getirdi.

"Büyük sorunlara yol açar"
Düzenlemeyi soL’a değerlendiren Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hamdi Çalık, etüt-beslenme okul uygulamasının çalışan anne ve babaları oldukça rahatlatan bir uygulama olduğunu ve bu uygulamanın sonlandırılmasının büyük sorunlara yol açacağını söyledi.

Uygulama kapsamında devlet okulu olmasına karşın velilerden etüt ve beslenme parası alındığına dikkat çeken Çalık, bu yönü sürekli eleştirdiklerini ve uygulamanın parasız olmasını savunduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Biz çok yerinde bir uygulama olan etüt-beslenme okullarının ücretsiz olmasını ve sayılarının arttırılarak çalışan anne ve babaların güvenli biçimde çocuklarını okula göndermesini savunurken, bu uygulamanın 4+4+4 okul ihtiyacı dolayısıyla sonlandırılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz.”

(soL - Haber Merkezi)