Uzaya yollanan ilk canlı: Köpek Layka

57 yıl önce bugün SSCB insanoğlunun uzay serüveninde önemli bir adıma imza atarak, ilk defa uzaya bir canlı yollamıştı. Layka adlı melez sokak köpeği fırlatmadan sonra ölmesine rağmen insanlığın uzaya adım atmasında önemli bir adım oldu.

57 yıl önce bugün SSCB insanoğlunun uzay serüveninde önemli bir adıma imza atarak, ilk defa uzaya bir canlı yollamıştı.

ABD ile girdiği Uzay Yarışı’nda Sputnik isimli ilk insan yapımı uyduyu yörüngeye göndererek birinci zaferini kazanmış olan Sovyetler Birliği, 1957 yılında, Bolşevik Devrimi’nin 40. yılında yörüngeye ilk memeli canlıyı göndererek bir adım daha öne geçmeyi hedeflemiştir. Bu memeli Moskovalı bir sokak köpeği olan Layka (Лайка, Türkçesi ‘Havlayan’) olur.

Sovyet bilim adamları, zor koşullarda yaşamaya alışık olacağı için özellikle bir sokak köpeğini seçmişlerdir. 3 yaşında olan Layka, uçuştan önce çeşitli testlerden geçer ve Layka’ya eğitim verilir.

3 Kasım 1957’de içinde Layka’nın da bulunduğu Sputnik-2 uydusu Baykonur kozmodromundan fırlatılır. Uyduda Layka için yaşam destek sistemleri, jel halinde yiyecek, Layka’nın yaşam faaliyetlerini ve kabindeki ortamla ilgili bilgileri ölçüp dünyaya ileten sistemler bulunmaktadır. Layka, uzaya çıkan ilk memeli olur ve bir memelinin fırlatma ve uzay koşullarında hayatta kalabileceğini ispatlar.

Fırlatmadan sonra hayatını kaybeden Layka, hem insanlığın uzay serüveninde önemli bir adım hem de tarihteki en ünlü hayvanlardan biri olmuştur. Moskova'daki Yıldızkent'te görev sırasında ölen kozmonotlar için yapılan anıtın bir köşesinde Layka'nın heykeli bulunur. Mars’taki bir bölgeye onun adı verilir. Layka'nın Rusya ve eski Doğu Bloku ülkelerinde birçok heykeli vardır. Yine farklı ülkelerde kitap, kartpostal ve albümler hazırlanmıştır. Layka, SSCB, Romanya, Moğolistan ve BAE gibi ülkelerde birçok posta puluna da konu olmuş ve adına yapılmış şarkılar ve çizgi romanlarla dünya kültüründe kendisine bir yer edinmiştir.