Küba Meclisi’nde ne tartışılıyor?

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR – KÜBA ve LATİN AMERİKA yazıları

Geçtiğimiz hafta soL’da “Devrimin 51. yılında Küba’da ne tartışılıyor?” başlıklı bir haberle, Küba halkının gündeminde olan siyasi meselelerden bazılarına değinilmişti. Tüm konuları ele alamadı elbette, ancak yine de bir fikir verdiği söylenebilir.

Bugünkü köşede ise, Küba Meclisi’nin şu günlerde ne tartıştıklarına değineceğim. Küba Meclisi’ndeki çeşitli komisyonlar, bu hafta geniş çaplı toplantılar düzenlediler.

Tartışma konularının başında, Kübalılar’ın kendilerini yenileyebilecekleri alanların, bir diğer deyişle rekreatif alanların geliştirilmesi konusu vardı. Bu, Küba’da özellikle gençlerin büyük sıkıntılarından biri.

Ekonomik olarak sıkıntılı durumdaki ülkenin kaynaklarını dağıtımda gözettiği öncelik sıralamasında uzun süredir eğlence ve dinlence yerlerinin yapım ve onarımları alt sıralara itilmiş bulunuyor. Yani devlet, bir disko yapmak yerine, örneğin bir kamu binasını yenilemeyi tercih ediyor. Ancak Kübalı gençlerin eğlence alanları bakımından yaşadıkları sıkıntı, üniversite gençliğinin pek muzdarip olduğu konulardan biri. Artık hiçbirisi Sovyetler Birliği dönemini yaşamamış olan bir kuşağın mensubu olan şimdiki gençler, büyüdüklerinden beri ülkede gönüllerince eğlenecekleri yerlerin sıkıntısını çekiyorlar.

Bunun geçici de olsa çözümü için bir süredir inisiyatif, Üniversite Öğrencileri Federasyonu (FEU) ve Genç Komünistler Birliği (UJC) gibi kitle örgütlerindeydi (evet, her şey devletten beklenmiyor). Bu örgütler birtakım bağlantı ve olanakları kullanarak hem şehir merkezlerinde, hem çeşitli üniversite yerleşkelerinde konserler ve eğlenceler düzenlemek, ünlü gece kulüpleriyle özel anlaşmalar yaparak ucuz fiyatlara geceler düzenlemek, çeşitli pansiyonlarla anlaşarak buralarda ucuz tatiller ayarlamak gibi yollardan soruna çözüm üretmeye çalışıyorlardı.

Meclis komisyonunun bir süredir üzerinde çalıştığı bir konu ise, pahalı olan CUC değil, ucuz olan Küba pesosuyla gidilebilecek yeni eğlence ve dinlence mekanları yaratmak. Bu konuda bazı adımlar atılsa da, henüz yeterli olduğunu söylemek zor. Komisyon, bu mekanların düzenli çalışmasının, kaliteli olmasının ve o yerelliğin özelliklerine uygun olmasının önemini tartıştı.

Kültür Bakanı Abel Prieto, kırsaldaki çok yalıtılmış bölgeler için çözümü, halihazırda var olan mekanların etkin kullanımında görüyor. Prieto, örneğin okullarda sanat öğretmenlerinin, beden eğitimi öğretmenlerinin, bilgisayar odalarının bulunduğunu, bunların halkın eğlence ve dinlence ihtiyaçlarını karşılamak için de verimli kullanılması gerektiğini söylüyor. Prieto, bunu yapabilecek kurumları yönetenlerin inisiyatif alması gerektiğini belirterek, “Rutinin dışına çıkan bu emeği göremezsek, bittiğimizin resmidir” diyor.

FEU Başkanı Gladys Gutiérrez de komisyonda yaptığı konuşmada rekreasyon alanında çeşitli adımlar atıldığını, ama bunların tüm yaş grupları için denk oranda olmadığını savunarak, “Gençler geceleri çıkmayı seviyor, hem sadece yazın da değil, tüm haftasonları, özellikle de dansa gitmeyi seviyorlar. Bu tip yerlerin eksikliği çekiliyor, çünkü bunlar CUC’la ödeniyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumu biliyoruz, ama belki giriş parasının Küba pesosuyla alınması, içeride tüketilenlerin ise ayrıca ücretlendirilmesi düşünülebilir” dedi.

Tartışılan bir diğer konu, televizyon yayıncılığı idi. Komisyonun genç üyeleri programlarda çok daha çeşitli ve yaratıcı ürünlere yer verilebileceğini vurgularken, diğer üyeler tartışmayı genel olarak “İzleyiciyi ne yönde geliştirmek istiyoruz?” sorusu üzerinden gittiler. Herkesin anlaştığı bir karar ise, program seçiminin arkasındaki mantığın halka daha iyi anlatılması oldu.

Sorunlu alanların başında gelen inşaat sektörü de elbette tartışılan konuların arasındaydı. Somut eleştirilerden birisi, bazı örneklerde henüz bitmemiş yapılar için tamamlanma anlaşmasının yapılması idi. Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı Ramiro Valdés, yatırımcılarla yapılan sözleşmelerin daha ayrıntılı yapılması gerektiğini belirterek, hala ön inceleme, finansman ve denetim konularında sıkıntı yaşanmasının saçma olduğunu savundu.

2008’deki kasırgaların bıraktığı yıkım ise halen hissediliyor. Ulusal Ev Enstitüsü Başkan Yardımcısı Oris Silvia Fernández, tüm ülkede çatıları onarılması gereken 28781 bina olduğunu belirtti. Bu sene için bu binaların 644’ünün yenilenmesi planlanmış, ancak şimdiden 669 binanın çatısı yenilenmiş durumda. Yine de rakamın, ihtiyaç duyulan toplam karşısındaki küçüklüğü, sektördeki büyük sıkıntıyı yansıtıyor.

Enstitü'nün Başkanı Victor Ramírez ise, 2011’de bir ev inşa etme kampanyası başlatacaklarını duyurdu. Ramírez, devletin tüm ülkede ev inşa etmek isteyen herkesin tüm masraflarının yüzde 85’ini karşılamayı sürdürmesinin ise mümkün olmadığını belirtti. Ramírez, kimlerin bu yardıma ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi için sıkı ve ayrıntılı kurallar getirecek bir komisyon çalışmasından söz etti. Ramírez’in önerisi, Küba’nın başka alanlarda da devlet yardımlarını sadece ihtiyaç duyanlarla sınırlandırma çabalarıyla paralellik taşıyor.

Komisyon toplantılarında tartışılan konular arasında tarımda kahve hasadı konusunda yaşanan teknik eksiklik ve sıkıntılar, trafik güvenliği konusunda çıkarılacak yeni yasanın taslağı, petrol arama ve üretme faaliyetlerinde son durum, elektrik şebekesinin durumu ve elektrik tüketimi vardı. Kahve üretiminde gönüllü çalışmanın yeri teslim edilmekle beraber, teknik olanakların geliştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğinin altı çizildi. Elektrik tüketiminde ise bu sene beklentinin yüzde 5 üzerinde bir tüketim olduğu belirtilerek, verimlilik açısından önlem alınması gerektiği belirtildi. Küba’nın yakıt tüketiminin yaklaşık yüzde 50’si elektrik üretimine gidiyor.

[email protected]