Kamuda grev zamanı

Onur Seçkin'in “Kamuda grev zamanı” başlıklı yazısı 24 Mayıs 2013 Cuma tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

AKP iktidarının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklikleri de içeren bir torba yasayı TBMM’ye sunmasının ardından, KESK ve KESK’e bağlı sendikalar 5 Haziran’da grev kararı aldı.

Öncelikle şunu başa yazmamız gerekir. Bu tasarı yasalaştığı takdirde, kamu emekçilerinin bugününü ve geleceğini tehdit eden, sermaye lehine önemli bir yasa TBMM’den geçmiş olacak. Yasayla kamu hizmeti üreten kurumların yönetsel olarak şirketleşmesi ekseninde önemli bir adım atılmış olacak. Kamu kurumlarına özel sektörden ithal yöneticilerin atanmasının önünün açılmasıyla, kurumlar piyasadan ithal yönetim süreçleriyle yönetilecek, liyakat ilkesi tamamen rafa kalkacak. Diğer taraftan, performansa bağlı güvencesizlik ve geleceksizlik saldırısı yasaya ne ölçüde sokulacak, bunu adım adım göreceğiz.

Şimdi tekrar dönelim grev kararına. AKP’nin attığı bu adıma ve muhtemelen Haziran ayı sonuna kadar geçirilmesi planlanan bu yasaya karşı ancak kamu emekçilerinin örgütleyeceği, güçlü bir grevle cevap verilebileceği açıktır. Bugün kamu emekçilerinin haklarını, iş güvencesini ve geleceğini, 657’den daha da geriye giden bir yasayla gasbetme girişimi ancak kamu emekçilerinin hizmet üretiminden gelen güçlerini yaygın bir şekilde kullanıp, alanlarda seslerini güçlü bir şekilde ortaya koymasıyla durdurulabilir.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...