Avanos’ta 
başarının öyküsü

Yerel seçimlerde CHP adayı İsmet İnce 3402 oy alırken iki dönemdir belediye başkanlığı yapan AKP’nin adayı 3395, MHP ise 1565 oy aldılar. CHP ile AKP arasında 7 oy farkı bulunuyor. Belediye Meclisinde çoğunluğu sağlamak için iki oyun dahi ne kadar önemli olduğu Avanos örneğinde bir kez daha ortaya çıktı.
Avanos türküsünde söylendiği üzere Avanos’un özgün bir güzelliği var. “Üst tarafında cennet bir köybağı/ şimalinde yüksek bir ziyaret dağı/ sinesine çekmiş Kızılırmağı/ Türkiye’nin incisidir Avanos”. Hititlerden beri devam eden çanak, çömlek yapımı manilere de konu olmuştur: “Körde bilir Avanos’un yolunu/ testi bardak kırığından bellidir”.

Yaptığı çanak ve küpünü satmak için yabana giden kocasının ardından Avanos’lu kadın “fırın üstünde kürek/ ne efilersin yürek/ her derde dayandın/ bu derde de dayan yürek” manisiyle kendisine güç verir.Bu seçim sürecinde de Türkiye’nin “incisi” oldu. Avanos halkı, tekelleşen turizm sermayesinden gelen baskılar karşısında “her derde dayandın bu derde de dayan yürek” dedi.

Bunu nasıl başardı Avanos’lu seçmenler? Öncelikle geçmişten ders çıkardı. Gücünü birleştirmeden başarıya ulaşamayacağını yaşayarak öğrendi. Güçbirliği yapmadan seçime ayrı ayrı girmenin bedelini kaybederek ödedi önceki seçimlerde. İşçisi, küçük esnafı “dayan yürek” dedi, bütün baskılara rağmen mevzilerini korudular. Avanos halkı, solun ilerici farklı renklerinin hepsine “birlikte mücadele etmezsek kaybederiz”, “birlikte hareket etmeyi öğrenmek zorundayız” dedi. CHP’de sırtını sola dayaması gerektiğini kavradı Avanos’ta. Sonuçta Avanos halkı, CHP ve sol’un bütün renklerini ortak hareket etmeye zorladı ve öyle de oldu. Bir oy dahi dışarda kalmadı. Aylarca tartıştılar güç birliği nasıl olacak diye, kimi zaman bozuştular, geçti gitti. 24 Kasım’da yapılan, halkın katıldığı ve karar verdiği, eğilim belirleme yöntemi, İsmet İnce’nin CHP çatısı altında belediye başkanlığına adaydığına işaret verdi ve birlikte mücadele etmenin zorunlu olduğunu tescil etti. Bu önemli bir adımdı ilk kez halka soruldu, aday adayın kim diye. Böylece alternatif blok oluşturulabileceği ortaya çıktı. Avanos halkı karşılığını verdi: 5 oy farkı ile tercihini yaptı.

Bu sonuç karşısında AKP yönetimi İlçe Seçim Kuruluna itiraz etti. İtiraz hakkı vardır.Geçersiz oylar yeniden sayıldı, sonuç iki oy daha CHP adayı İsmet İnce lehine çıktı. İki oy demeyin, Belediye Meclis Çoğunluğu için gerekli bir fazlayı yakaladı. AKP Genel Merkezi bu sonucu İl Seçim Kuruluna taşıdı, İl Seçim Kurulu itirazı Çarşambe günü reddeti. Avanos’lu AKP yönetimi durumu sükunetle karşılamış, yerel ağızla söyleyelim genel merkezleri ise “çıkıntılık” yapmak isteyebilir, fakat sonuç kanıtlandı. Avanos Türkiye’nin incisidir.

Sıra çalışmaya geldi. Halka yalan söylemek suçtur. Halkı her aşamadan haberdar etmek, bütün süreçlere halkı dahil etmek boynunumuzun borcudur. Ulaşım plancıları, şehir plancıları, çevreciler, Avanos evlerini restore edecek mimarlar, sanatçılar, hafta sonu bir pansiyonda kafa dinlemek isteyenler, solun değerlerini savunan herkes katkıda bulunabilir. Halk daha iyisini hak etmektedir. Avanos böyle bir mekan ve toplumsal ortamı sunmaktadır. Halkı kendine bağımlı kılan, çevreye düşman, emekçileri mitinglerde bindirilmiş kıtalar haline getirip karar alma süreçlerinin dışında tutan, rant belediyeciliğine karşı, inatla solun katılımcı, üretici, yaratıcı ve eşit paylaşımcı toplumcu belediyecilik örneğini hayata geçirmek için İsmet İnce başkanlığında Avanos yerel yönetimine başarılar dilerim.