Demokratik laiklik…

Ben de terminolojiye bir katkıda bulunayım dedim. Nasılsa bu iş aldı yürüdü. Daha da büyüyecek gibi görünüyor zira bu ülkede liberallerin ve muhafazakarların en iyi anlaştığı konulardan biri din ile devlet işleri meselesidir.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan beri bu tartışma sürüyor. Aslında mesele basit. Tarihin tekerleğini ileriye doğru mu çevireceğiz yoksa geriye doğru mu yoksa hiç ellemeyelim nasıl dönerse dönsün mü? Ama bu konuda yokuş yukarı gittiğimizden olsa gerek tekerlek öyle bir tekerlek ki bıraktın mı geriye doğru kendiliğinden dönüyor. Yani kendi haline bırakalımcı liberallerle, geriye doğru çevirelim diyen muhafazakarlar pratikte aynı şeyi söylemiş oluyorlar.

Özgürlükçü laiklik meselesinde ortaklaşılması bu nedenle çok da şaşırtıcı değil. Demokratik laiklik de iyi giderdi mesela ama nasıl olduysa atlanmış. Belki Demokratik İslam Kongresi’nin bir sonraki toplantısına Cüppeli Ahmet Hoca’da katılır ve hep birlikte anayasaya da yazılmak üzere demokratik laiklik ilkesi üzerinde uzlaşılır.

Bu ülkede sırf cumhuriyet Kürt halkına fayda sağlamadı diye düşünüp cumhuriyetçilik karşıtı olan aydınlar var. Ne fayda sağladı sağlamadı oturulup münazara edilir ama bunun üzerinden cumhuriyetçiliğe karşı durmak apayrı bir absürdlük. Aynı durum laiklik konusunda da geçerli.

Bir de tarihin tekerleğinin ileriye doğru gitme ihtimalinin kalmadığını düşünenler var. Hal böyle olunca ileriye doğru yüklenerek enerji kaybetmek yerine “özgürlük, demokrasi, barış” soslarına batırılmış bir tanesine yanlamak enerjinin korunumu ilkesine daha bir uygun düşüyor.

TÜSİAD bile laiklik meselesinin anayasadan kaldırılmasına karşı çıktı. Bu haliyle iyi, ayarlarla fazla oynamayın demeye getirdiler. CHP’si, MHP’si bu konu üzerindeki tasarruf ve insiyatiflerini çoktan iktidar partisine devretmişlerdi zaten. E o zaman buyrun masaya oturun da milleti üzmeden yeni anayasaya güzel bir tarif yazıverin.

O iş öyle kolay değil işte. O masanın altında kalıverirsiniz. Laiklik için sokağa çıkanlara çılgınca plastik mermi sıkarak bu işten sıyrılamazsınız. Laikliği eğip büküp zamanın ve düzenin ruhuna uydurarak bu işten kurtulamazsınız.

Bu tekeri geriye çeviremeyeceksiniz, yeterince güçlü bir çomak veya geriye gitmesine engel olacak büyücek bir taş sahneye çıktı bile.