‘Tenaris Dalmine’

Milano Bilim ve Teknoloji Müzesi, “Tenaris Dalmine” başlıklı bir sergiyi konuk ediyor. Alman Mennesmann kardeşlerin 1906 yılında Milano’da kurdukları fabrika, yüksek basınca dayanıklı çelik borular üretiyordu. Tenaris’de 1930’lardan 1987’ye kadar fabrikadaki yaşamı, işçilerin dünyasını, değişen teknolojileri, önemli adımları ve fabrikanın endüstri tarihinde iz bırakan anları belgeleyen bir sergi bu.

Dört kuşaktır Bergamo’daki Dalmine fotoğraf stüdyosonu yaşatan Da Re ailesinin, özellikle de Sandro da Re’nin objektifine giren 150 siyah beyaz kare, “Tenaris Dalmine”nin sanayi tarihine tanıklık eden öyküsünü anlatıyor ziyaretçiye.

Motosikletler için süspansiyon, helikopterler için paten, gaz ve petrol aktarılmasında kullanılan borular ve onlarca farklı alanda kullanılan çeşitli boyutlarda çelik borular üreten Tenaris Dalmine, 19. yüzyıla damgasını vuran bir endüstrinin temsilcisiydi.

1999 yılnda beri Da Re ailesi fotoğrafçılarının belgelediği görsel arşivin sahibi Dalmine Vakfı, Milano Bilim ve Teknoloji Müzesine “Tenaris Dalmine”nin öyküsünü tarihi bir perspektifte anlatan bir sergi önerdi Fabrikanın tarihine ışık tutan 80 bin fotoğraftan 140’ını sergi için seçme görevini, müzenin yöneticileri, aynı zamanda bu tematik serginin küratörleri olan Giacinto Dipietrantonio ile Maria Cristina Rodeschini üstlendi.

Bergamolu Da Re ailesi 60 yıl boyunca Tenaris’deki gündelik yaşamı, bütün ayrıntıları gözeterek belgeledi ve Almanların kurucusu olduğu bu fabrikayla ilgili kapsamlı bir arşiv oluşturdu. 80 bin fotoğraf karesinin mevcut olduğu Tenaris Dalmine arşivi üretimden resmi törenlere, işçilerin alışkanlıklarından reklam kampanyalarına, yüzlerce ürünle ilgili teknik ayrıntılara varıncaya kadar Tenaris Dalmine’deki yaşamı sunuyor.

Milano’da kurulan Tenaris Dalmine’deki fotoğrafların büyük bir bölümünü 1923 doğumlu Sandro Da Re çekti. Bugün 90 yaşında olan Sandro Da Re, baba mesleğini üstlendiğini, henüz 14 yaşındayken oldukça ağır olduğunu anımsadığı fotoğraf çantasını yüklenerek Bergamo Dalmine arasındaki 10 kilometrelik yolu bisikletle kat ettiğini anımsıyor.

Genç Sandro’nun 1937 yılında fotoğraflarını çekerek belgelemeye başladığı çelik borular, genç işçiler, birçok ailenin geçim kaynağı olan Dalmine çelik endüstrisi, işçilerin görev yaptığı atölyeler vs…Dalmine Arşivi’nin temelini hazırladı.

“Tenaris Dalmine”, değişen teknolojiler ve farklı kuşaklardan işçilerin fabrikadaki yaşamına ışık tutarken, fotoğraf sanatının da 60 yıl boyunca çeşitli akımlar ve siyasi yönetimler döneminde geçirdiği değişimi, çelik borular gibi teknik bir malzeme aracılığıyla anlatıyor. Arşivde saklı fotoğraflarla hazırlanan“Tenaris Dalmine” sergisi sanayi tarihi ve fotoğraf sanatını buluşturan farklı bir çalışma. Yolu Milano’ya düşecek olanlar için serg,i 24 kasım tarihine kadar Milano Bilin ve Teknoloji Müzesi’nde ziyarete açık.

Arşivden fotoğraflar:

http://milano.repubblica.it/cronaca/2013/09/13/foto/dalmine-66446018/1/#15