İtalyanlar da domates topluyor

İtalyanlar yıllar sonra, tarlalarda domates toplamaya yeniden geri döndü. Güneyde Puglia bölgesinde Bulgar, Ukraynalı, Romen işçiler, göçmenler ve mültecilerle birlikte çalışan İtalyanlar, günde on saat domates toplayarak yaklaşık 20 avro kazanıyor.

Süregelen ekonomik kriz ve işsizliğin Foggia’ya bağlı Erignola ve San Severo arasındaki tarlalara sürüklediği yüzlerce İtalyan, “50 yaşında domates toplayacağımızı düşünmüyorduk” diyor.

Yoksul güneyde yıllardır çoğu Afrikalı göçmenler ve mültecilerin çalıştığı bu sektörde ucuz işgücü ve sömürü konusu tartışılıyordu. Geçimini yıllardır ev işleri yaparak sağlayan 50’li yaşlardaki Antonia, ütü, temizlik gibi işlerden para kazanamamaya başlayınca, çareyi domates toplamakta buldu. On saat kızgın güneşin altında çalışmak zorunda kalsa da, gün bitiminde 20 avro kazanabilmekten hoşnut olduğunu anlatıyor Antonia.

Cgil sendikasının verilerine bakarsak 800 İtalyan, Antonia gibi geçimini domates toplayarak sağlıyor. Yıllar sonra Foggia’nın tarlalarında Afrika sıcaklarını göğüsleyerek eve üç beş kuruş götürmeye çalışanlar, başka iş bulamadıklarını aktarıyor. Birkaç yıldır açılan ihalelerle toprak sahiplerine bağlı çalışan çağdaş köleler, çok düşük ücretleri kabul etmek zorunda bırakılıyor.

Tarım sektöründe sezonluk işçi olarak çalışanlara en çok 20 avro ödeniyor. Antonia gibi aynı sektörde görev yapan, tarım makinesi kullanan Emanuele, en azından uyuyacak bir konut bulabildiği için kendini şanslı sayıyor. Çünkü yüzlerce başka çalışan, başını sokacak bir odadan bile yoksun bırakılıyor.

50 bin nüfuslu Cerignola kasabasının merkezinde 12 işçi banyosuz mekanlarda yatıp kalkıyor. Köle düzenine zorlanan işsiz İtalyanlar, yıllar sonra bu sefil ortamda doğu Avrupa ve Afrika ülkelerinden gelenlerle belirsiz bir geleceğe doğru kürek çekiyor. Sendikalar, tarım işçilerinin iş güvenliği ve haklarının koruma altına alınması için “Ekolojik Köy” başlıklı bir proje önerse de AB ülkesi, İtalya’da şimdilik hiç kimse bugünden yarına bir çözüm getiremiyor ya da getirmek istemiyor. Birkaç gün önce Foggia’daki tarlalardan birinde domates toplarken güneş çarpması sonucu yaşamını yitiren Afrikalı işçinin çoktan unutulması gibi.