İşsizliğe çözüm, pırasada saklı

Aslı Deniz Kayabal'ın “İşsizliğe çözüm, pırasada saklı” başlıklı yazısı 21 Ocak 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

İtalya’da işsiz gençlerin sayısı yüzde 37’ye tırmandı. Gelecek kaygısıyla yüzyüze gelen ve karamsarlığa kapılan gençlere çiftçi olmaları, toprağı işlemeleri öğütleniyor. Sözün kısası tarım sektörünün gençlere gereksinim duyduğu, gençlerin de işe ihtiyacı olduğu fısıldanıyor. Siyasi yöneticilerden gençlerin yanı sıra, 40’li 50’li yaşlarında işini yitirenlerin, tarım alanında çalışmalarına olanak tanıyan alternatif politikalar geliştirmesi isteniyor.
Eğitimli çiftçilere umut bağlayan Avrupa ülkelerinde, toprağı işlemeyi öğrenerek gelecekteki işini bu alanda arayan gençlerin sayısı İtalya’da yüzde 3, Fransa’da yüzde 7,9, Almanya’da yüzde 7,7’lerde seyrediyor. Ekonomik krizin “kara yılı” diye anılan 2013’de İtalya’da 35 yaşın altındaki gençlerin yöneticiliğini üstlendiği 65 bin tarım şirketi mevcut.

Torino’nun başkenti olduğu Piemonte bölgesinde Cüneo’ya bağlı Çervere’de, işsizliğe acil bir çözüm getireceği umuduyla “Pırasayı Koruma Konsorsiyum”u kuruldu. Çervere’de işsizlerin sayısı gitgide artarken, yöresel ürünlerden pırasada üretimde hedeflenen rakamlara ulaşılamadığı fark edildi. Bu durumu gözeten yerel yönetim, www.porro-cervere.cn.it sitesinde yayımladığı bir duyuruyla Çervereli işsizlere bir öneri getirdi.

Çervere beldesinde pırasa üretiminde sorumluluk almak isteyenler için yerel yönetim ilk yıl, bir miktar arazi sağlıyor ve toprağı işleme tekniklerini öğreten bir kurs düzenliyor. Bu eğitim programı, pırasanın pazarlanması ve satışıyla ilgili ticari tekniklerin aktarılmasını da öngörüyor. Bir yıllık bir deneyimin ardından pırasa üretiminde sorumluluk almaya ve yola devam etmeye karar verenlere yöredeki bir bankanın desteğiyle kendi tarım şirketini kurabilmeleri için destek veriliyor.

İtalya’da üniversite mezunu olmalarına karşın iş bulamadıkları için çözümü çiftçilikte arayan gençler, son bir yılda yüzde 6’lik bir artış gösterdi. Dümeninde 35 yasin altındaki gençlerin olduğu tarım şirketlerindeki büyüme oranı ise yüzde 4’lerde seyrediyor. Pollenzo Gastronomi Bilimleri Üniversitesi’nden mezun Nicola del Vecchio, avukatlar ve doktorların çoğunlukta olduğu bir aileden gelmesine karşın, bugüne kadar kimsenin ilgilenmediği Molise’deki arazide tarımcılık yapmaya başladı. Aynı üniversiteden arkadaşı Carlo Fioranı ise, Lombardiya’da kaderine terk edilen bir arazide, Nicola gibi çifçilikte karar vererek, sebze, meyve üretmeye başladı.

İşsiz İtalyan gençleri arasında çiftçi kökenli bir aileden gelmeyen, yola sermayesiz , arazisiz ve deneyimsiz çıkanlar da var. İtalyan gençleri tarımın yanı sıra, şarap üretiminde de uzmanlaşıyor. Nitelikli şarapların üretildiği Valtellina, Val d’Aosta, Langhe ve Colli Tortonesi’de şarap kültürü ve üretim tekniklerinde deneyim kazanan gençler, şaraba olan ilgi, tutku ve sevgilerini, geçimlerini sağlayan bir işe dönüştüren adımlar atıyor.

Toscana ve çevresindeki yerleşimlerde hayata geçirilen “Progetto Vinum”, Etruskler ve Romalılar’dan kalan yabani bağlardaki üzümlerden çağdaş tekniklerle şarap üretimini hedeflerken, Siena ve çevresinde “Progetto Senarum Vinae”, genetik mirasın izlerini sürerek, ortaçağ ve çağdaş dönem Toscanası’nda şarap üretiminin haritasını çıkarmayı tasarlıyor. Şarap üreticiliğini ticari ve kültürel boyutlarıyla yürüten bu projelerde çok sayıda genç de çalışıyor.

İtalya’nın hasta ekonomisinin, genç çiftçiler, şarap ve peynir üreticileri, odun ateşinde insan sağlığı için zararlı olduğu bilinen beyaz un yerine esmer ve alternatif unlardan ekmek üretmeyi bilen fırıncılarla iyileşeceği umut ediliyor. Pollenzo Gastronomi Bilimleri Üniversitesi’nin gelecek dönemki programında, içinde katkı maddesi kullanılmayan yöresel salam, mikro bira üretimi ve peynir tadımcılığının yer aldığı yeni uzmanlık dalları dikkat çekiyor.

Ekonominin can damarının Toprak Ana’da, nitelikli ekmek, şarap ve peynir üretiminde saklı olduğu anımsatılan İtalyan gençleri, Şubat seçimlerine hazırlanan siyasetçilere, “Biz buradayız, peki ya siz neredesiniz?” diye sesleniyor.