Ferlinghetti’nin “Gezi Günlükleri”

Beat kuşağının son temsilcisi Lawrence Ferlinghetti, 95 yaşında gezi günlüklerini yayımlamaya karar verdi. Yaşamı boyunca çıktığı yolculuklardan arda kalan anılarını kaleme alan Ferlinghetti San Francisco’da City Lights kitabevinin kurucusuydu. Ferlinghetti’nin kıtalar arasında yaptığı onlarca yolculuk, yazarın “seyyah” ruhunu ve tanıştıklarıyla anılarını bir araya getiren öykülerden oluşuyor.

ABD’de önümüzdeki günlerde “Travel Journals” başlığıyla yayımlanması tasarlanan kitap Liverights yayınevinden çıkacak. Ferlinghetti, yurt dışı gezilerine 1950’lerde başladı, bu yolculuklar kesintisiz 2013’e kadar devam etti. Dünyanın dört bir köşesine giden Ferlinghetti’nin yolu İtalya’ya da düştü, Çünkü babası Carlo, Brescia’da Chiari’de dünyaya gelmişti. Ferlinghetti yaşamı boyunca kuzey İtalya’daki baba toprağına sıkça döndü.

Bolivya’daki yoksulluk
Lawrence Ferlinghetti’nin gezi günlükleri Afrika’dan Meksika’ya Stalin yönetimindeki Rusya’dan Franko rejimindeki İspanya’ya kadar uzanan geGünlükleri”niş bir coğrafyaya bakıyor. Yazar anılarında Bolivya’yı, gördüğü“en yoksul ülke” diye anıyor, “Bolivya kadar yoksul bir ülke görmedim. Halk sefil koşullarda yaşamaya çalışıyor.” diye not düşüyor gezi günlüğüne.

Geçtiğimiz 24 martta 95 yaşını kutlayan Ferlinghetti, günlüklerinde Fidel Castro’yla bir anısını da paylaşıyor, “Fidel’le buluşmamız gerçeküstü bir ortamda gerçekleşti. Fidel İngilizce konuşmuyordu, ben ise İspanyolca bilmiyordum…”. Ezra Pound’u “Siyasi açıdan dayanılmaz bir faşist” diye nitelese de “dahi bir sanatçı olduğunu reddetmek olanaksız.” diye not düşüyor günlüğüne. Pablo Neruda’yı ise gerek yaşam gerekse özgürlük adına verdikleri ortak mücadelede en yakın dostu diye anıyor Ferlinghetti.

Lawrence Ferlinghetti “Gezi Günlükleri”nde Beat kuşağının kurucusu arkadaşları Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’le anılarına da yer veriyor. Kerouac’ın alkole olan tutkusunu, Ginsberg’in “Howl” başlıklı yapıtını yayımlatabilmek için giriştiği uzun soluklu çabayı, Ferlinghetti anılarında ayrıntılarıyla anlatıyor. Ginsberg’in kitabı Ferlinghetti’nin devreye girmesiyle ABD’de 1956’da yayımlanıyor. Amerikan sağı o dönemde Lawrence Ferlinghetti’yi “komunist militan” ilan ederek hedef alıyor .İtalyan kökenli Ferlinghetti kendini hiçbir diktatöre boyun eğmeyen bir isyankar diye tanımlıyor.Yaşamı boyunca çıktığı nice yolculuğu, baskıcı rejimlere karşı aldığı tavrın tanığı diye niteliyor.

[email protected]