Book City

İtalyanların yüzde 54’ü yılda bir kitap bile okumuyor. 300 yayıneviyle Milano kitap yayımcılığının başkenti olsa da, ekonomik kriz yayın dünyasını zorluyor. İtalyan Yayımcılar Derneği yöneticisi Marco Polillo’nun verdiği bilgiye göre 2011 yılında Milano’da toplam 22 bin 500 adet kitap basıldı. Bu rakam, ulusal düzeyde yayımlanan kitapların yüzde 35’ini oluşturuyor. 2012’de yayımlanan kitap sayısı ise 18 bin 800 dolayında. Lombardiya bölgesi kitap yayımcılığının motoru. Yayımcılar Derneğinin rakamlarına bakarsak Milanoluların yüzde 54’ü kitap okuyor. Yılda en az 4 ila11 kitap okuyanlar yüzde 42, 12 kitap okuyanlar yüzd 19’la ifade ediliyor. İtalya’nın geri kalan bölgelerinde en az bir kitap okumayı başaranlar ise yüzde 46’da seyrediyor.

Geçtiğimiz yıl Milanolular kitap ve dergiler için toplam 270 milyon avro harcadı. Polillo’nun vurguladığı gibi bir yandan ekonomik kriz öte yandan televizyonun yerini alan teknolojik ürünler ve elektronik yayımcılık, kitap sektöründe antropolojik bir değişime neden oldu.

Book City herkese sesleniyor
Böylesi bir tablo karşısında Milano, bu yıl ikincisi düzenlenen “Book City” ile belirsiz bir geleceğe sürüklenen yayın dünyasına taze bir soluk katmayı amaçlıyor. Geçtiğimiz perşembe günü bütün şehri bir kitap kermesiyle baş başa bırakan etkinliğin mimarlarından Achille Mauri, “Torino, yayım sektörünün profesyonellerine sesleniyor, Sarzana ise felsefeyi öne çıkaran bir etkinlik. Book City, kitap dünyasını, yayımcılar, yazarlar, çevirmenler ve okurların katılımıyla herkese ulaştırıyor” diyor.

Yayınevlerinin 100 avro bile harcamaktan kaçındıkları Çizme’de Milano’ya davet edilen yazarları kendi katkılarıyla konuk eden yöneticiler ve Book City’nin yöneticileri kitapseverlere, özellikle de gençlere seslenerek, “Smartphone’larınızı kapatıp heyecanlarınız ve düşüncülerinizin peşi sıra gidin mesajı veriyor.”.

Milano’nun merkezi ve çevresinde Sforzesco kalesi, kitabevleri, kütüphaneler ve çeşitli mekanlarda kitapseverlere 600 farklı etkinliğin sunulduğu Book City bu yıl Umberto Eco, Şilili yazar Luis Sepulveda, İngiliz Edward St. Aubyn, dedektif Petra Delicado karakteriyle tanına Gimenez Bartlett, Clara Sanchez, “Santa Chiara” kitabı henüz yayımlanan Dacia Maraini, Frederick Forsyth gibi yazarları konuk ediyor.

'Yavaşlığı keşfedelim'
Feltrinelli, Mondadori, Giunti, Bompiani gibi yayım dünyasının devlerinin yanı sıra yaşama savaşı veren 300 orta ve küçük ölçekte yayınevi de Book City’e katılıyor. Kitapları İtalya’da 6 milyonun üzerinde satan Şilili Luis Sepulveda, bu yılki kitap kermesinde çocuk ve genç okurlara seslenerek, hızlı yaşamaya zorlandığımız, zaman kavramını yitirdiğimiz bir dünyada “yavaş” hareket etmeyi ve düşünmeyi anımsayalım mesajı verecek.

Yaşamını İspanya’da sürdüren Sepulveda, İtalya’nın İspanya ve Yunanistan’ın durumuna düşmesinden kaygılı, “Zaman boyutunu yitirdiğimiz bir dünyada yeniden düşünebilmek, dostlukları yaratabilmek adına çabalamalıyız. İçine sürüklendiğimiz bu baş döndürücü hız, arzuladığımız bir şey değil gerçekte. Ama zorla alıştırıldığımız bir seçim. Tüm olan bitene karşın yeni teknolojilere karşı olmasam da her birimiz hedeflerimize kendi tercihlerimizle ulaşmalıyız. Ya sorumlu bir vatandaş ya da mantıksız bir tüketici olacağız. Buna karar vermemiz gerekli.” diyor.

'Elektronik kitaplar bizi boğmayacak'
Book City bir tek yayım dünyasının devlerini konuk etmiyor. Bütün kente yayılan yüzlerce etkinlikte yüzlerce bağımsız yayınevi, şövalye ruhuyla kitapçılık mesleğine sahip çıkmaya çabalıyor. Milano’daki Bağımsız Kitapevleri’nin yöneticisi Guido Duiella, “Bizler kitapçıyız, satış elemanı değil. Elektronik kitapların bizleri boğmayacağını düşünüyoruz.” diyor.

Tadino caddesinde Milano’nun tarihi kitapevlerinden Libreria Popolare’yi yaşatmaya devam eden Duiella, bu koşullarda herkesin kendi çıkış yolunu bulması gerektiğini savunuyor. 1950’li yıllarda kurulan Libreria Popolare’nin kitapseverlerin buluşma noktası olduğunu anımsatan Duiella, kitapçılık mesleğini modern teknolojilere karşı sürdürdüklerini anlatıyor, “Biz kitabın profesyonelleriyiz. Yazarlarla konuşuyoruz. Okurlarımıza öneriler getiriyoruz. Kimsenin ulaşamadığı kitapları arşivler ve kütüphanelerde araştırma yaparak buluyoruz. Avrupa genelinde eğitim niteliğinin en alt sıralarında yer alan İtalya’da gençlere kitapları sevdirmeye çalışıyoruz.” diye anlatıyor.

Kitap okumayan İtalya’da yayımcıların özverisi ile düzenlenen Book City, can çekişen bir sektöre yeni bir soluk katmayı hedefleyen bir etkinlik. Metroda, kafede gözlerini iphone ya da smarthphone’dan ayırmayanlar, kitapların dünyasına dalabilecek mi dersiniz?

[email protected]