Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem!

Elazığ'da 6,8 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde en az 18 kişi yaşamını yitirdi, 553 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamasına göre Elazığ'da 30 kişi enkaz altında.

Elazığ'da deprem meydana geldi. 

Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana, Diyarbakır başta olmak üzere pek çok ilde hissedildi.

KANDİLLİ REVİZE ETTİ

Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre deprem 6,5 büyüklüğünde gerçekleşti.

Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan depremin 10 kilometre derinlikte gerçekleştiği bildirildi.

NTV yayınında konuşan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, “Ekiplerimiz bir yıkım var mı, enkaz altında olan var mı, incelemelere başladı. Yakından takip ediyoruz” dedi.

Elazığ'daki depremin ardından AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi. Açıklamada, "Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Telefon görüşmelerinde mümkünse web tabanlı uygulamaların ve SMS'lerin tercih edilmesi önem arz ediyor. Yollar, acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır" denildi.

Deprem Türkiye’nin birçok şehrinde ve Kuzey Irak’ta da hissedildi. SANA'ya göre deprem Suriye'nin birçok bölgesinde de hissedildi.

Bölgede artçı sarsıntılar da sürüyor. 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından 5,4 şiddetinde bir deprem daha meydana geldiği duyuruldu.

6,8 büyüklüğündeki depremi takiben bölgede 4 büyüklüğü üzerinde 6 tane olmak üzere toplam 30 artçı deprem meydana geldi.

Depremin ardından sosyal medya üzerinden deçok sayıda görüntü paylaşıldı.

BAKAN AKAR: İL DIŞINDA BAZI KAYIPLARIMIZ OLABİLİR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "İl merkezi ve askeri tesislerden olumsuz bir haber yok" dedi. Akar "İl dışında, taşrada bazı kayıplarımız olabilir" diye konuştu.

EN AZ DÖRT ÖLÜ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depremin merkez üssü Sivrice'de "4-5 binanın" yıkıldığını, aktardı.

Süleyman Soylu, Sivrice merkezli depremde 4 yurttaşın yaşamlarını yitirdiğini duyurdu.

SİVRİCE ESKİ BELEDİYE BAŞKANI ÖZTÜRK: ETRAFI DUMAN BULUTU KAPLADI

soL'un ulaştığı Sivrice eski belediye başkanı Metin Öztürk, şu ana kadar kendilerine ulaşan bir can kaybı bilgisinin olmadığını söyledi. Öztürk Sivrice merkezde etrafı duman bulutu kapladığını, vatandaşların panikle dışarda beklemeye devam etmeye ettiğini belirtti.

Sivrice Belediye Başkanı ise ilçede yıkılan bina olmadığını ancak ciddi hasarlı binalar olduğunu belirtti.

'TELEKOM VE GSM ŞEBEKELERİNİ MEŞGUL ETMEYELİM, VATANDAŞLARIMIZ KISA MESAJ VE İNTERNETİ KULLANSIN'

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık depremin ardından şu açıklamada bulundu:

Bölgede olası ihtiyaçlar için hastanelere ilave kan tedarik planlaması yapılmıştır. Afad ve Valilikten yapılacak uyarıları dinleyelim, Elazığ dışından telekom ve gsm şebekelerini arayarak meşgul etmeyelim, vatandaşlarımız kısa mesaj ve interneti kullansın

Kınık ayrıca "Bölgeye ulaşan ilk ekiplerimiz hasar ve yıkım bilgisi geçiyorlar" diye konuştu.

PÖTÜRGE BELEDİYE BAŞKANI: 100'E YAKIN EV YIKILDI

Malatya'nın Pötürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, "100'e yakın yıkılan ev var, insanlar kendilerini dışarıya atmış ama hayvanlar altında kalmış. Can kaybı yok yaralılar var. İnsanları meydanlarda topladık. Kriz masası oluşturduk" dedi.

Doğanyol İlçesi Gümüşsu Mahalle Muhtarı ise "Enkaz altında kalanlar var, kurtarma çalışmalar başladı" dedi.

METEOROLOJİ SOĞUK HAVAYA KARŞI UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden  "Deprem bölgesi ve yakın çevresinde gece sıcaklıklarının yer yer -7 ila -12 derece civarına düşeceği tahmin edildiğinden vatandaşlarımızın aşırı soğuk ve don riskine karşı tedbirli olmaları önem arz etmektedir" denildi.

'ELAZIĞ DEVLET HASTANESİ'NDE EN AZ 200 YARALI VAR'

soL'a ulaşan bilgiye göre, Elazığ Devlet Hastanesi'e en az 200 yaralı ulaştığı bildirildi. Acil olarak hastaneye cerrahi branşlardan ikişer hekim ile iki radyoloji hekimi beklendiği bilgisi paylaşıldı.

Elazığ İl Genel Meclisi Üyesi Cuma Telçeken de Maden ilçesinde çöken binada 6-7 kişinin hâlâ enkaz altında olduğunu bildirdi.

'5 KAYBIMIZ VAR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan bilgiye göre, Elazığ Sivrice Kültürlü Mahallesi Muhtarı Hayrettin Uğurlu, "Şimdilik gelen bilgilere göre 5 kaybımız var. Maddi hasar fazla. Komşumun evi yerle bir oldu. Mahallede 4-5 ev daha yıkılmış aldığım duyuma göre. Enkaz altından çıkardık. Mahallemizde kayıp yok ama diğer yerlerde var" diye konuştu.

HASARLI BİNADA DOĞALGAZ PATLAMASI
 
Elazığ İstasyon Caddesi'nde depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğalgaz patlaması sonucu yangın çıktığı bildirildi.

ELAZIĞ VALİSİ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

CNN Türk televizyonuna konuşan ve toplam 2'si ağır 225 yaralı olduğunu söyleyen Elazığ Valisi, "İl merkezinde 4 bina yıkıldı. 3 can kaybımız var. Enkaz altında kalanlar var. Şimdiye kadar 6 kişi çıkarıldı" dedi. 

Elazığ'da enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışamalarına başlandı.

MALATYA VALİSİ: 3 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Malatya Valisi Aydın Baruş, "Malatya'daki depremde şu ana kadar toplam 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerimizde toplam 45 kişi yaralandı" dedi.

MAÇOĞLU: BELEDİYE EKİPLERİMİZ YOLA ÇIKTI

Tunceli Belediye Başkanı Fatih mehmet Maçoğlu, "Belediyemize bağlı ekipler Elazığ ilinde devam eden arama- kurtarma çalışmalarına katılmak amacıyla yola çıktılar.." diye yazdı.

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA: HASARLI BİNALARA GİRİLMESİN

Kandilli Rasathanesi canlı yayında açıklama yapıyor: 

"20.55'de ilk önce 6,8 açıkladık, sonra 6,5 civarına çektik. Veriler geldikçe şiddeti güncelliyoruz. Şu anda 6,6 olarak ölçüyoruz. Merkeze yakın yerlerde şiddeti 7. Bölgedeki tarihi depremlere baktığımızda Doğu Anadolu fayı üzerinde mevcut deprem lokasyonlarına yakın yerler. Önümüzdeki yıllarda da benzer depremlerle karşılaşabiliriz. Bölge aktif bir bölge. Bu deprem tahmini olarak 40 km'lik alanda gerçekleşti.

Şu an artçı sarsıntılar 30'un üzerine çıktı ve 75 km'lik alana yayılyor. 1 hafta süreyle artçılar devam edebilir. 5,5-5,6'lik artçı sarsıntılar görebiliriz. Hasarlı binalara girilmesin. Bu depremin büyüklüğü 6,4 ve 7,0 arası değişen farklı büyüklükler vermektedir. Bu durum istanyonların altındaki jeolojik yapıya bağlı. Önümüzdeki günlerde depremin büyüklüğü ve özellikleri konusunda ayrıntılı bilgi vereceğiz. 1-2 günlük daha işlem süreci gerekiyor. Can kayıpları konusundaki resmi yetkili kuruluş AFAD. Bizim elimizde kesinleşmiş bir rakam yok. Vatandaşlarımız kulaktan kulağa bilgilere değil, devletin resmi makamlarından duyurulanlara baksınlar.

Bu büyüklükteki bir depremin Doğu Anadolu fayında olması doğal. Bu bölgeler aktif bölgeler. Bölgedeki en son depremi, kırılan fay uzunluğunu biliyoruz. İstatistiksel olarak da elimizde kimi datalar var. Buna bağlı olarak tahmin ediyoruz ve bölgede bu büyüklükteki depremler bekliyoruz. Bu depremin olması olağan olarak kabul edilebilir. Bu depremler Türkiye için sürpriz değil. Kırılan fayın uçlarına doğru gerilme olur. Dolayısıyla bu fayın uçlarında da risk artmış durumda. Önümüzdeki 1-2 gün içinde bu riske dikkat etmekte fayda var. Bu tür depremler sığ depremler, yani yüzeydeki etki alanları fazla olan depremler."

Erzurum'un bulunduğu hatta herhangi bir aktifleşme söz konusu mu? sorusuna yanıt olarak Kandilli'den "Bunu bilemeyiz ama genel olarak bu fay üzerinde sismik boşluk olarak nitelendirilen yerler var. Erzincan, Van taraflarında da sismik boşluklar var. Buralarda da deprem beklemek olası. Ama biz ne zaman oluru sorgulamaktan öte hazırlıklarımızı sürdürsek daha iyi olur. Aksi tahminden öteye gitmez" yanıtı geldi.

AFAD: İLK BELİRLEMELERE GÖRE 14 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Elazığ’da 8 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmıştır; Malatya’da ise 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi yaralanmıştır" denildi.

ÜNİVERSİTE'DE DE HASAR MEYDANA GELDİ

Malatya'da bulunan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi binasında da depremin ardından hasar meydana geldi.

KIZILAY: YETERLİ KAN STOKU VAR

Kızılay yaptığı duyuruda Kan Merkezleri'nin bölgedeki kan ihtiyacını karşıladığını belirtirken "Hastanelerimizdeki faaliyetlerin engellenmemesi için tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

MARAŞ'TA KALP KRİZİ GEÇİREN MUHTAR YAŞAMINI YİTİRDİ

DHA'nın haberine göre, Kahramanmaraş’ta da hissedilen deprem sırasında Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi’nde bulunan muhtar Ramazan İnce, depremden kaçarken kalp krizi geçirdi. 

Yakınlarının ihbarı üzerine Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen Ramazan İnce, doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. 

BAKANLAR AÇIKLAMA YAPIYOR

İçişleri Bakanı Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ve Sağlık Bakanı Koca, kriz merkezinde Elazığ Valisi'nden çalışmalarla ilgili brifing aldı. Brifingin ardından Soylu, Malatya'da göçükte kimse olmadığını kaydederek Elazığ'da 30 vatandaş için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Elazığ'da yaralı sayısı 405 olarak kaydedilirken bu sayı Malatya'da 148 oldu.

Bakan'ın açıklamasına göre Malatya'da 5, Elazığ'daysa 10 kişi yaşamını yitirdi.

"Elazığ'da 405 vatandaşımız yaralanmak suretiyle hastanelere müracat etmiştir. Malatya'da ise 148 vatandaşımız yaralanmak suretiyle hastanelere sevk edilmişlerdir. Malatya'da 3 ağır yaralımız var, Elazığ'da 2 vatandaşımız ağır yaralı" diyen Soylu "depremin olduğu andan itibaren acil eylem planımız tıkır tıkır işledi" sözlerini kulandı. 

'DEPREM KONUSUNDAKİ YETERLİLİĞİ TARTIŞMAYA AÇMAK İNSANLIK DIŞI'

Soylu, ülkenin deprem yeterliliğinin tartışmaya açılmaması gerektiğini söyleyerek insanları "birlik ve beraberliğe" çağırdı. Soylu şöyle konuştu:

Türkiye'nin deprem konusundaki yeterliliğini bu saatte tartışmaya açmak, insanlık dışı bir yaklaşımdır. Hepimizi birlik ve beraberliğe çağırıyorum

ÖLÜ SAYISI 18

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Elazığ'da 2'si kalp krizinden olmak üzere 13, Malatya'da 5 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Koca, "Elazığ'da merkezde 8, Sivrice'de 2, Maden'de bir kişi olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca iki kişi de kalp krizi geçirdi. Malatya'da ise beş vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.

AFAD: BÖLGEYE 968 ARAMA KURTARMA PERSONELİ SEVK EDİLDİ

Afad'ın yaptığı açıklamada "Elazığ'da meydana gelen deprem sonrası bölgeye 968 arama kurtarma personeli ve 182 araç sevk edilmiştir. Bölgeye ayrıca AFAD lojistik depolarından 97 tır ile 4.296 çadır, 5.406 yatak ve 10.460 battaniye sevk edilmiştir." denildi.