TİB, mahkeme ve akademisyen işbirliği: Onlarca habere ve tweet'e sansür geldi!

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde onlarca öğrenciye yapılan ev baskınlarının şikayetçisi olduğu ortaya çıkan Yrd. Doç. Esra Keskinkılıç'ın talebi sonrası konuya ilişkin yapılan haberleri engelledi. Şikayet sonrası konuyla ilgili atılan birçok tweet de sansürlenmiş oldu.

Ali Ufuk Arikan

Bir kadın öğrenciyi kahkaha attığı için azarlayan, öğrencilere ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle okuldan uzaklaştırılan MSGSÜ Osmanlıca eğitmeni Yrd. Doç. Esra Keskinkılıç, onlarca öğrencinin fotoğrafıyla birlikte Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne ihbarda bulunmuş, öğrencilerin ev baskınıyla gözaltına alınmasını sağlamıştı. Operasyonun yapıldığı gün "Herkes benden hak ettiğini alır" şeklinde bir de mesaj paylaşan Keskinkılıç, şimdi de hakkında yapılan haberlere ve atılan tweetlere engelleme kararı aldırdı.

soL'da konuya ilişkin yer alan 4 haber, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla engellenirken hukuksuz engellemelerin adresi olan TİB de konuya ilişkin verilen talimatı yerine getirdi.

Keskinkılıç'ın şikayeti sonrası engellenen haberler soL'la sınırlı kalmazken Hürriyet, Birgün, Sendika.org, Odatv, Evrensel, Bianet, Zete, Cumhuriyet, Gerçekgündem ve Diken'de yer alan haberler de engellendi.

Engellenen içerikler arasında Twitter'dan atılan mesajlar da bulunurken yazarımız Kemal Okuyan, Komünist Kadınlar twitter hesabı, CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, yazar Fatih Yaşlı'nın da aralarında olduğu birçok twitter hesabından atılan ilgili mesajlara da engelleme getirildi.

NELER OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl bir kadın öğrenciyi Bülent Arınç'ı aratmayacak şekilde "kahkaha" attığı için azarlayan ve ayrımcılık yaptığı belirtilerek öğrenciler tarafından boykot edilen Yrd. Doç. Esra Keskinkılıç, okul yönetimi tarafından görevden alınmıştı. Olaya ilişkin davanın görüleceği gün ise davada tanık olarak yer alacak birçok öğrenci evlerine yapılan sabah baskınıyla gözaltına alınmıştı. Gözaltıların hemen sonrasında "Herkes benden hak ettiğini alır" şeklinde sosyal medyada paylaşımda bulunan Keskinkılıç, tepkilerin hedefi olmuştu. Olaya ilişkin sorgu tutanağında öğrenciler hakkında şikayette bulunan kişinin Keskinkılıç olduğu ortaya çıkmış, tepkiler büyümüştü. Öğrencilere gözaltında örgüt üyeliğine ilişkin soru sorulmuş, soruşturmada bir de gizli tanık yer almıştı.

AKP'NİN SANSÜR KURUMU: TİB

AKP'nin sansür kurumu haline gelen TİB, soL'da yer alan birçok habere günlük olarak sansür kararı almaya devam ederken soL'un binlerce haberinin yer aldığı "Türkiye" kategorisini hukuksuz biçimde engellemişti. Konuya ilişkin yapılan hukuki girişimlere hala yanıt vermeyen TİB, haber sansürlemeyi ise sürdürüyor.