SADAT'ın Güvenlik Zirvesi'nde işi ne?

AKP'nin paramiliter gücü olduğu iddia edilen SADAT'ın kurucusu, bugünkü 'Güvenlik Zirvesi'nde MİT Başkanı Hakan Fidan'ın yanında yerini aldı.

Afrin harekatı konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan "Güvenlik Zirvesi" toplantısı sona erdi.

Zirvede, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları, İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma Bakanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Başdanışmanlar Adnan Tanrıverdi ve Mustafa Varank da yer aldı.

SADAT DA ZİRVEDE YERİNİ ALDI

Zirvede yer alan Adnan Tanrıverdi, Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketinin (SADAT) de kurucusu olarak tanınıyor. AKP'ye yakın İslamcı eski askerler tarafından kurulan SADAT'ın kurulduğu günden beri yasadışı olarak faaliyet yürütüp yürütmediği tartışılıyordu. Öte yandan SADAT amacını ‘'Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu, stratejik danışmanlık, askeri eğitim ile donatım alanlarında hizmet, İslam ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak, İslam dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak hak ettiği yerini almasına yardımcı olmak” biçiminde açıklamıştı.

Askeri ve güvenlik alanında pek çok eğitim de veren şirketin kursları arasında, “Gayri Nizamı Harp, Keskin Nişancılık, Kara Harekatı, Koruma, Tahrip, İleri Teknik Muharebe, 'Topçu ve Havan İleri Gözetleyicilik', Tank, Zırhlı Araç Avcılığı” gibi eğitim paketleri bulunuyor.

SADAT Başkanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, toplantıda MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yanına oturdu.

SADAT'IN KURUCUSU, İRTİCAİ FAALİYET NEDENİYLE İHRAÇ EDİLENLERİ SAVUNMUŞTU

Adnan Tanrıverdi, 1992’de Tuğgeneral olmuş ve ardından da kadrosuzluktan emekli edilmişti.

Tanrıverdi, 2000 yılında Adaleti Savunanlar Derneği'ni kurup, TSK'den özellikle irticai faaliyetler nedeniyle ihraç edilenleri savunmuştu.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir süre önce "Tokat ve Konya’da silahlı eğitim kampları bulunduğunu duyuyoruz. Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var. Bunlardan birisi de SADAT diye bir yapı" açıklamaları üzerine SADAT iddiaları reddetmiş ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Coşar, "İyi Parti'nin 'silahlı eğitim kampı' iddiaları hakkında "SADAT'a ait olduğu iddia edilen eğitim kamplarıyla ilgili en ufak bir delili varsa derhal savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz" demişti.

Öte yandan SADAT'ın, El Nusra, El Kaide ve IŞİD'le ilişkisi olduğu gündeme gelmiş, cihatçı militanların eğitimini üstlendiği öne sürülmüştü.