Poyraz Ali'nin ve annesinin 4 yıldır süren tutsaklığı: İşkence ettiler yavruma...

Cemaatçi bir savcının kararı ve 4 yıldır süren hukuksuz tutukluluk. Tutukluluğun son 10 ayına girilirken, 4 yıldır demir parmaklıkların ardında bulunan atipik otizmli minik Poyraz Ali ve annesi Zeynep Bakır'ın özgürlük talebi yine hukuksuz olarak engelleniyor. Yaşanan son gelişmeleri Poyraz Ali'nin babası, Bakır'ın eşi Emrah Bakır'la konuştuk...

Ali Ufuk Arikan

Cemaatçi bir savcının 1 Mayıs'a katılmak, basın açıklamasında bulunmak ve gazeteye yazı yazmak gibi "büyük suçlar" gerekçesiyle tutukladığı Zeynep Bakır ve tedavisi gereği annesiyle birlikte bu 4 yılı cezaevinde geçirmek zorunda kalan atipik otizm teşhisli Poyraz Ali'ye uygulanan hukuksuz tutukluk sürüyor.

Poyraz Ali'nin tedavisi için oldukça değerli olan yıllar demir parmaklıklar ardından geçirilmek zorunda kalınırken, Zeynep Bakır geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı mektupta "0-6 yaş arası çocuğu olan hükümlü anneler için infazlarının bitimine 2-3 yıl kala faydalanabildikleri bir denetimli serbestlik yasası var. Ancak ben, çocuğum atipik otizmli olduğu halde bu yasadan faydalanamıyorum. Talebim çıkmama 10 ay kala yine reddedildi" diyerek hukuksuzluğun yeni evresine dikkat çekmişti.

Yaşanan bu son hukuksuzluğu ve geride kalan 4 yılı Poyraz Ali'nin babası Emrah Bakır'la konuştuk.

4 yıl geçti eşiniz Zeynep ve oğlunuz Poyraz Ali'nin tutsaklığının üzerinden... Bu 4 yıl için neler söylersiniz?

Genel olarak muhalif insanlara karşı tecrit, işkence ve cinayetlerin yoğun şekilde uygulandığı bir süreydi diyebilirim. Bizim için ise bu genel durumun yanı sıra çocuğumuzun psikolojik ve fiziksel olarak sağlığını korumak için günübirlik mücadeleyle geçti.

KARARI VEREN HAPİSTE AMA...

Eşiniz geçtiğimiz günlerde cezaevinden bir mektup kaleme aldı ve yaşadığı son hukuksuz uygulamaları anlattı. Bu süreçte yaşanan hukuksuzluklar önce bir Cemaatçi savcının kararıyla başladı ve hala sürüyor. Buna ilişkin değerlendirmeleriniz neler?
Ailecek karşı karşıya kaldığımız hukuksuzluğu sadece bir cemaate bağlamak bizce doğru değil. Antiemperyalist olmayan siyasal sistemler evrensel veya ulusal veya başka isimlerdeki hiçbir hukuku işletemezler. Emperyalizmin yeni sömürgesi durumundaki iktidarlar dinci, ırkçı bir takım oluşumları destekleyerek halkı yönetmek zorunda. Bize hiçbir suç unsuru yokken herhangi bir delile ihtiyaç duymadan hapis cesazı verenler de mevcut siyasi iktidarın maşası durumundakilerdi. Bu hapis cezası tam da şimdi söylediklerim gibi konularda konuşan insanlar olmamızla ilgiliydi. Sonrasını hepimiz gördük. Çıkar ilişkilerinin tabiatına uygun olarak halkın zenginliklerini paylaşmakta anlaşmazlığa düştükleri anda gücü yeten taraf diğerini terörist olarak alaşağı etti. Kararı veren cemaatçi hapiste ama eşimi hala hapiste tutuyolar. Bunun yanında denetimli serbestlik hakkını engelliyolar. Yani şu an ki durum tamamen devletin muhalif kimliklerle ilgili tavrının ne olduğuyla ilgilidir. Dün cemaatçi savcı ve hakimler aracılığıyla uyguladı şimdi bizzat uyguluyor yarın başka bir faşist oluşumu aracı yapabilir.

İŞKENCE ETTİLER YAVRUMA

Poyraz Ali'nin yaşadığı sağlık sorunları ve tutsaklığı sık sık kamuoyu gündemine geldi. Hayatının belki de tedavi açısından en kritik 4 yılını demir parmaklıklar ardından geçirmek zorunda kaldı Poyraz Ali. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Poyraz Ali için hapishane koşullarında, baskı ve kabul edilemez kuralların dayatılmasıyla ilgili detaylara girmeyeceğim. 4 yıldır hayatlarımıza kastedenler yetişkini çocuğu ayırmadan zulmediyorlar, anayasa ilkelerini çiğneyerek çocuğumuzun haklarını yok sayıyorlar. Yani bizi Poyraz Ali'nin koşullarını önümüze koyarak da cezalandırmaya çalışıyorlar. Sağlığına yalan gerekçelerle zarar veriyorlar, annesinden kopararak aylarca işkence ettiler yavruma. Poyraz Ali için her zaman elimizden geleni yaptık ve yapacağız .Bu güce karşı tek yapmaya çalıştığımız ayakta kalmaya ve direnmeye devam etmek. 

YENİDEN BAŞVURU YAPILACAK

4 yıldır süren hukuksuzluğun en azından son 10 aya girilirken son bulması talebi vardı Zeynep Bakır'ın. Bu konuda hukuki girişimleriniz sürüyor mu ve hiçbir yetkiliden dönüş alma şansınız oldu mu?

Denetimli serbestlik başvurumuz oldu ama disiplin soruşturmaları ve siyasi koğuşunda kalması gerekçe gösterilerek reddedildi. Eşim Zeynep Bakır haksız bir şekilde sürgün sevk edilip bebeğinden koparıldığında açlık grevi yaptığı için bile soruşturma açmışlardı mesela. Bu konuyla ve diğer tüm soruşturmalarla ilgili lehinde karar çıktı .Siyasi hükümlü olarak nerede kalacaktı onu bu siyasi yapının hukuk mantığı söyleyebilir sanırım. Daha önce çocuklu hükümlülerle ilgili olarak uygulanan denetimli serbestliği uygulamadılar şimdi de mevcut yasa gereği herkese açık olan denetimli serbestlik hakkını uygulamamak için gerekçe yaratmaya çalışıyorlar.

Avukatımız başvurumuzla ilgili red gerekçelerinin geçersizliğini anlatarak tekrar denetimli serbestlik başvurusunda bulunacak.