Maraş'ta neler oluyor, köy muhtarından soL'a açıklamalar: Aleviler ezilmeye alışmış diyerek...

Maraş'ta AKP talimatıyla yapımına başlanan konteyner kent için Alevi köylülerinin direnişi sürüyor. Konuya ilişkin soL'a açıklamalarda bulunan direnişteki köylerin muhtarları "Bir değil bin hukuksuzluk var, Aleviler ezilmeye alışmış diyerek bize saldırıyorlar" diyor.

Ali Ufuk Arikan

Suriye'den Türkiye'ye gelen göçmenler için Maraş'ın Merkez Dülkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük Mahallesi'nde, Alevi köylerinin tam ortasına 25 bin kişilik konteyner kent kurulmak isteniyor. Kamp çalışmalarının başlamasının ardından eyleme geçen Alevi yurttaşlara günlerdir jandarma tarafından saldırı düzenlenirken son olarak dün çadır eylemi yapan köylülere gaz bombası yağdırıldı.

Gelinen sürece ilişkin görüşlerini aldığımız direnişteki köy muhtarları, önce dün yaşadıkları saldırıya ilişkin bilgi verdi. Üzerlerine gaz bombası atılmadığını, adeta yağdırıldığını belirten köylüler, en doğal tepkilerine bile saldırıldığını dile getiriyor.

İsmini vermek istemeyen bir köy muhtarı, daha önce kendilerine "çadırı burada açamazsınız, başka yere taşıyın" denildiğini, bunu dinleyip çadırların yerini değiştirdiklerini ancak yine saldırıya uğradıklarını, artık cemevine geldiklerini söyledi.

Yaşananlara ilişkin kendileriyle hiçbir devlet yetkilisinin görüşmediğini belirten köy muhtarı, "AKP İl Başkanı ile görüştük, ik afet müdürüyle görüşme yaptıktan sonra bize 6 saat sonra yanıt verecekler" dedi.

*AKP İl Başkanı'nın hangi sıfatla bu görüşmeleri yaptığı ve köylülere zaman verdiği ise bilinmiyor.

NEDEN BURASI?

Süreç boyunca birçok hukuksuzluğa uğradıklarını belirten köy muhtarı, "Köylünün arazilerine hiçbir şey söylemeden el konuldu. İnsanlar burada hem saldırı korkusuyla eylem yapıyor, hem de el konulan toprakları için" dedi.

Köylünün toprağının zorla, vura vura, kova kova alınmaya çalışıldığını belirten köy muhtarı, Alevilerin tedirginliğini ise şu sözlerle aktarıyor:

Bu şehirde o kadar boş yer varken neden Alevi köylerinin ortasına yapıyorsunuz, neden burası? 20 köyün toplam nüfusu varsa yoksa 3 bin kişiyiz. Buraya 25 bin Suriyeli getirecekler. Bu insanlar zaten savaşa şahit olmuş, çoğu Alevilere iyi bakmıyor. Burada militanlar olup olmadığını nereden bileceğiz? Halk bu yüzden tedirgin. Halkın merasına hukuksuzca el koydular. Bir değil bin hukuksuzluk var burada. Siyaset devreye girmezse açtığımız yürütmeyi durdurma davasında kesin başarı kazanırız. Burada 78'in izleri henüz yeni siliniyor. Şimdi yeniden bu paniği bize yaşatıyorlar. Aleviler ezilmeye alışmış diyerek bize saldırıyorlar, bizi heedef alıyorlar."

SEZGİN TANRIKULU: MASUMANE DEĞİL

Yapımana başlanan konteyner kent için geçtiğimiz yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, önergenin akıbeti ve yaşananlara ilişkin soL'a açıklamada bulundu. Soru önergesine herhangi bir yanıt verilmediğini vurgulayan Tanrıkulu, "Tabii ki Suriye'den ülkemize gelen mültecilere insani yardım yapılacak, hakları korunacak, burada en ufak bir sorun yok. Ancak bu ihtiyaçlar korunurken bunun siyasi amaçlı başka bir çatışmaya da dönüştürmemek lazım. Maraş gibi geçmişte acılar yaşamış bir kentte yapılan bu girişimi masumane görmüyorum" dedi.

Tanrıkulu'nun önergesinde şu sorular yer alıyordu:

1-Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu İlçesi Sivrice Höyük Köyüne Suriye Mülteciler için çadır kent kurulacağı iddiası doğru mudur?

2-İddia doğru ise, Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu İlçesi Sivrice Höyük Köyünün seçilme gerekçesi nedir?

3-Kahramanmaraş İli Dulkadiroğlu İlçesi Sivrice Höyük Köyü Alevi köyü olduğu için mi Suriyeli mülteciler, göçmenler için çadır kent alanı olarak seçilmiştir?