CNN Türk ne yaptığının farkında mı?

Suriye'de Hama'ya bağlı Akrab köyünde patlayan bombalar sonucunda 125 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Akrab, Nusayrilerin yaşadığı bir köy. CNN Türk tarafından geçilen haberde ise, hiçbir kanıta dayanmadan Akrab'daki katliamın sorumlusu olarak Suriye ordusu gösterildi.

Bugün Suriye'de, Hama'ya bağlı Akrab köyünde patlayan bombalar en az 125 kişinin canına mal oldu. Nusayrilerin yaşadığı bu köye saldırının ardından, bunu kimin yapmış olabileceğine dair bilgiler de ortaya saçılmaya başladı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) isimli kuruluşun başındaki isim olan Rami Abdül Rahman AFP'ye bir açıklama yaptı. Kesin bir ölü sayısı vermenin mümkün olmadığını söyleyen Rahman, henüz saldırının arkasında "muhalifler"in olup olmadığını bilemediklerini, eğer muhaliflerin işiyse, bu saldırının Nusayrilere karşı girişilmiş "en büyük intikam saldırısı olduğunu" belirtti.

Abdül Rahman'ın "intikam" konusundaki kan donduran soğukkanlılığı bir tarafa, yine AFP'ye verdiği mülakatta verdiği bir bilgi daha var. Rahman'ın dediğine göre "muhalifler" bir hafta kadar önce Akrab yakınlarındaki bir kontrol noktasını ele geçirmişlerdi.

AFP, 25 Mayıs'ta yaşanan katliamı hatırlatıyor ve "Hükümet yanlılarının bu katliama katıldıklarına dair güçlü şüpheler bulunduğunu" iddia ediyor. Hula Katliamı ile ilgili soL bir haber yapmıştı, ancak bu bir tarafa, AFP'nin haberinde ve Rahman'ın açıklamalarında açık bir "intikam" göndermesi var.

İşte CNN Türk, bu haberi aldı, hiçbir referans göstermeden, "Suriye'de vahşet: 130 ölü" başlıklı haberinin spotunda, "Suriye yönetimine bağlı birliklerin Humus'un Hula beldesine bağlı Akrab köyüne saldırısında, çoğu Nusayri ailelerden olmak üzere 130 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi" şeklinde verdi. Herhalde CNN Türk editörleri, Akrab'ın Humus'a değil, Hama'ya bağlı olduğunu da akıllarına getirmemişler.

Özetle, CNN Türk, "Suriye'de katliam yapalım Esad'ın üzerine atalım" şeklindeki politikayı yanlış anlamış ve biraz acele etmiş:

CNN Türk daha sonra, haberini değiştirdi ve Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) isimli örgüte dayanarak "Suriye ordusu katliam yaptı" iddiasını yineledi.

(soL - Haber Merkezi)