AKP'nin OHAL saldırısı: Muhalif basına saldırı kesintisiz sürüyor

AKP'nin OHAL'ine eşlik eden cadı avı, muhalif medyaya yönelik de kapsamlı bir saldırı halini aldı. Özgür Gündem'in kapatılmasıyla başlayan süreç, birçok televizyon ve radyonun kapatılmasıyla devam etti. Haber sitelerine uygulanan sansür ise "rutin" bir işlem haline geldi.

Ali Ufuk Arikan

15 Temmuz sonrası alınan OHAL kararı AKP'nin muhaliflere yönelik silahı haline geldi. Yön Radyo, Hayatın Sesi TV, İMC Televizyonu, Özgür Radyo, Özgür Gün TV, Jiyan TV, Azadi TV, Denge TV, TV 10, Zarok TV ve Mezopotamya TV'ye yönelik alınan kapatma kararı, dün polisler eşliğinde yapılan baskınlarla hayata geçirildi.

OHAL SANSÜRÜ HIZ KESMİYOR

15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan OHAL kararı sonrası çıkarılan KHK'larla muhalif haber kanalları, radyolar ve gazeteler kapatılmaya devam ediyor.

Özgür Gündem'in kapatılması kararı sonrası en kapsamlı medya operasyonu son çıkarılan KHK ile birlikte hayata geçirildi. Hayatın Sesi Televizyonu ve İMC TV ve Özgür Radyo'ya polis ekipleri tarafından baskınlar düzenlenirken, kapıları mühürlendi. Özgür Radyo'ya yapılan polis baskınında ise radyo emekçileri darp edilerek gözaltına alındı.

Türkiye’nin ilk Kürtçe çocuk kanalı olan Zarok TV, Özgür Gün TV, Jiyan TV, Azadi TV, Denge TV'de kapatılan diğer televizyon kanalları oldu.

Hakkında kapatılma kararı verilen diğer iki kurum ise Yön Radyo ve TV 10 oldu. Kapısına akşam saatlerinde polis dayanan TV 10, Alevileri ve dost demokrat kamuoyunu bugün saat 13.00'da Tv10'nun önünde basın açıklamasına çağırdı.

Başbakanlığın emriyle yayını durdurulan ve mühürlenen Hayatın Sesi Televizyonu için ise kanalın önünde yapılan açıklamada "Bugün bir virgül koyuyoruz, yeniden geleceğiz, yine geleceğiz, televizyonumuzla geleceğiz, medya araçlarımızla geleceğiz. Ama o vakte kadar OHAL’e karşı, basın özgürlüğü için mücadelemiz devam edecek" denildi.

HABER SİTELERİNE 'JET SANSÜR'

AKP'nin kapılara mühür vurmaya kadar vardırdığı muhalif basına yönelik saldırı, haber sitelerinde ise "rutin" bir işlem haline döndü. Haber sitelerini ve kategorilerini tümden kapatmasına rağmen bu alanda  istediği çözüme ulaşamayan AKP, kimi mahkemeler üzerinden "jet" hızında sansür kararları çıkarıyor. Öyle ki, haber sitelerinin yöneticileri dahi artık hangi haberin ne kadar süre yayında kaldığını takip edemez hale gelmiş durumda.

TGS: HALKIN HABER ALMA HAKKINA MÜHÜR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), AKP'nin muhalif basına saldırısına ilişkin bir açıklama yaparak "Halkı, haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu mühürler halkın haber hakkına vurulmuş mühürlerdir" dedi. Açıklamada şöyle denildi:

"Başbakanlık emri ile haklarında kapatma kararı verilen tv kanallarına ve radyolara yönelik polis baskınları başladı. Dün akşam saatlerinde Zarok TV, Özgür Gün TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Özgür Gün Radyo’yu mühürleyen RTÜK ve polisler bugün de Hayatın Sesi ve IMC TV’yi mühürledi. Öğle saatlerinde yapılan baskınla mühürlenen kurumların alternatif yayınları da kesildi. 
OHAL’i üç ay daha uzatan, Kanun Hükmünde Kararnameler ile anti demokratik uygulamaları hayata geçiren Hükümet, basın özgürlüğünün Türkiye’deki kırıntılarını da yok etmek için var gücüyle çalışıyor. 
Bu antidemokratik uygulamaları protesto eden Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak halkı haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Bu mühürler halkın haber hakkına vurulmuş mühürlerdir."