Yunanistan Savunma Bakanı endişeli: Erdoğan sonrası ne olacağını bilmiyoruz

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias, Türkiye’de Erdoğan sonrası dönem için endişeli olduğunu söyledi, "2030’dan önce her türlü olasılığa hazırlıklı olmamız gerekir" dedi.

Dış Haberler

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias bugün Kathimerini’de yayımlanan mülakatında Türkiye’de Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının sona ermesinin ardından gelecek dönem için endişeli olduğunu söyledi. Dendias ülkesinin silahlı kuvvetlerindeki "reformlar"ı tamamlamak için önünde Erdoğan’ın 4 buçuk yıllık iktidarı kadar süre bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan’a saygı duyduğunu ve onun cumhurbaşkanlığının geri kalan döneminde işleri aşırılığa vardırmayacağını umduğunu belirten Dendias, sonrasınınsa belirsiz olduğunu kaydederek “2030’dan önce her türlü olasılığa hazırlıklı olmamız gerekir” dedi.

AA o sözleri görmedi, 'Türkiye atılımlar yaptı' kısmını haberleştirdi

Anadolu Ajansı, Dendias’ın verdiği mülakatın Türkiye ile ilgili başka bir kısmını haberleştirdi, Erdoğan’la ilgili sözleriniyse görmezden geldi.

AA’nın haberinde Dendias’ın havacılık sanayisine ilişkin iki ülkeyi kıyasladığı “1980'de Türkiye ve biz neredeydik? Bir de bugün, 2024'te Türkiye ve biz nerede bulunuyoruz, ona bakın. Türkiye atılımlar yaptı, biz de geriye doğru adımlar attık. Bu kabul edilemez" sözleri öne çıkarıldı.

Ülkesinin havacılık ve silah sanayisine ilişkin "Şu ana kadar elimizde ne var? Hiç ya da hiçe yakın yerli üretim" şeklindeki sözlerine yer veren AA, Dendias’ın Yunanistan'ın ABD'den F-35 savaş uçakları alacağını belirttiğini ve “F-35'leri olan ama yeterli nakliye uçağı olmayan bir hava kuvvetleri, modern hava kuvvetleri değildir” şeklindeki sözlerini aktardı.

Dendias mülakatta Yunanistan Deniz Kuvvetleri’ne ait fırkateynlerin de modernleştirilmesi gerekliliğinden söz etti, Yunan filosunun ekonomik kriz öncesindeki seviyelere ulaşmasının önemini vurguladı.

Dendias ayrıca silah sanayisinde yerli üretimin geliştirilmesi için yeni bir yasa hazırlığında olduklarını ve askerlik hizmetinde de Finlandiya modeline dayalı değişikliklerin planlandığını açıkladı.

YKP'nin yayın organı: 'NATO'nun ihtiyaçlarını karşılama stratejisi'

Yunanistan Komünist Partisi’nin haber sitesi 902.gr'de Dendias’ın yeni askeri doktrini ABD ve AB'nin tehlikeli planlarına dayanarak NATO ihtiyaçlarını karşılama stratejisi olarak nitelendi.

'Erdoğan sonrası ne olacak bilmiyoruz'

Dendias silahlı kuvvetlerdeki bu “reformların” ne zamana kadar hayata geçirileceğine ilişkin bir soruya yanıtında, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı döneminin sona ereceği 4 buçuk yıl sonrasına işaret etti.

Dendias şunları söyledi:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a saygı duyuyorum ve cumhurbaşkanlığının kalan dört buçuk yılında işleri aşırılığa götürmeyeceğini umuyorum. Ama başka bir şeyden endişe ediyorum. Erdoğan gittiğinde Türkiye’ye ne olacak? Bilmiyoruz.

Türkiye statik bir ülke değil ve mevcut cumhurbaşkanının halefinin seçimini dayatacağının kesin olduğunu düşünmüyorum. Ama dayatsa bile bunun bunu nasıl işleyeceğini bilmiyoruz.

Güçlü, uzun soluklu bir liderin halefi olduğunda her zaman istikrarsızlık olur. Bu istikrarsızlığın nasıl ifade edilebileceğini bilmiyoruz.

Yani 4,5-5 yıl sonrasından bahsediyoruz. Bu, 2030'dan önce her türlü olasılığa hazır olmamız gerektiği anlamına geliyor.

Ama genel olarak bölgemiz de rehavete izin vermiyor. Etrafımızda modern silahlı kuvvetlere sahip olmamızı gerektiren birçok istikrarsızlık kaynağı var."