Motokuryeler, Yemeksepeti’nin hafta başında uygulamaya koyduğu "uyumluluk kurallarının" geri çekilmesi için iş bıraktı.
Şirketin açıkladığı yeni kuralları "mobbing kuralları" olarak değerlendiren kuryeler, son dönemde art arda çalışma koşullarını zorlaştıran kararlar alan firmaya tepkili.
Yemeksepeti Genel Merkezi’nin önünde toplanan işçiler seslerini duyurmaya çalışmış ancak şirket görüşme talebini reddetmişti.
Bunun üzerine motokuryeler, bugün birçok ilde gelen siparişleri kabul etmeyerek iş bıraktı.
Adana'da iş bırakma eylemine katılan Motosikletli Kuryeler Derneği üyeleri, Yenibaraj mevkiinde bir basın açıklaması düzenledi.
'Ölmek için çalışmıyoruz'
Yemeksepeti işçileri adına açıklamayı okuyan Yalçın Parmak, "Uyumluluk kurallarının katılaştığı bu sistem bizlere zarar verdiği kadar bizleri ölüme götürmektedir" ifadelerini kullandı.
Uzayan mesafeler, düşük ücretler, muhatap bulamama ve yüksek giderler gibi sorunlar için bir araya geldiklerini belirten Yalçın Parmak, "Kurallar kaldırılmalı, geri çekilmeli" dedi.
Yemeksepeti yeni kurallarıyla iki sipariş kabul etmeyen kuryeyi bir gün çalıştırmıyor. Artık, yedi gün içinde iki kez lastiğin patlayan ve ekipman sorunlarından dolayı mola alana üç gün vardiya verilmeyecek. Üç defa kaza yapansa işten çıkarılacak.
Hız ve performans baskının trafik kazalarını beraberinde getirdiğinin altını çizen Parmak, "Mesafelerin kısaltmasını istiyoruz. Yemeksepeti bizim ölüm sebebimiz olmasın. Biz ölmek için çalışmıyoruz" diye konuştu.
Kuryelerin açıklamasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
- Biz zorluklar çekerken Yemeksepeti'nde hiç kimseyle hiçbir şekilde muhatap olamıyoruz. Biz can taşıyoruz. Motosikletle paket taşırken paket önceliğimizdir ama bizim canımız da önceliğimizdir.
- Yağmur altında, sıcak altında sürekli çalışıp hizmet vermeye devam ediyoruz. Ama biz bunun karşılığını bize uygulanan yaptırımları kabul etmiyoruz. İnsanca çalışmak bizim en doğal hakkımızdır. Biz özlük haklarımızdan faydalanmak istiyoruz. Biz sabit bir sistem istiyoruz.
'Mantıksız bir sistem. Evimize ekmek götürmeyelim mi?'
Eyleme katılan bir Yemeksepeti işçisi, yalnız bırakıldıklarını söyleyerek yaşadıkları bir örneği anlattı:
"Bir arkadaşımız, müşteriye fiş veremediğinde, müşteri polis çağıracağını söylediğinde, arkadaşımıza yönetimden bir kişi 'kaç' dedi. Bize sadece emirler veriliyor, iyileştirmeye yönelik hiçbir şey yapılmıyor."
Bir başka emekçi, artan maliyetlerden yakındı: "Biz haftada 4-5 gün müşteriye ulaşamadığımızda, size 1 gün izin veririz diyorlar. Bu ne kadar mantıksız bir sistem. Biz evimize ekmek götürmeyelim mi, çocuğumuz yemek yemesin mi, aşımız pişmesin mi? Bunlar ne istiyor? Bölgeler uzadı, benzine 200 yakarken 300 yakmaya başladık."
Yapılan açıklamanın ardından motokuryeler kent merkezinde bir konvoy oluşturdu. Eylem, Yemeksepeti’nin Seyhan Kanal Deposu önünde sona erdi.