'Veri sızıntısı' iddiası Meclis’te: Yurttaşların bilgileri nasıl sızdırıldı?

CHP'li Öztunç, vatandaşların kişisel bilgilerinin internette bir sitede yayınlanması skandalını Meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

Vatandaşların kimlik numarası, telefon numarası, tapu bilgileri ve adresleri gibi kişisel verilerin açık şekilde yayınlaması skandalı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. 

Skandala ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yakın zaman önce de Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve diğer bazı kamu kurumlarının da hacklendiği iddialarının gündeme geldiğini anımsattı. 

"Yurttaşlarımızın e-Devlet bilgilerinin internet sitelerinde dolaşması, TC Kimlik no, telefon, adres, tapu bilgileri gibi kişisel verilerinin kolaylıkla art niyetli kişilerin eline geçmesine yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atılmasına neden olacaktır" değerlendirmesinde bulunan Öztunç, Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: 

  1. 85 milyon yurttaşın tüm bilgilerinin yer aldığı e-Devlet’te verilerinin ele geçirildiği doğru mudur? Doğru ise bu konuda ne gibi tedbirler alınmıştır?.
  2. Çok ciddi bir güvenlik riski oluşturan bu durum karşısında e-Devlet erişimini, gerekli önlemleri alıncaya kadar engellemeyi düşünüyor musunuz?
  3. Yurttaşlarımızın e-Devlet bilgilerinin nereden ve nasıl sızdırıldığı konusunda bir soruşturma açılmış mıdır?
  4. Kamu kurumlarımızın güvenlik sistemlerinin kolaylıkla hacklenmesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığının ihmali olduğunun bir göstergesi değil midir?