Vergi levhası sızıntılarının ardında iktidar kanadı mı var: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama

Beştepe'ye yakın hesaplar, vergi paketinin Meclis'ten geçtiği gün büyük şirketlerin yıllardır vergi ödemediğini ifşa etti. Bakanlık, şirketlere "Kendi açıklamanızı kendiniz yapın" dedi.

Haber Merkezi

Turkuvaz Medya'nın başvurusu üzerine erişime engellenen haberimizi bir kez daha soL okurlarıyla paylaşıyoruz. 

İlk yayın tarihi: 28.07.2024

Büyük şirketlerin uzun yıllardır gelir vergisi ödemediği bir süredir basında gündeme geliyordu.

Medyada yer alan haberler, AKP'nin ihale şampiyonu şirketlerin vergi ödememesine odaklanmıştı. Ancak dün sosyal medyada üst üste paylaşılan vergi levhası sızıntıları, onlarca şirketin altı yıla varan bir süredir vergi ödemediğini ortaya koydu.

Buna göre, Cengiz, Limak, Kalyon gibi şirketlerin yanı sıra Yıldız Holding, Amazon ve Trendyol gibi büyük şirketler de yıllardır gelir vergisi ödemiyor.

En dikkat çekici noktalardan biriyse, bu sızıntıların Beştepe'ye yakın sosyal medya hesaplarından gelmiş olması.

İfşaların ardından Bakanlıktan şirketlere mesaj: 'Top sizde'

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi levhalarına ilişkin dünkü ifşaların ardından bugün bir açıklama yaptı.

Vergi mükelleflerinin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27'si nezdinde vergi incelemelerine devam edildiği belirtilen açıklamada, bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlandığı belirtildi.

Açıklamada, ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütüldüğü ifade edildi. Buna ek olarak vergi inceleme istatistiklerinin mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda ayrıca kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedildi.

Orta Vadeli Program doğrultusunda düzenlenen vergi paketinin dün TBMM'de kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, bu paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirildiği söylendi. Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyecekler.

Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin istisnasız uygulandığı belirtilen açıklamada,
bu kapsamda, vergi mahremiyeti nedeni ile mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılmasının mümkün olmadığı, ancak, haberlere konu olan mükelleflerin arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabileceği ifade edildi.

Bakanlık doğrulamış oldu

Sosyal medyadaki ifşaların, vergi paketinin meclisten geçtiği güne gelmesi de dikkat çekti.

Bakanlık, bugünkü açıklamasıyla bu ifşaları resmen doğrularken, söz konusu şirketlere de "Buyurun siz açıklayın" demiş oldu

Tüm bunlar, ifşaların arkasında iktidarın bir kanadı olduğuna dair kanıları güçlendirdi.

İktidar içerisindeki bir kanat mı sızdırıyor?

Tartışmalı vergi paketine ilişkin detaylar, yaklaşık iki hafta önce kamuoyuna "kulis bilgileri" olarak yansıtılmıştı.

Bir iddiaya göre sızıntı iktidar içerisindeki bir kanat tarafından yapılmıştı. AKP ve MHP içerisinden bazı isimlerin pakete karşı açıklamaları da dikkat çekmişti.

Sızdırılan ikinci "kulis" haberinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paketteki birçok maddeyi veto ettiği aktarılmıştı. Teklif Meclis'e getirildiğinde, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı çalışmada yer alan birçok vergi kaleminin pakete dahil edilmediği ya da revize edildiği görülmüştü.

226 milyar liradan 150 milyar liraya kırpıldı

Mayıs ayında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanıp bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunumu yapılan önerilerden beklenen gelir 226 milyar liraydı. Paketin son haliyle sağlanacak yıllık vergi geliriyse 155 milyar lira civarında.