Basına sansür 'basın'dan geldi: Turkuvaz Medya'dan basına ve bu arada soL'a sansür

ATV, Sabah gibi yayınların sahibi olan Turkuvaz Medya, şirket hakkındaki "vergi ödemedi" iddiasını yanıtsız bıraktı, bu iddiayı sorgulayan içerikleri sansürletti.

Haber Merkezi

Yeni vergi paketi geçtiğimiz hafta Meclis'ten geçti. Paketin son maddelerinin oylandığı günlerde, sosyal medyada dolaşıma giren listeler onlarca şirketin vergi ödemediğini gösterdi. Patronların vergi ödemediği hatta bunun için çaba göstermedikleri yeni bir bilgi değildi. İktidar bunu "yatırım teşviki" kılıfı altında pazarlıyor, törenlerle dağıtıyordu.

Bu defa dikkat çeken listeleri paylaşan hesapların Saray'a yakınlığı oldu. Peşinden Hazine ve Maliye Bakanlığı, binlerce şirketin çeşitli bahanelerle vergiden kaçınmasından yakındı, yeni vergi paketiyle sorunun son bulacağını vaat etti. Afişe edilen şirketlerden biri hariç hepsi süreci sessizlikle karşıladı.

İddiaları reddetmedi, mahkemeye koştu

Yalnızca Turkuvaz Medya, adının geçtiği haber ve içeriklere erişimi kesmek için mahkemenin yolunu tuttu. İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği aynı gün verdiği kararla Turkuvaz Medya'nın son iki yılda vergi ödemediğinden bahseden 22 içeriğe erişimi engelledi.

Bu içeriklerden ikisi soL'a ait. İlki manidar bir zamanlamayla ortaya çıkan listelerin, vergi paketini meşru kılmak için dolaşıma sokulma ihtimalini sorgulayan "Vergi levhası sızıntılarının ardında iktidar kanadı mı var" başlıklı haberdi. İkincisi, listede yer verilmeyen şirketlere dikkat çeken yazarımız Anıl Çınar'ın "Vergi reformu ve TÜSİAD’ın dokunulmazlığı" başlıklı köşe yazısıydı.

Bu iki yazıyı yeniden yayımlama kararı aldık.

Sansürlettiği içeriği okumadı mı?

Erişim engellemeleri soL için yeni değil. Her ay onlarca haberimiz patronların, iktidar temsilcilerinin, dolandırıcıların talepleri üzerine keyfi biçimde engelleniyor. Ancak soL bu defa ilk kez bir başka medya kuruluşunun sansürüne maruz kaldı. Üstelik o medya kuruluşu hakkındaki iddiaların doğruluğunu sorgularken. 

soL'un engellenen içeriklerinde sızdırılan vergi levhalarına ilişkin birtakım çelişkili bilgilere de dikkat çekiliyordu. Örneğin gayrimenkul yatırım ortaklıklarının vergiden muaf tutulduğu bilindiği halde bu kapsamdaki şirketlerin "matrahsız" yazan vergi levhaları paylaşılmıştı. Benzer şekilde Trendyol'un sahibi konumundaki DSM Grup yerine alt şirketlerinden biri olan ve kâr bildirmeyen Trendyol Lojistik tercih edilmişti.

Turkuvaz Medya, hakkındaki iddialara yanıt vermek yerine bu iddiaları dile getirenleri hızlıca susturmaya koyuldu.

Sansür karartmaya döndü

Aynı günlerde yaşanan bir başka olay bu mahkeme kararının tek olmadığını, Turkuvaz Medya'nın sansürü görev edindiğini ortaya koydu. Şirketin Medyaradar.com ile yaşadığı gerilim siteyi karartmaya kadar gitti. Şirkette maaşların yetersiz olduğunu, bu yüzden çalışanların işten birer birer ayrılmaya başladığını ileri süren Medyaradar.com’da önce söz konusu haber için erişim engeli kararı alındı. 

Ancak bu ne yöneticilere ne de servis sağlayıcılarına iletildi. Turkuvaz Medya kararın uygulanmamasını gerekçe göstererek İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.

Hakimlik de "başvuran hakkında kişilik haklarının ihlali niteliğinde devam eden haber içeriklerinin de yer aldığı, içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceği" gerekçesiyle Medyaradar.com’u tamamen kararttı. Avukatlar sitenin yeniden erişime açılması için itirazda bulundu. Avukatların başvurusundan henüz sonuç alınamadı.

Vergi tartışmasında medyayı cezalandırmayı deneyen diğer şirketse Baykar. BirGün'den İsmail Arı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'a ait Baykar'ın bir yatırımı için devletin vergi muafiyeti, 49 yıllık arsa tahsisi ve altyapı desteği verdiğini haberleştirdi.

Selçuk Bayraktar, bu haber nedeniyle BirGün ve İsmail Arı'ya 2 milyon liralık tazminat davası açtı. 

Mahkeme, haberde yer alan bilgileri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sordu. Bakanlık da mahkemeye gönderdiği yazıda tesise haberde belirtilen teşviklerin verildiğini doğruladı.