Van depreminde geçici olarak yapılmıştı: 12 yıldır eğitim konteynerlerde sürüyor

2011 yılında meydana gelen Van depreminde geçici olarak yapılan konteyner okullarda eğitim 12 yıldır devam ediyor. Öğrenciler mevcut şartlardan şikayetçi.

Özkan Öztaş

Takvimler 2011 yılının Ekim ayını gösterdiğinde Vanlı yurttaşlar 7,2 şiddetinde bir depremle başladılar güne. 25 saniye sürdüğü tahmin edilen depremin ardından birçok ev yıkılırken 600'den fazla yurttaşımız yaşamını yitirmiş binlercesi de yaralanmıştı.

Depremin hemen ardından Van'da eğitim öğretimin devam edebilmesi için prefabrik-konteyner tarzı okullar inşa edilmişti. Amaç öğrencilerin eğitim öğretim sürecinden geri kalmaması ve sürekliliğinin sağlanmasıydı. Ancak geçici olarak tasarlanan ve iklim koşullarına çok da dayanıklı olmayan konteyner okullar 12 yıldır faaliyette. Öğrenci kapasitesini çoğu örnekte kaldıramayan bu yapılar 12 yılın ardından hasar görmüş ve bazı alanları neredeyse kullanılamaz hâlâ gelmiş durumda. 

'Diğer öğrencilere göre geride kalıyoruz, çok eksik var'

Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Vali Mithat Bey Ortaokulu'nda okuyan öğrenciler prefabrik okullarda yaşadıkları soL'a anlatırken daha çok diğer okullara kıyasla kısıtlı imkanlarından söz ediyor. 

Öğrencilerden biri "Okulda akıllı tahtamız yok. 12 yıl önce yapılmış burası ama bakımları yapılmamış. Burası için okulun zemini kötü, altından kanalizasyon geçiyor falan dediler. 'Okulu daha yukarıya taşıyacağız' dediler ama bir şey yapmadılar. Okul çevresinde uyuşturucu kullanıldığını falan düşünüyoruz. Kimsenin günahını almayalım ama bir bakıyoruz okulun yanında sigara izmaritleri, kovalar, ateş yakılmış, beklemişler burada. Okulun güvenliği yok. Şartları kötü. Diğer okullara bakınca insan imreniyor. Burası çürüyor. Mesela ben geçen gün diğer okulun içine girdim sonra dedim ki biz bu okulda nasıl okuyoruz? Küçücük? Sınıflar kalabalık" diyor sorunları anlatırken.  

'Söz konusu yapıların belli bir kullanım süresi var'

Konuya dair sorunları meclis gündemine taşıyan Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit söz konusu yapıların bir kullanım süresi olduğuna ve tadilatla durumun geçiştirilemeyeceğine dikkat çekiyor. 

DEM Parti Van Milletvekili Sayyiğit, Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Söz konusu yapıların belli bir kullanım süresi olduğundan; bugün birçok prefabrik okulda duvarların delindiği, fayansların söküldüğü, tuvaletlerin kullanılamaz hale geldiği, bina içinde küflenmelerin oluştuğu vb. sorunlar aktarılmaktadır. Buna sınıfların kalabalık oluşu ve kış koşulları da eklenirken öğrenciler çok ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Öğrenciler ve öğretmenler açısından sağlıksız bir eğitim-öğretim süreci söz konusuyken bu durum, güvenlik açısından da çeşitli riskler taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.

TEV İfakat Yavuz Ortaokulu, Vali Mithat Bey İlk ve Ortaokulu ile Erciş Spor Lisesi’nde ciddi fiziki sorunlar olduğu ifade edilirken eğitimin sağlıklı devam edebilmesi adına soruna kalıcı çözümler getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. 

'Prefabrik okullarda şartlar çok kötü'

Konuya dair soL'a konuşan Eğitim-İş Sendikası Van Temsilcisi Abdullah Yula da, "Mevcut durumda hem prefabrik hem de konteyner okullar var. Prefabrik okullarda durum iyi kötü sürdürülebilir durumda ancak konteyner okullar öyle değil. Vali Mithat Bey okulu bunlarda biri. Okullar çok küçük. Sınıflar kalabalık. Isınma sorunu yaşanıyor. Konteyner okullar iyi ısınmıyor. Zaman zaman yağışlarda bu okulların su sızdırdığı, damlattığı örnekler oluyor. Öğrencilerin sınıfta eğitim süreçlerine katılımını sınırlayan okullar bunlar. Daracık. Öğrenciler sınıf etkinliklerine sağlıklı bir şekilde katılamıyor. Geçici olarak yapılan bu ve benzeri yapılardaki sorunların kalıcı şekilde çözülmesi gerekir" diyor.

Depremin üzerinden 12 yıl geçti. Ancak Van'daki konteyner okul sorunu hâlâ devam ediyor. Öğrencilerin bir kısmı tuvaletlerin kullanılamaz durumda olduğunu ifade ediyor. Bu durum da akıllara ilk önce 6 Şubat depreminin yarattığı yıkımın boyutunu ve hasar gören okul sayısını getiriyor. 12 yıldır Van'da sorunlara gözünü kapatan yetkililerin 6 Şubat depreminde 11 ilde hasar gören onlarca okul için nasıl bir adım atacağını önümüzdeki süreç gösterecek.