Van Bil Okullarında öğretmenler açlığa mahkum edildi: 2 bin lira zam yapıp 'beğenmeyen gitsin' dediler

Resmi enflasyon rekor kırarken, Van Bil Okullarında öğretmenlerin maaşı asgari ücret seviyesine geriledi. Ulaşım talepleri dahi karşılanmayan öğretmenler şikayet edince kapı gösterildi.

Haber Merkezi

Özel Van Bil Anadolu ve Fen Lisesi ile Van Bil Koleji’nde öğretmenlere sadece 2 bin lira zam yapıldı. Bazı öğretmenlerin maaşı asgari ücretle eşitlendi, çoğu öğretmenin maaşı asgari ücretin çok az üzerinde kaldı.

Okulun ilkokul-ortaokul bölümünde öğretmenler okul servisinden ücret karşılığında faydalanabiliyorken lise bölümündeki öğretmenler okula ulaşımı kendi imkanlarıyla sağlıyor. Ulaşım için yapılan masraflarla birlikte çok sayıda öğretmenin geliri asgari ücretin dahi altında kalıyor. Van’daki ulaşım ücretlerinin de zamlanmasıyla en az 700 lira olan yol ücretini ödeyen öğretmenlere temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret dahi kalmıyor.

Türk-İş verilerine göre açık sınırı 15 bin 48, yoksulluk sınırıysa 49 bin 19 lira ancak öğretmenlerin büyük kısmı 17 bin - 20 bin lira bandında maaşlara çalışıyor.

Okul ücretine yapılan zamlar sadece patronun cebini dolduruyor

Patronların Ensesindeyiz’de yer alan habere göre, okul yönetimi velilerden okul ücretlerine bir sonraki yıl için yasal sınır olan yüzde 56,89 yerine yüzde 100’ün üzerinde zam talep etti. Yıllık 65-70 bin lira civarında olan okul ücretini erken kayıt indirimi ile yıllık 170 bin lira seviyesine çıkarmak isteyen okul yönetimi öğretmenlerine ise 2 bin liralık zammı hak gördü.

'Beğenmiyorsanız gidin'

Duruma tepki gösteren ve zammı kabul etmediğini dile getiren öğretmenlere, lise okul müdürü kapıyı göstererek “beğenmiyorsanız gidin” dedi. Öğretmenlerin taleplerini yok sayan okul yönetimi, daha fazla çalışmaları yönünde de baskı uyguluyor.

Daha önce Ağustos ayı maaşını alamayan öğretmenler, servis taleplerinin de bugüne kadar karşılanmadığını söyledi. Öğretmenler haftanın 6 günü çalıştıklarını ve hakları olan ek ders ücretlerinin de ödenmediğini aktardı. Ayrıca okulun sigortaları asgari ücretten yatırıp kalanı elden verdiğini belirten öğretmenler yasal bütün sınırların da aşıldığını ifade etti.

Hakları olanı almak konusunda kararlı olduklarını belirten öğretmenler tüm Bil Koleji çalışanlarını Patronların Ensesindeyiz ile bağ kurmaya çağırdı.