Çin Savunma Bakanlığı, bu aydan itibaren Rusya ile ortak deniz ve hava tatbikatları düzenleyeceğini duyurarak, iki ülkenin orduları arasındaki yakın bağları vurguladı.
Bakanlık, "Kuzey Birliği-2024" adlı tatbikatlarının Japon Denizi ve Ohotsk Denizi'nde gerçekleşeceğini söyledi. Tatbikata ilişkin tarih ve ayrıntı paylaşılmadı.
Tatbikatları duyuran Çin, bunların iki ülke arasındaki stratejik iş birliğini geliştirmek ve "güvenlik tehditleriyle ortaklaşa başa çıkma yeteneklerini güçlendirmek" için tasarlandığını söyledi.
Bakanlık tarafından yayınlanan bildiride ayrıca iki donanmanın Pasifik'te beşinci kez birlikte seyredeceği ve Rusya'nın "Büyük Okyanus-24" tatbikatına birlikte katılacağı belirtildi.
Japonya: Çin gemileri Japon Denizi'ne ilerliyor
Diğer yandan, Japonya Savunma Bakanlığı, haftasonu boyunca Tsuşima Boğazı'ndan kuzeydoğuya Japon Denizi'ne doğru seyreden beş Çin donanma gemisini gözlemlediğini bildirdi.
Bakanlık, bugün yaptığı açıklamada, gemilerin fotoğraflarını yayınlayarak, Japonya Savunma Kuvvetleri'nin bir gemi ve devriye uçağıyla "uyanık izleme ve istihbarat toplama" gerçekleştirdiğini kaydetti.
Güney Kore ile Japonya arasında yer alan Tsuşima Boğazı, Güney Çin Denizi ile Japonya Denizi'ni birbirine bağlıyor. Deniz, Japonya'nın karasularında bulunmuyor.
Hava sahası ve karasuları gerilimi
Çin'in bölgede artan ekonomik ve askeri nüfuzu ve en son Güney Çin Denizi konusunda Filipinler ile yaşadığı toprak anlaşmazlıklarındaki tavizsiz tutumu, ABD'yi ve Japonya gibi müttefiklerini endişelendirmişti.
Japonya, 26 Ağustos tarihinde Çin askeri uçağının ülkenin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle savaş uçaklarını havalandırmıştı.
Tokyo geçtiğimiz hafta da, bir Çin donanma gemisinin karasularına girdiğini iddia ederek duruma tepki göstermişti.
Japonya'nın Çin'le Doğu Çin Denizi'ndeki uzak Senkaku adaları, Rusya'yla da Hokkaido ve Kamçatka arasındaki Kuril Adaları konusunda toprak anlaşmazlıkları var.
Gelişen Çin-Rusya ilişkileri
Çin, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya dönük askeri harekat başlatmasından bu yana Rusya ile ilişkilerini derinleştirdi. Harekatı şu ana kadar kınamayan Çin, düzenli olarak çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu.
Ayrıca ayrıca bu dönemde Rusya'yla ekonomik ilişkilerini daha çok geliştirdi. Rusya'dan petrol ve gaz satın alan Çin, Moskova'ya elektronik ve diğer ürünler tedarik etti.
Tokyo ve Moskova arasındaki ilişkilerse, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana keskin bir şekilde kötüleşti. Japonya, Moskova'ya karşı yaptırımlara katılmak için ABD ve diğer Kiev müttefiklerine katıldı.