Ülke, Murat Belge'yi bu yaştan sonra Kemalist yaptı

En başından beri AKP'yi savunan, her adımında destekçisi olan Murat Belge, futbol krizini anlatırken gericilerin Mustafa Kemal çıkışlarını "eleştirel olmanın çok ötesinde" diye yorumladı.

Haber Merkezi

"Yetmez ama evet"çi Murat Belge, bugün T24'teki "Arabistan buğdayları / Seni almaya geldim" başlıklı köşesinde Mustafa Kemal'i öve öve bitiremedi.

Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Süper Kupa finalinin "Atatürk tişörtü" krizi sonrası iptaliyle başlayan süreci yorumlayan Belge, "İslamcı siyaset"in Atatürk'e aldığı tavrı "eleştirel olmanın çok ötesinde" olarak değerlendirdi:

"Yeryüzünde eleştiriden bağışık herhangi bir şey olduğunu düşünmem, ama düpedüz düşmanlık eleştiri değildir. Hakaret eleştiri olamaz. Atatürk'e ve yaptıklarına karşı İslamcı siyasetin aldığı tavır ise başından bugüne "eleştirel"in çok ötesindedir."

'Teşekkür etmeyi gerektiren eylemlerinin çok daha büyük'

Belge yazısının devamındaysa şunları söyledi:

"Mustafa Kemal'in eleştiri kaldırır eylemi çok olabilir, ancak hayatı boyunca bu topluma kazandırdıklarını bir yere yığınca ona teşekkür etmeyi gerektiren eylemlerinin çok daha büyük bir toplama eriştiği de görülüyor. Herhalde bu toplumun çoğunluğunun da duyguları bu merkezde ki böyle bir olayda böyle bir ortak tavırla karşılaşabiliyoruz. Bu konjonktür, AKP gibi bir partinin yirmi yıldır üst üste seçim kazanarak iktidar olduğu bir konjonktür -yani körü körüne "Kemalist" olmadığını düşüneceğimiz bir dönem... Ama işte toplumun gösterdiği tepki!"

Tam boy AKP savunucusu

Liberal cenahın simge isimlerinden Murat Belge, kurulduğu günden beri AKP'ye tam boy destek verdi. AKP-Fethullah Gülen cemaati koalisyonunun zirvede olduğu günlerde, 2008'de Gazeteport'a verdiği demeçte, "Mevcutlar içindekilerden, AKP yönetsin diyorum” demişti. AKP'nin hayata geçirdiği "çözüm süreci" projesinde "akil adam" olarak görev yapmıştı..

AKP'ye destek veren "Yetmez Ama Evet" tayfasının simge isimlerindendi.

2011 seçimleri arifesinde Erdoğan'ın Hopa mitingi öncesinde bölgedeki HES'leri protesto ederken polisin sıktığı tazyikli su ve biber gazıyla katledilen emekli öğretmen Metin Lokumcu'yu da "Ergenekoncu" ilan etmişti. Sözleri tepki çeken Belge, "kendisini Ergenekon'a bağlamadım ama çevresi var" diye geri atmaya çalışmış. Lokumcu’nun ölümünüyse “birilerinin AKP’ye oy kaybettirme çalışmasına” bağlamıştı.

'Atatürk ilerici değildi'

Belge'nin "Atatürk ilerici mi peki?" sorusuna yanıtı çok tartışılmıştı:

"Atatürk ilerici mi peki?

Hayır değil. Atatürk, bir pozitivist modernleşmecidir.

Modernizmle ilericilik arasındaki fark nedir?

İnsanı merkeze koymazsan... İnsanı bütün imkânlarıyla geliştirmeyi, zenginleştirmeyi birinci hedef olarak önüne koymazsan, ilerici olamazsın. Bütün bu kolektif laflarla, “vatan, millet” laflarıyla ilerici olamazsın. Kendi iktidarı için insanı yok sayan laflardır bunlar. Zaten bu ülkede her darbeden sonra seçime gidiliyor ve darbeye en uzak kim durmuşsa o seçimi kazanıyor."