Ukrayna savaşında 11. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatında 11. güne girildi. Dün gün boyu operasyonlarını sivillerin tahliyesi gerekçesiyle durduran Rusya akşam saatlerinde yeniden harekete geçmişti.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatında 11. gün yine çatışmalarla başladı.

Dün sabah saatlerinde Ukrayna operasyonunu durduran ve sivillerin tahliyesi için beklediğini açıklayan Rusya, bu konuda gereken adımların atılmadığını duyurarak akşam saatlerinde yeniden harekete geçmişti.

Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde süren harekat devam ederken, müzakerelerde üçüncü tur ise yarın gerçekleştirilecek.

Ukrayna savaşında 11. günde yaşanan tüm gelişmeler haberimizde olacak.

Güncelleme 23.00

Rusya ile müzakerelerde Ukraynalı heyette yer alan müzakereci David Arahamiya, her iki tarafın diyalogdan ve müzakerecilerin birbirilerine kulak vermelerinden hoşnut olduğunu belirtti.

Arahamiya, “Bildiğim kadarıyla iki grup da en azından birbirine kulak verdiği, farklı konularda yoğun tartışmalar yürüttüğü için her iki taraf da memnun” diye konuştu.

Sputnik'in haberine göre tarafların bir türlü anlaşma sağlayamadığı konuları da dile getiren Arahamiya, “Anlaşmanın neredeyse imkansız olduğu iki kısım ise Kırım ve sözüm ona iki cumhuriyet, Rusya bağımsızlıklarını tanımamızda ısrar ediyor, ancak onlar Ukrayna'nın bir parçası, elbette bu pozisyon Ukrayna toplumu için kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Sürecin hızlı ilerlemesinden bahsetmenin şimdi mümkün olmadığını söyleyen müzakereci, “Şartların üzerindeki çalışma 7/24 devam ediyor, bu zor, fakat yine de ilerleme kaydediyoruz” dedi

Güncelleme 22.29

TikTok Rusya'da çıkarılan 'yalan haber' yasası nedeniyle ülkede yeni içerik dağıtmayı ve canlı yayınları (akışları) durduracağını duyurdu.

Güncelleme 21.35

İhlas Haber Ajansı (İHA) Ukrayna’nın Harkov kentinde Ukrayna askerleri tarafından Rusya’ya ait bir savaş uçağı düşürüldüğünü duyurdu. Habere göre Ukrayna askerleri tarafından seyir halindeyken düşürülen Rus savaş uçağı roketlerle vurulmasının ardından parçaları kentin farklı noktalarına düştü. Ukrayna askerleri düşürdükleri uçağın ardından aralarında kutlama yaparken, düşen Rus savaş uçağının pilotlarına ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 

Russia Today (RT) ise Harkov semalarında büyük bir patlama olduğunu, patlamanın sebebine ilişkin henüz doğrulanmış bir bilgi olmadığını ancak sebebin bir jet, drone ya da roket olabileceğini duyurdu. Olaya ilişkin görüntüleri okurlarıyla paylaşan RT patlama öncesinde iki hava savunma füzesinin havalandığını bildirdi.

Güncelleme 21.13

Kremlin basın dairesi, Rusya Devlet Başkanı Putin ile İsrail Başbakanı Bennett’in dün yaptıkları görüşmenin devamı olarak bugün telefon görüşmesi yaptıklarını bildirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin Bennett'e Ukrayna'daki askeri harekata ilişkin bilgi verirken ikili, "iletişim halinde kalma konusunda anlaştı."

Güncelleme 21.12

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı harekat ile savaş suçu işleyip işlemediğine dair soruşturma açılmalı" dedi.

Avrupa gezisinin son durağı olan Moldova'da ABD basınına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise “Sivillere yönelik, savaş suçu teşkil edecek kasıtlı saldırılara ilişkin çok güvenilir raporlar gördük” ifadesini kullanmıştı.

Güncelleme 20.05

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Diğer ülkelerin hava üslerini Ukrayna uçaklarına açması ve bu uçakların Rusya'ya karşı kullanılması, söz konusu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olduğu şeklinde yorumlanabilir" denildi.

Sputnik'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov düzenlediği basın toplantısında "Kiev rejiminin muharebe kabiliyetine sahip hava unsurlarının neredeyse tamamı imha edildi" dedi.

Ukrayna'ya ait savaş uçaklarının Romanya'ya ve diğer sınır komşusu ülkelere geçtiğine dair teyitli bilgilere sahip olduklarını belirten Savunma Bakanlığı, "Diğer ülkelerin hava üslerini Ukrayna uçaklarına açması ve bu uçakların Rusya'ya karşı kullanılması, söz konusu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olduğu şeklinde yorumlanabilir" ifadelerini kullandı.

Güncelleme 19.58

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu (RF) Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bugün (6 Mart) ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirmiştir. RF Dışişleri Bakanı Lavrov’la, devam etmekte olan krizin sona erdirilmesi ele alınarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün RF Devlet Başkanı Putin ile görüştüğü hususların takibi yapılmıştır. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’yla ise, Ukrayna’daki son gelişmeler ele alınmıştır."

Güncelleme 18.48

Rusya ile görüşmelerde bulunan Ukrayna heyetinin bir üyesi olan David Arahamiya, 45. ABD Başkanı Donald J. Trump ve bazı ABD'li Kongre üyelerinin Ukrayna'ya gelmeyi planladığına dair "doğrulanmamış bilgilere" sahip olduğunu söyledi.

Güncelleme 18.43

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'ye üçüncü ülkelerden gelen Ukraynalı sayısının 20 bini aştığını belirterek, "Başımız üzerinde yerleri var. Turist olarak gelenleri de konaklattırıyoruz. Misafirperverliğimizi en üst seviyede gösteriyoruz" dedi.

Güncelleme: 18.40

Rusya'da 49 kentte savaş karşıtı eylemler düzenlenirken 2 bin 500'den fazla kişi gözaltına alındı.

Güncelleme: 17.51

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov arasında bir görüşme gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Görüşmede ateşkesin ve istikrarın bir an önce sağlanması ve insani yardım konularında görüş alışverişinde bulunuldu" denildi. Açıklamada "(Bakan Akar tarafından) tahliye edilemeyen ve tahliyesi süren vatandaşlarımızın güvenliklerinin sağlanması konusundaki beklentimiz iletildi" ifadelerine yer verildi.

Güncelleme 17.25

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ukrayna'daki duruma ilişkin bir telefon görüşmesi yaptı. İkili arasında son 10 günde yapılan 4. telefon görüşmesinin 1 saat 45 dakika sürdüğü belirtildi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin Macron'a Moskova ile Kiev arasındaki müzakereler hakkında bilgi verdi ve "Rusya'nın bilinen taleplerinin koşulsuz yerine getirilmesiyle birlikte diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu" ifade etti.

Güncelleme 16.56

Rus birlikleri Ukrayna'nın Vinnitsa kentindeki Gavrishovka Havaalanı'nı vurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy "Havaalanımız tamamen yok edildi" dedi.

Güncelleme: 16.36

Türk Hava Yolları, Ukrayna sefer iptallerini 21 Mart'a kadar uzattığını duyurdu.

Güncelleme: 16.36

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, devlet başkanı Zelenskiy'in Kiev'den tahliyesi için İngiltere ve ABD'nin Litvanya'ya özel kuvvet yolladığına dair iddiaları yalanladı.

Güncelleme: 15.59

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yayınladığı yeni bir videoda, Rusya'nın Odessa kentini bombalamaya hazırlandığını iddia etti.

Güncelleme: 15.20

Donetsk Halk Milisleri Sözcüsü Basurin, Ukrayna tarafının Mariupol ve Volnovaha’daki sivillerin tahliyesi için ateşkes rejimine uyulması yönünde garanti vermeyi reddettiğini söyledi.

Güncelleme: 14.54

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda Ukrayna'daki gelişmeleri görüştü.

Güncelleme: 13.34

Facebook, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'dan tüm reklamlarını geri çekme ve Rusya menşeli reklamları yayınlamama kararı aldı.

Güncelleme: 12.51

Ukrayna'nın Mariupol kentinde bugün kentten insani koridor üzerinden tahliyenin başladığı duyuruldu.

Güncelleme: 11.52

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasına göre, Kiev'in İrpin, Hostomel ve Makarov bölgelerinde çatışmalar yaşanıyor. En sıcak çatışmanın Jitomir otoyolu bölgesinde devam ettiği belirtildi.

Güncelleme: 11.19

️Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah uzun menzilli bir silahla gerçekleştirilen saldırıyla Ukrayna'nın Starokonstantinov'daki hava üssünün kullanılamaz hale getirildiğini duyurdu.

Güncelleme: 10.51

Lugansk Halk Cumhuriyeti, 17 Şubat-5 Mart döneminde Ukrayna ordusu tarafından bölgeye 657 kez ateş açıldığını, 6 sivilin öldüğünü, 8 sivilin yaralandığını açıkladı.

Güncelleme: 10.34

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk ve Lugansk güçlerinin 11 yerleşim birimini kontrol altına aldığını duyurdu.

Güncelleme: 10.23

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya ordusunun harekatın başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait 2 bin 203 askeri altyapı unsurunu vurduğunu açıkladı.

Güncelleme: 10.05

Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri Sözcüsü Eduard Basurin, sivillerin tahliyesi için bu sabah Mariupol ve Volnohava kentlerinde yeniden insani koridor açılacağını duyurdu.

Güncelleme: 9.53

Donetsk Halk Cumhuriyeti, Ukrayna bombardımanı sonucunda son 24 saatte 15 sivilin yaralandığını açıkladı.

ABD'li yetkili Ukrayna planını açıkladı, sürgün hükümetinin yerini duyurdu

Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı ve başka ABD kurumlarının, Rusya'nın Ukrayna başkenti Kiev'i ele geçirme ihtimaline karşın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in başkentten ve ülkeden kaçma ihtimalini daha yüksek bir ihtimal olarak ele aldıkları kaydedildi.

Gazeteye konuşan bir ABD'li yetkili, "Tüm ihtimallere karşı bir yedek planlama yapıyoruz. Bunun içinde Zelenskiy'in Polonya'da sürgün hükümeti kurma senaryosu da var" dedi.

ABD Polonya'ya savaş uçağı göndereceğini iletti, karşılığında Sovyet uçaklarını istedi

ABD'nin F-16'lar karşılığında Polonya'dan Ukrayna'ya Sovyet dönemi savaş uçaklarını göndermesini istediği öne sürüldü.

ABD'nin konuyla ilgili Varşova yönetimiyle görüşmelere başladığı belirtiliyor.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi: Washington'ın sloganları daha provokatif olmaya başladı

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin Ukrayna'ya harekat düzenleyen Rusya'ya dönük söylemlerine ilişki açıklama yaptı.

Sputnik'te yer alan habere göre, Antonov, "Washington'da dile getirilen sloganlar giderek daha fazla sorumsuz, provokatif ve daha da önemlisi uluslararası güvenlik için oldukça riskli olmaya başladı" ifadelerini kullandı.

ABD'den dikkat çeken Venezuela adımı: Ukrayna için Venezuela'ya gittiler

Üst düzey ABD'li yetkililer Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetiyle görüşmek için dün Venezuela'ya gitti.

Reuters'in haberine göre, ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine destek veren Venezuela'nın tutumunda değişiklik olup olamayacağını görmek istiyor.

Venezuela'ya uzun süredir baskı uygulayan ABD, uzun süre sonra Venezuela'yla ilk kez bu düzeyde bir temas kuruyor.