Uğur Kurt'u başından vurarak öldüren polise 2 yıl 6 ay hapis

Berkin Elvan için 2014'te eylem yapan öğrencilere dönük müdahalede Okmeydanı Cemevi’nin bahçesinde polis Sezgin Korkmaz tarafından başından vurularak öldürülen Uğur Kurt davasında karar açıklandı.

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Okmeydanı Cemevi'nde cenaze beklerken başına kurşun isabet etmesi sonucuhayatını kaybeden Uğur Kurt ile ilgili "yaşam hakkı ihlali" kararının ardından yeniden yargılanan polis Sezgin Korkmaz, "taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Sezgin Korkmaz ve Uğur Kurt'un ailesi ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan Kurt ailesinin avukatlarından Turgut Kazan, basit taksir üzerinden hüküm kurulamayacağını belirterek, Korkmaz'ın olay anında atış hedefinden sapma olabileceğini öngörmesi gerektiğini söyledi.

Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt ise "Suçsuz bir insana rastgele silahla ateş ederek eşimin ölümüne sebep olduğu için adalet istiyorum. Oğlunun acısına dayanamayıp vefat eden kayınpederim ve kayınvalidemle bir daha babasını göremeyecek oğlum için adalet istiyorum" dedi.

Sanık polis Sezgin Korkmaz ise takdiri mahkemeye bıraktığını, başka bir şey söylemek istemediğini belirtti.

Narin Kurt: Bu davayı devam ettireceğim, sonucu kabul etmiyorum

AA'nın haberine göre kararını açıklayan mahkeme heyeti, "taksirle ölüme neden olma" suçundan daha önce kurduğu hükmü, AYM'nin "hak ihlali" kararı kapsamında iptal etti.

Suç vasfına yönelik karar verme görevinin AYM'ye ait olmadığı ve bu yönde bir "hak ihlali" kararı verilmediği vurgusu yapan heyet, "taksirle ölüme neden olma" suçunun işleniş şekli, özellikleri, sanığın kusur durumu ve AYM'nin "hak ihlali" kararının gözetildiğini belirtti.

Tüm bu hususlara göre Sezgin Korkmaz'a ceza maddesindeki alt sınırdan uzaklaşarak 3 yıl hapis cezası öngören mahkeme heyeti, duruşmalardaki tutum ve davranışlarını takdiri indirim nedeni kabul ettiği sanığın cezasını 1/6 oranında indirimle 2 yıl 6 aya düşürdü.

Duruşmanın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Narin Kurt, "Bir insanın hayatının, bir çocuğun babasız bırakılmasının, bir anne-babanın kanser olup ölmesine sebep olunmasının karşılığı 2 yıl 6 ay olamaz. Bu sonuç kimin vicdanını rahatsız ediyorsa herkes bu davayı üstlensin. Ben bu davayı devam ettireceğim, sonucu kabul etmiyorum" sözleriyle karara tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Uğur Kurt, Okmeydanı'nda 22 Mayıs 2014'teki olaylar esnasında, bir yakınının cenaze törenine katılmak için Okmeydanı Cemevi'nde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, polis Sezgin Korkmaz hakkında "taksirle öldürme" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Dosyanın gönderildiği İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın "taksirle öldürme" değil, "kasten öldürme" suçundan yargılanması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiş, sanığın "olası kastla öldürmek" suçundan 20 ila 25 yıl arasında değişen sürelerdeki hapis cezasını öngören hükme göre yargılanmasını istemişti.

Dava dosyası, istenen cezanın ağır ceza kapsamında olması nedeniyle İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Savcı 25 yıla kadar hapis istemişti

Yargılama sırasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Sezgin Korkmaz'ın olası kastla hareket edip Uğur Kurt'un silahla ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Korkmaz'a "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıl hapis cezası vermişti. Duruşmadaki tutum ve davranışlarını lehine takdiri indirim nedeni kabul ederek sanığın cezasını 1 yıl 8 aya indiren mahkeme, bunu da 605 gün karşılığı 12 bin 100 lira adli para cezasına çevirmişti.

Kararın ardından Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt'un başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, "maktulün yaşam hakkının ihlal edildiğine" yönelik bir karar vererek Sezgin Korkmaz'ın yeniden yargılanmasına hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), akrabasının cenazesi için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük müdahale sırasında polisin açtığı ateş sonucu boynundan vurularak öldürülen Uğur Kurt’un eşi Narin Kurt’un başvurusunu karara bağlamıştı.

AYM, yaşam hakkı ihlali kararı vermişti. Dosyayı inceleyen AYM'nin kararında, kolluk görevlisinin silah kullanımı sonucu gerçekleştiği kabul edilen ölüme karşılık takdir edilen hapis cezası ile netice ceza olarak belirlenen adli para cezasının benzer hak ihlallerinin önlenebilmesi ve kişilerin yaşamının korunması bakımından uygun ve yeterli yaptırım olmadığı vurgulanmıştı.