Tutuklanan öğrencinin kalp hastalığı cezaevinde ilerledi: Adalet Bakanına soru önergesi

Tutuklanan üniversite öğrencisi Esila Ayık'ın kalp kapakçığında olan rahatsızlığın "hafif" seviyeden "orta" seviyeye yükseldiği belirtildi, Ayık'ın durumu Meclis gündemine taşındı.

Haber Merkezi

Kadıköy’de binlerce üniversite öğrencisinin katıldığı Dayanışma Sahnesi’ndeki protestolar sırasında, taşıdığı bir döviz gerekçesiyle gözaltına alınan üniversite öğrencisi Esila Ayık, "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla tutuklandı.

Kronik kalp ve böbrek hastası olan Ayık'ın sağlık durumu kötüleşirken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle de TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verildi.

'Hafif' seviyede olan problem 'orta' seviyeye yükseldi

8 Nisan’da Kadıköy Dayanışma Sahnesi’nde taşıdığı "Diktatör Erdoğan" dövizi sebebiyle apar topar tutuklanan kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık, bu sabah hastaneye sevk edilerek kardiyoloji bölümünde muayene oldu.

Ayık'ın kalp kapakçığında daha önce “hafif” seviyede olan probleminin “orta” seviyeye yükseldiği belirlendi.

Ayık’ın avukatı Göksun Can Berk Uluğ, "Hâlâ idrarında köpük ve kan var. Cezaevinde ilk altı gün ilaçları verilmediği için hastalığı ilerlemiş vaziyette" dedi. Esila'ya tuzsuz yemek temin edilmesi için dilekçe verdiklerini belirten Uluğ, "Sıfır tuzlu yemek yemediği sürece vücudundaki şişlikler, gözlerinde morluklar artacak. Aşırı ödem birikmiş durumda vücudu" ifadelerini kullandı.

Esila Ayık için soru önergesi

Esila Ayık'ın durumu Meclis'e de taşındı. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

Soru önergesinde, "Belçika’da üniversitede okuyan ve ailesini ziyaret etmek için Türkiye’ye gelen Esila Ayık'ın, 8 Nisan 2025 tarihinde Kadıköy Dayanışma Sahnesi isimli gençlerin yoğun bir konser etkinliği sırasında eline aldığı pankart nedeniyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklandığı haberleri basına yansımıştır. Kronik kalp ve böbrek hastası Esila Ayık’ın avukatlarının tutukluluğa olan itirazlarının henüz dosyaya dahil edilmediği ve duruşma tarihinin de henüz belli olmadığı yine basına yansıyan haberler arasındadır" ifadeleri kullanıldı.

Tanrıkulu, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

  • 8 Nisan 2025 tarihinde gözaltına alınan Esila Ayık’ın Savcılıkça ifadesine başvurulmadan Sulh Ceza Hakimliğine tutuklu yargılama amacıyla sevk edilmesinin gerekçesi nedir?
  • Esila Ayık’ın avukatlarının savunmalarının dikkate alınmadığı iddiası doğru mudur?
  • Kronik böbrek ve kalp hastalığı bulunan Esila Ayık’a cezaevi yönetimi tarafından 6 gün boyunca ilaçların verilmediği iddiaları doğru mudur? Anılan iddialar doğru ise, kronik rahatsızlığı bulunan Esila Ayık’a ilaçlarını 6 gün boyunca vermeyen cezaevi yetkilileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Fenalaşarak revire kaldırılan Esila Ayık’ın hastaneye sevk edilmediği ancak sonrasında kamuoyu tarafından güdeme gelmesiyle hastaneye sevk edildiği iddiaları doğru mudur?
  • Hastaneye sevk edildikten sonra Esila Ayık’a herhangi bir tahlil yapılmadığı iddiaları doğru mudur?
  • Esila Ayık’ın avukatlarının tutukluluğa olan itirazlarının henüz dosyaya dahil edilmediği ve tutuklanmadan önce yaşadığı süreçte yaşanan insan hakları ihlalleri de göz önüne alındığında, kronik hastalıkları bulunan Esila Ayık’ın tahliye edilmesi hususunda Bakanlığınızın tasarrufu olacak mıdır?
Selçuk Kozağaçlı'ya dün tahliye, bugün tutuklama: Yeniden cezaevine götürüldü
sk