Dün tahliye edilen ÇHD Onursal Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında tahliyesine itiraz edilmesinin ardından yeniden gözaltına alındı. Kozağaçlı, 24 saat olmadan yeniden cezaevine götürüldü.
Haber Merkezi
Çağdaş Hukukçular Derneği Onursal Başkanı Selçuk Kozağaçlı, cezaevinden tahliye olmasının üzerinden 24 saat geçmeden yeniden gözaltına alındı.
8 yıl boyunca cezaevinde olan Kozağaçlı dün infazını tamamladığı için serbest kalmıştı.
BirGün'ün haberine göre savcılık bu tahliyeye itiraz etti, hakimlik de kabul ederek Kozağaçlı hakkında yakalama kararı verdi. Kozağaçlı bu karar üzerine gözaltına alındı.
BBC Türkçe'ye konuşan ÇHD avukatları, infaz hakimliğinin Selçuk Kozağaçlı'nın "koşullu salıverme kararının kaldırılmasına" hükmettiğini aktardı.
Kozağaçlı adliyedeki kimlik tespiti sonrası yeniden cezaevine götürüldü.
Selçuk Kozağaçlı'nın avukatı Oğuzhan Topalkara, gözaltı kararının kendilerine sözlü olarak bildirildiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Hükmünü bitirdiği, yattığı dosyadan yeniden yakalama kararı çıkarıldı. İtirazın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından geldiği anlaşılıyor. Ve kesinlikle yatmış olduğu hükümden, yani zaten ceza aldığı işten olduğuna dair bir bilgi var elimizde. Bu hukuksuz, bu rezil kararın kaldırılması için elimizden geleni yapacağız.".
'Bir otobüs durağına bıraktılar...'
Avukat Selçuk Kozağaçlı, ÇHD bünyesindeki 20 avukata yönelik "terör örgütü kurma ve yönetme" ve "terör örgütü üyeliği" suçlamalarıyla açılan davada yargılandı.
Kozağaçlı'ya bu davada 2019 yılında 11 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
2017 yılından bu yana tutulduğu Silivri'deki cezaevinden 16 Nisan'da tahliye edilen Kozağaçlı'yı çıkışta öğrencilerin tahliyesini bekleyen yurttaşlar tanıdı.
Kozağaçlı buradan sonra gittiği İstanbul Barosu'nda alkışlarla karşılandı ve tahliyesini anlattı:
"Bugün, öğleden sonra, beni hiç sebepsiz, çıkınca kapının önüne koydular. Bir otobüs durağına bıraktılar, üç parça naylon torbamla birlikte. Otobüs durağında bir süre oturdum, jandarma arabası gittikten sonra.
"Uzun süredir ilk defa açık havaya çıkıyorum. Birilerini aramalıyım, telefon bulmalıyım, diye düşündüm. Ama vakit de daha erken, bir parça tadını çıkarayım dedim. Bu sırada yaklaşık 200 kadar genç insan 'bana çarptı'. Beni aralarına aldılar ve sanki benim için yapılmış bir törenin arasına düştüm."
'Böyle bir ülke istemiyoruz'
Avukat Kozağaçlı meslektaşları tarafından İstanbul Barosu önünde karşılandı.
“Hiç gitmemiş gibi geldim” diyen Kozağaçlı şunları söyledi:
“Haysiyet sahibi insanların hapishaneden korkması için bir sebep yok. Tekrar yatılır, tekrar çıkılır ama bize bu şekilde davranmalarına izin vermeyeceğiz. Bu şekilde bir ülke istemiyoruz, ne lazımsa düzelteceğiz.”
Barodaki meslektaşlarına ve arkadaşlarına yaptığı konuşmayı, "Herkesi gördüğüm için çok mutluyum. Bugün başıma gelen her şey çok güzel" diye bitirmişti.
2017 yılından beri tutuklu olan Selçuk Kozağaçlı tahliye edildi | ![]() |