Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Türkiye'nin Rus yakıtı almama olasılığına dair Lavrov: Ankara'nın halkının çıkarlarını dikkate aldığından şüphemiz yok

Türkiye'nin Rus gazı ve petrolünü ithal etmeyi reddetme olasılığı hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tutumuna saygı duyuyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisine ve halkına saygı duyduğundan şüphemiz yok" dedi.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 28.09.2025 , 11:15

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 80. oturumunda yaptığı konuşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Rus gazı ve petrolünü ithal etmeyi reddetme olasılığı hakkında değerlendirmede bulundu.

Lavrov'a göre Rusya, Ankara'nın tutumuna saygı duyuyor ve Türkiye'nin halkının çıkarlarını dikkate aldığından şüphe duymuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Spekülasyon yapmak istemiyorum, ancak Türkiye ve diğer ortaklarımız hakkında her zaman söylediğim şeyi teyit etmek istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti'nin tutumuna saygı duyuyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisine ve halkına saygı duyduğundan şüphemiz yok" diye vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti sırasında, Türkiye'nin Rusya'dan petrol alımını durduracağına dair inancını dile getirmişti.

Türkiye Rusya’dan petrol ve gaz alımını kesebilir mi?

ABD ziyaretinde en çok konuşulan başlıklardan biri, Türkiye’nin Rusya ile ticaretini ve projelerini etkileyen yaptırımların hafifletilmesi idi. Bu başlık da Türkiye’nin enerji alanındaki faaliyetlerini özellikle yakından ilgilendiriyor.

Yaptırımlar nedeniyle Akkuyu Nükleer Santrali için finansman ve ekipman tedarikinde ciddi sorunlar yaşandığı basına yansımıştı. Benzer şekilde yaptırımlar nedeniyle Rusya ve İran ile petrol ve doğalgaz alımında sorunlar yaşandığı da biliniyor.

Bunlara ek olarak AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’den, Rusya’dan gaz ve petrol alımını kesmesini açıkça talep etti. BOTAŞ ile Mavi Akım boru hattı üzerinden yıllık 16 milyar metreküp ve TürkAkım üzerinden yıllık 5,75 milyar metreküp doğalgaz tedarikine ilişkin sözleşmeler 2025’te sona eriyor. Bu sözleşmelerin akıbeti bu sene netleşecek. “Bu sözleşmeler bitince ne olacak?” sorusu hâlâ yanıtsız duruyor.

Mevcut gaz talebinin boru hatları olmadan karşılanması imkansız, halihazırda alternatif bir boru hattı da inşa edilmediğine göre Türkiye, Rusya ile gaz ticaretini sürdürmenin yollarını bulmak zorunda kalacak.

ABD mi, Rusya mı derken Türkiye’nin enerji krizi: Eksen kayması mı yaşanıyor?
nrj

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.