TÜİK: Bu yıl tahıl ve sebze üretimi azalacak

TÜİK'in tahminlerine göre, bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebze üretimi gerileyecek. Tahıl üretiminde yüzde 15 azalma yaşanacak. Yeni zamlar kapıda...

Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminlerine göre, bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebze üretimi gerileyecek. Tahıl üretiminde yüzde 15 azalma yaşanacak, arpada ise gerileme yüzde 30,7'ye ulaşacak.

TÜİK verilerini değerlendiren Beykoz Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal dünya çapında yaşanan enerji krizine dikkat çekti bunun gıda enflasyonuna etkisine değindi. Önal AKP iktidarının plansız tarım politikasının dünyadaki gelişmeler ve döviz kurundaki yükselişle birlikte halka zam olarak geri döneceğine işaret etti.

TÜİK’in tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebze, meyve ve içecek ve baharat bitkilerine ilişkin tahminleri şöyle: 

Tahıl üretimi yüzde 15 azalacak

Tahıl ürünleri üretimi 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında azalacak. Bu yıl yaklaşık 31,6 milyon ton tahıl üretilecek. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13,9 oranında azalarak yaklaşık 17,7 milyon ton olacak. Mısır üretiminde miktar değişmeyerek 6,5 milyon ton üretim yapılacak. Arpa üretiminin yüzde 30,7 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 32,4 oranında azalarak 200 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 9,1 oranında azalarak 286 bin ton olacak.

Nohut üretimi yüzde 24,6 gerileyecek

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut üretimi yüzde 24,6 oranında azalacak. Bu yıl 475 bin ton nohut üretilecek. Kırmızı mercimek üretimi yüzde 30 oranında azalarak 230 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 1,9 oranında azalarak 5,1 milyon ton olacak. Kuru fasulye üreminde ise yüzde 8 oranında artış öngörüldü. Bu yıl kuru fasulye üretiminin 302 bin ton olması öngörüldü. Yağlı tohumlardan soya üretiminin yüzde 16 oranında artarak 180 bin ton, ayçiçeği üretiminin yüzde 15,6 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton olacağı tahmin edildi.

Tütün ve şeker pancarı üretimi de azalacak

Tütün üretimi yüzde 7,7 oranında azalarak 73 bin ton, şeker pancarı üretimi ise yüzde 15,3 oranında azalarak 19,5 milyon ton olacak.

Sebze üretimi de gerileyecek

Sebze üretimi de 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 azalarak yaklaşık 31,1 milyon ton olacak. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 2,1, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde ise 2,5 oranında artış olurken, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 0,8 oranında azalış olacak. Biber (salçalık, kapya) üretiminde yüzde 13,6, kuru soğanda yüzde 5,3, sakız kabakta yüzde 10,9 oranında artış olurken, domateste yüzde 2,9, karpuzda yüzde 1,6, hıyarda yüzde 2 oranında azalacak.

Meyve üretimi artacak

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarı ise 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,6 oranında artarak yaklaşık 24,7 milyon ton olacak. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 0,3, üzümde yüzde 12,8, kirazda yüzde 6,8 oranında azalış olacağı tahmin edilirken, şeftalide yüzde 1,1, çilekte yüzde 20,3, zeytinde yüzde 35,4 oranında artış olacak.

Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 14,7, portakalda yüzde 30,6, limonda yüzde 30,4, sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 2,9 oranında artış olurken Antep fıstığında yüzde 59,7 oranında azalma olacak. Muz üretimi yüzde 19,1 oranında artacak, incir üretimi ise değişim göstermeyerek 320 bin ton olacak. (ANKA)

'Beslenme ihtiyacı devlet güvencesine alınmalı'

TÜİK verilerini değerlendiren Beykoz Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Nevzat Evrim Önal dünya çapında yaşanan enerji krizine dikkat çekti bunun gıda enflasyonuna etkisine değindi. Önal AKP iktidarının plansız tarım politikasının dünyadaki gelişmeler ve döviz kurundaki yükselişle birlikte halka zam olarak geri döneceğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Yaşanmakta olan enerji krizinden dolayı gıda fiyatları dünya çapında artıyor; geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle FAO gıda fiyat endeksi 2011'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Bu artışta en fazla yükselen kalem biyoyakıt bağlantısından da dolayı bitkisel yağlar, ama ikinci en yüksek kalem beslenmenin maliyetini belirleyen tahıl fiyatları. Dünyada fiyat artışı, üretim artmasına rağmen, enerji fiyatları ve pandemi kaynaklı tedarik zinciri sıkıntılarından dolayı gerçekleşiyor. Türkiye'de ise buna ek olarak bir de doğrudan doğruya üretim azalması söz konusu. Bu AKP'nin iktidara geldiğinden bu yana tarımdaki politikasızlığının, piyasacılığının bir sonucu. Tahılların düşük gelir bırakması nedeniyle çiftçi tahıldan kaçarken ve arz açığı oluşurken bu sorunu sürekli ithalatla kapatma yoluna gittiler; ama bu dibi delik kovayı dolu tutma çabası gibiydi. Şimdi, döviz kuru korkunç düzeylere varmış olsa da tahıl ithalatına devam etmek zorundalar. Daha üç gün önce Toprak Mahsulleri Ofisi 300 bin ton buğday ithalatı için teklifleri aldı. Bu politikasızlığın sonucu gıda fiyatlarının daha da yükselmesi olacak. Bütün büyük kentlerde ekmeğe zam yapılması gündemde, İstanbul’da fırıncılar zam talep etti ama sonucunu beklemeden ekmeği 2,5 liraya satmaya başladı. AKP'nin temsil ettiği piyasacı zihniyet emekçilerin en temel ihtiyaçlarını hiçe sayıyor. Bu kriz koşullarında halkın temel beslenme ihtiyacı mutlaka devlet güvencesine alınmalı."